Kezdőlap Egyebek Demencia ellen – Életmódprogramot indít a HUN-REN TTK

Demencia ellen – Életmódprogramot indít a HUN-REN TTK

198
0

Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogramot indít a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja. 

 

 

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz csatlakozva egy aktív életmódot népszerűsítő programot indít idősek számára.
Hazánkban először indít intervenciós programot az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzésének támogatására/Fotó: Hun-Ren Természettudományi Kutatóközpont Facebook oldala

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!

 

Csoportos program

A nyolc hónapon át tartó csoportos programba a szakemberek 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják.

 

 

 

Fizikai és szellemi aktivitás megőrzése

A program során egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok létesítését és fenntartását, valamint az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását.

 

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

Centrál Színház – Alföldi Róbert rendezésében: Az ügynök halála

 

Késleltethető a demencia kialakulása

A legújabb kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók megváltoztatásával késleltethető. Akár meg is akadályozható – hangsúlyozták a közleményben.

 

Gyergyói mese és néhány fényes gomb is befigyelt

 

Agyi betegségek nőttek

Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága. Drámai méreteket öltött ezeknek a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre gyakorolt hatása.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Sok embert érint

A közlemény szerint napjainkban a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

 

Korai azonosítás megelőzés a cél

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányában a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került.

 / pietarion  

Facebook:  / pietarion

 

Legújabb eredmények

A legújabb kutatási eredmények alapján a demenciák legalább 40 százaléka tulajdonítható olyan életmódbeli és környezeti tényezőknek, amelyek megváltoztathatók.

 

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

 

Egyénre szabott tanácsadás

Így a demencia kialakulása egyénre szabott tanácsadás segítségével, az életmód megváltoztatásával évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

 

FINGERS vizsgálat

Beszámoltak arról, hogy az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat.

 

Pozitív befolyásolás

“Ennek eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában.” 

 

Magyarországon  is megfelelő szakmai program

Annak érdekében, hogy ez a megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz. Szakmai támogatásukkal indítja el a legújabb nemzetközi gyakorlatnak minden szempontból megfelelő programját.

PIET Arion: “… there is always a kind of music in my heart…”

Többféle megközelítés

Ennek során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzanak a kutatók, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassák a résztvevőket.

 

Személyre szabott követés és visszajelzés

A program részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják.

Art and Antique vásár: Hantai- és Reigl-festmény, Kossuth-étkészlet

Jelentkezőket várnak     

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni.

 

Részletek

Az érdeklődők az mri.akk@ttk.hu címen kérhetnek részletesebb információt az életmódprogramról.

 

MTI/Kiemelt -és nyitókép: Hun-Ren Természettudományi Kutatóközpont

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét