Kezdőlap Egyebek MNB – „Code + Canvas” a Collegium Hungaricum Berlinben

MNB – „Code + Canvas” a Collegium Hungaricum Berlinben

145
0

A Magyar Nemzeti Bank művészeti gyűjteményének következő kiállítása

2024. február 9-én nyílik a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) a „Code+ Canvas: Posztdigitális alkotások a Magyar Nemzeti Bank műgyűjteményéből” című kiállítás az MNB Art & Culture szervezésében.

 

 

 Az MNB Arts and Culture és a Collegium Hungaricum Berlin együttműködésével jött létre a tárlat
Február 9-én nyílik a kiállítás, amely március 22-ig látogatható a Collegium Hungaricum Berlin, Dorotheenstraße -i kiállítóterében

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!

 

Kortárs alkotások 

Az MNB Arts and Culture és a Collegium Hungaricum Berlin együttműködésével létrejött tárlat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyűjteményének kortárs alkotásaiból mutat be egy válogatást, Hamvai Kinga és Petró Zsuzska kurátorok koncepciója mentén.

Marcsi, the beautician: “…To gather the tiny pieces of the soul together…”

Berlin

A február 9-én nyíló tárlat március 22-ig látogatható a Collegium Hungaricum Berlin, Dorotheenstraße -i kiállítóterében.

 

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

A kiállításon szereplő művészek:

Batykó Róbert, Góth Martin, Horváth Lóczi Judit, Kusovszky Bea, Nemes Márton, Tomasz Piars, Szinyova Gergő, Varga Ádám és Vető Orsolya Lia.

 

Code + Canvas:

A digitális lélek tükre

 

Posztdigitális irányzat

Az Y generációs feltörekvő művészek munkáiból összeállított anyag az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb művészeti tendenciáját, a posztdigitális irányzatot állítja fókuszba.

Debrecen: Salakmotoros Európa-bajnoki döntő júniusban

Digitális bennszülöttek

A Marc Prensky nyomán digitális bennszülötteknek nevezett generáció tagjai szó szerint beleszülettek a számítógép, majd az internet és közösségi média világába, ami szociális kapcsolataikon túl lényegi változásokat idézett elő valóságérzékelésükben is.

Vizuális környezet

A tárgyi világ mellett a digitális közeg, az internet világa vált közösségi terükké és természetes vizuális környezetükké, így művészként is elkerülhetetlenül innen inspirálódnak. Számukra a digitális világ nemcsak médium, hanem az életük egyik tere.

 

Valóságfelfogás

A „Code + Canvas” az Y generáció valóságfelfogásába, művészeti praxisaiba nyújt betekintést, emellett az elmúlt évek egyik legfontosabb művészeti irányzatáról mutat képet.

 

Gyergyói mese és néhány fényes gomb is befigyelt

A bitektől az ecsetvonásokig:

A posztdigitális kor művészete

 / pietarion  

Facebook:  / pietarion

Szabad átjárás terek között

A posztdigitális művészeti mozgalom lehetővé teszi a művészek számára a szabad átjárást a fizikai és a digitális tér között.  Az analóg műtárgyak online reprodukciói gyakran nemcsak térbeliségüktől, hanem kulturális, történelmi kontextusuktól is elszakadnak.

Vizuális nyelvezet

Az így létrejött vizuális jelek mindenfajta hierarchia és keretrendszer nélkül felhasználhatóak, újra rendezhetőek, a műalkotás digitális reprodukciója ezért ma már legalább annyira fontos, mint maga a kézzel fogható tárgy. A kézműves bravúrral létrehozott, az anyag precíziós megmunkálását, hosszas kísérletezést igénylő művek lényegüket tekintve ugyanúgy e virtuális keretrendszerben léteznek, akárcsak a digitális eszközökkel létrehozott alkotás. A művész-felhasználók (user) ebből a heterogén, kaotikusan kavargó felhőből mint referenciahálóból “töltik le”, hozzák létre vizuális nyelvezetüket.

 

Egyensúly megteremtése

A kiállított művészek különböző stratégiákat alkalmaznak a digitális és analóg világ közötti egyensúly megteremtésére. Vannak, akik részben vagy egészben digitális technológiával tervezik munkáikat, amelyeket aztán hagyományos képalkotási technikákkal kombinálnak. Mások a nyomtatási technikákat, a képek, az eredeti és a másolat reprodukálhatóságát, valamint az ember és a gép bonyolult kapcsolatát vizsgálják.

PIET Arion: “… there is always a kind of music in my heart…”

 

Sokszínűség és összetettség

A bemutatott kilenc művész nemcsak a posztdigitális korszak technológiai fejlődésébe és kihívásaiba enged betekintést, hanem a kifejezési formák változatos tárházát is kínálja. Az absztrakt expresszionizmus performatív gesztusaitól a személyes történetek és életrajzi elemek naplószerű megjelenítéséig minden művészeti gyakorlat hozzájárul e feltörekvő művészeti irányzat sokszínűségéhez és összetettségéhez.

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Egy évszázad a kultúra és a tudomány határfelületén

100. évforduló

A kiállítást a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) mutatja be, amely 1924 óta ad otthont a Magyarország és Németország közötti kulturális és tudományos eszmecserének. A 2024-es év egyben a Collegium Hungaricum Berlin és a Magyar Nemzeti Bank megalakulásának 100. évfordulója is.

 

Katalizátor

Dr. Nagy Márta intézetvezető így nyilatkozott erről: „A CHB-ben rendezett jubileumi kiállítás tisztelgés az intézmény tartós szerepe előtt a kulturális csere és innováció katalizátoraként. A CHB száz év alatt folyamatosan úttörő művészeti és tudományos párbeszédek színtereként szolgált.”

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

 

Két százéves intézmény

Dr. Hamvai Kinga, az MNB Arts and Culture vezetője és a kiállítás kurátora pedig azt hangsúlyozta, hogy:

„A MNB a művészeti gyűjteményépítés kezdetétől kiemelten kezeli, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a kollecióban szereplő műveket, amiket mi a nemzeti örökségünk részének tekintünk, és úgy is kezelünk. Az idén 100 éves magyar jegybank büszke művészetpártolói tevékenységére, a kultúra és a gazdaság összekapcsolására. Külön öröm, hogy a véletlen egybeesésnek köszönhetően két százéves intézmény működött együtt ennek a tárlatnak a létrejöttében.”

Művészet- és festészettörténeti hagyományok

A posztdigitális vizuális kultúra markáns megjelenése (a vibráló képernyők esztétikája, tökéletes színátmenetek, glitchek) mellett, a kiállító művészek mindannyian szervesen kapcsolódnak művészet- és festészettörténeti hagyományokhoz.

A kiállítás helyszíne:

Collegium Hungaricum Berlin,

Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

 

Megtekinthető:

2024. Február 9. és március 22. között

 

 

További információk:

https://culture.hu/de/berlin

https://mnbarts.hu/en/home/

 

 

MNB Arts and Culture:

Az MNB Arts & Culture kezeli a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményét, és egyik legfontosabb célja annak nemzetközi láthatóvá tétele. A műveket digitálisan is hozzáférhetővé tették, emellett kiemelten kezelik, hogy a gyűjtemény anyagát időről-időre tematikus kiállításokon mutassák be, Magyarországon és külföldön. Jelenleg Kínában a hatodik helyszínen jár a Fajó Alapítvánnyal közösen szervezett „Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely munkássága“ című kiállításuk.

 

Az MNB célkitűzései között szerepel, hogy a gyűjteményt a nagyközönség számára is láthatóvá, élvezhetővé tegye, ezért a saját szervezésű kiállításaival egyidőben műtárgykölcsönzések révén biztosítja a még széleskörűbb megjelenést.

MNB Arts & Culture

mnbarts.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét