Kezdőlap Egyebek Dalköltő szakirányú továbbképzés indul az ELTE-n

Dalköltő szakirányú továbbképzés indul az ELTE-n

152
0

Dalköltő szakirányú továbbképzés indul ősztől az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán. Az ötlettel Kollár-Klemencz László kereste meg az egyetemet.

 

Dalköltő szakirányú továbbképzés indul ősztől az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán.
Az ELTE dalköltő továbbképzése másoddiplomás, négy féléves, önköltséges, szakirányú művészeti képzés/Fotó: elte.hu

 

#Február08 #Thursday #today #ELTE #oktatás #literature #irodalom #zene #music #Bölcsészettudomány #Dalköltő #Songpoet #TolnaiImreKrisztián #CsalaSándorBenjámin #Visó #kultkocsma #love #szeretet #követők #Hungary #light #Facebook #reklám #continuingeducation

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!

 

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

Kulturális színtér

    A közös előkészítő munka eredményeként 2024 szeptemberétől elindul a program. Első állomása lesz annak a folyamatnak, hogy a dalköltészet, a zenei és irodalmi életben meghatározó értékeket teremtő és közvetítő műfaj méltó helyet kapjon a kulturális színtéren.

Debrecen: Salakmotoros Európa-bajnoki döntő júniusban

Egységes művészi forma

    Mint írták, az ELTE-n induló dalköltő szakirányú továbbképzés irodalom és zene együttes alkotói képzése. Célja olyan alkotók kinevelése, akik képesek létrehozni és továbbadni szöveg és zene egységes művészi formáját, ahol a szöveg szépirodalmi értékekkel bír, és a zene ennek minőségi támogatója.

 

Magasművészet

Az oktatás további célja, hogy a dalköltők megfelelő szakmai hátteret kapjanak, ezáltal a dalköltészet mint műfaj a magasművészet részévé váljon.

 

Gyergyói mese és néhány fényes gomb is befigyelt

Dalköltészet: megbecsült hely

“Az én misszióm, hogy a dalköltészet mint műfaj és önálló művészeti ág kikerüljön a szórakoztatóipar könnyűzenei konjunktúrája alól, és elfoglalja megbecsült helyét. Ebben a folyamatban a legfontosabb első lépés a népzene és a dzsessz mintájára a legmagasabb szintű oktatás, az egyetemi képzésbe integrálás.” (Kollár-Klemencz László)

 

A dalköltő képzés hatásai

A zenész, dalszerző, író úgy látja, az egyetemi oktatásban képzett dalköltők el fogják hozni a műfaj kiemelkedését és megbecsültségét. Hozzátette: a dalköltő képzés nemcsak a kortárs zenére és irodalomra lesz hatással, hanem a kultúra más területeire, a filmre, a képzőművészetre, a színházra is.

 

 / pietarion  

Facebook:  / pietarion

 

Dalkultúra

Az ELTE dalköltő továbbképzése másoddiplomás, négy féléves, önköltséges, szakirányú művészeti képzés. Többek között kreatív dalszerzést, szövegírást, vokális és hangszeres, illetve hangszerelési alapismereteket, stilisztikát, irodalomelméletet, dalkultúra-történetet hallgathatnak a résztvevők.

 

PIET Arion: “… there is always a kind of music in my heart…”

Zenei produkciók

Az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett a hallgatók a képzés során közös zenei produkciókat is létrehoznak. Az ELTE tanárain kívül külsős kortárs dalszerzőket, költőket, írókat vonnak be az oktatásba. A tervek szerint Balla Gergely, Dargay Marcell, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófia, Másik János, Menyhárt Jenő, Sebő Ferenc, Szendrői Csaba és Víg Mihály lesznek az oktatók.

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

A tanmenet kidolgozói 

A tanmenet kidolgozásában a Bölcsészettudományi Kar Művészetközvetítő és Zenei Intézetének, valamint Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatói vettek részt. Kollár-Klemencz László, Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, továbbá Végső Zoltán zenekritikus, újságíró is a kidolgozók között találhatóak.

 

Antológia

Kollár-Klemencz László kezdeményezésére, az ELTE képzésével párhuzamosan a Magvető Kiadó antológiát ad ki a legjobb dalköltészeti alkotásokból, emellett a fiatal dalköltők országszerte bemutatkozhatnak a közönség előtt.

 

Dalköltők Supergroup

Alakul a Dalköltők Supergroup is, ebben zenekari kísérettel több generáció dalköltői fognak közösen színpadra lépni, és mutatják be a műfaj legjavát.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Nyitóest

A nyitóest március 14-én lesz a Várkert Bazárban Víg Mihály, Másik János, Grecsó Krisztián, Balla Gergely, Barkóczi Noémi és Kollár-Klemencz László közreműködésével.

 

Marcsi, the beautician: “…To gather the tiny pieces of the soul together…”

Meghatározott dalköltők 

A közlemény kitért arra, hogy a közelmúlt meghatározó dalköltői – például Viszockij, Lou Reed, Nick Cave, Johnny Cash, Bob Dylan, Bereményi Géza, Cseh Tamás, Másik János, Menyhárt Jenő, Víg Mihály – alkotásain generációk nőttek fel.

 

MTI/Kiemelt- és nyitókép: elte.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét