Kezdőlap Egyebek A Thorma-trilógia együtt látható a kiskunhalasi múzeumban

A Thorma-trilógia együtt látható a kiskunhalasi múzeumban

262
0

A Thorma-trilógia Magyarországon eddig még nem látott festményének bemutatásával ünnepli fennállásának jubileumi évfordulóját a kiskunhalasi Thorma János Múzeum. 

 

 A Thorma-trilógia Magyarországon eddig még nem látott festményének bemutatásával ünnepli fennállásának jubileumi évfordulóját a kiskunhalasi Thorma János Múzeum - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
Együtt látható a Thorma trilógia Kiskunhalason

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

 

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

 

“KORTYOLJ BELÉNK!”

Március 15-én több mint száz év után, újra együtt a Thorma trilógia Kiskunhalas Városában. 

 

https://fb.watch/qONujGRWbf/

 

Nagyszabású megemlékezés

    Kocsisné Varga Zsuzsanna elmondta: a kiskunhalasi Thorma János Múzeum nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg március 15-én az intézmény fennállásának 150. évfordulójáról, valamint az 1848-49-es eseményekről.

PIET Arion: “… there is always a kind of music in my heart…”

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

Marcsi, the beautician: “…To gather the tiny pieces of the soul together…”

 

Leleplezés

Az ünnepségsorozat keretein belül leplezik le a kiskunhalasi festőművész, Thorma János Magyarországon eddig még nem látott Budavár bevétele 1849 című festményét.

 

Román Szépművészeti Múzeum

Az alkotást a Román Szépművészeti Múzeumból hosszas tárgyalások után március 1-jén éjszaka – különleges biztonsági körülmények között – szállítottak Bukarestből a városba.

 

Vásárhelyi Őszi Tárlatok öröksége az Alföldi Galériában

 

Vázlat

A festmény egyik kisebb vázlata egyébként már most is látható a kiskunhalasi múzeumban, azt a Magyar Nemzeti Galériától kölcsönzi az intézmény.

 

Görgey belovagol

A Romániából most kölcsönkapott tanulmányfestmény Budavár visszafoglalását ábrázolja 1849 tavaszán, ahogy a győztes csata után Görgey Artúr éppen belovagol.

 

 

Az intézmény vezetője felidézte: a művet nemrégen restaurálták.

Partnerség

Felvették a kapcsolatot a halasi múzeum és a város vezetői a román nemzeti múzeum munkatársaival és jelezték, hogy kölcsön kérnék Thorma János még 1909 előtt Nagybányán egy pályázatra festett képét. A kérést illetően a bukaresti múzeumi kollégák partnerek voltak és a román kulturális tárca is támogatta a kezdeményezést – tette hozzá.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Jelentősége

Kocsisné Varga Zsuzsanna szerint az esemény jelentősége abban áll, hogy a kép Magyarországon még nem volt kiállítva Thorma János másik két, szintén az 1848-49-es szabadságharc és forradalom jelentős eseményét ábrázoló festményével.

 

Crimson: Epitaph – “… but I’m afraid there will be tears tomorrow…”

Két monumentális kép

A múzeum állandó tárlatában jelenleg Thorma két monumentális alkotása látható, a 4×6 méteres Talpra magyar! és a 3,5×6,4 méter nagyságú Aradi vértanúk című festmények.

 

Méltó bemutatás

A kölcsönkapott, keretezve 1,3×2,5 méter méretű alkotás kiállításával lehetőség nyílik arra, hogy méltó módon mutassák be Thorma János 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó történelmi trilógiáját.

 

Online jazzrádiót indít a közmédia

Egy helyen

A gyűjtemény látogatói egy helyen nézhetik meg ahogy Petőfi Sándor a Nemzeti dalt szavalja a pesti tömegnek; a tavaszi hadjárat csúcspontját, amikor Görgey Artúr vezetésével a magyar erők visszafoglalják Buda várát; illetve az aradi vértanúk halála előtti utolsó feszült pillanatokat is – ahogyan azt Thorma János elképzelte – mondta a múzeumigazgató.

 

 

Kiemelt- és nyitókép: Kiskunhalas, Múzeum/Facebook

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét