Kezdőlap Egyebek Marcsi, a kozmetikus: “… A lélek apró darabkáit összébb szedni…”

Marcsi, a kozmetikus: “… A lélek apró darabkáit összébb szedni…”

300
0

 / pietarion  

Facebook:   / pietarion

Beszélgetés Futó Mária kozmetikussal, a földeáki Százszorszép Kozmetika tulajdonosával
Két lánytestvér mellett cseperedtem fel, így bizony eléggé sok és érdekes, “lányos” dolgot tapasztalhattam meg általuk. Nem vitás, annyira  furának tartottam, hogy mennyit kell szenvedniük a szépségért! Sokáig nem értettem, hogy mire ez a hajcihő! Főleg nővérem, Marika szedte előszeretettel, szemöldökcsipesszel a kissé megvastagodott szemöldökét, miközben festette is azt fekete speciális ceruzával, a gyönyörű, hosszú szempilláival együtt. Amúgy meg rendesen púderozta arcát, amelyből édesanyám is kivette a részét! Sőt, olykor a szájukat is “kiemelték” rúzzsal. Családfőnk azonban főleg az utóbbit nem vette jónéven, így le kellett törölniük. Persze, amikor elment az APA, egyből felkerült ismét némi ajakszépítő is. Nővérem állandóan nyomkodta (zavart is engem) az arcán lévő pattanásokat (aknékat). Ettől egyre csak szaporodott a tinilányok “rémsége” rajta, majd kamillás borogatást tett rá, illetve egyéb púderrel, kenőccsel kente/fedte az arcbőrét. Akkor értettem meg, hogy mire ez a nagy arcápolási mizéria, amikor kamaszkoromban nekem is meg kellett tapasztalnom ezt a “rémséget”. Az arcom tele lett pattanással. A fiútársaimnál és nálam is ugyanez a “szitu” tette szinte lehetetlenné a lányok felé való közeledést. 🙂 Persze én nem kenceficéztem!  Később  már szerettem nézni, ahogyan “szépítik” magukat (nem mintha ezek nélkül nem lettek volna azok)! Családomban hárman is kitanulták a kozmetikus szakmát. A Nővérem volt párjának testvére, ILDIKÓ (nekem 12 évig volt osztálytársam), de nem sokáig gyakorolta. Az idősebbik unokahúgomnak, Andikának a kislánya, KLAU is ezt tanulta, de nem foglalkozik ezzel. A harmadik – írhatnom azt bátran, hogy szinte Ő is családtagunk, régóta ismerem -, Marcsi, FUTÓ MÁRIA, aki CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI párja. BENI meg már “régi” Barátom, Testvérem, fogadott unokám, “gyermekem”, akinek köszönhető, hogy ez a magazin megszülethetett. Ő az “életemet megmentve” sietett a segítségemre. A mai napig támogat engem lelkileg és teszi a dolgát, amikor a technika ördöge lecsap rám! 🙂 A szülei ugyanúgy a családtagjaim! Imádom őket!  Számomra (is) egyértelmű, hogy BENI szerelme, Marcsi is szívembe lopta magát, a családtagommá vált. Marcsi kozmetikus tanulóként nagy érdemeket szerzett magának, szüleinek, volt iskolájának, felkészítőtanárának és persze Hódmezővásárhelynek, de falujának, Földeáknak is, amikor sikeresen szerepelt országos szakmai versenyeken. Meglátogattam szalonjában és még kértem is egy “kezelést” tőle. BENI párját mivel régóta ismerem, bátran állíthatom, hogy Ő egy odaadó, karakteres, energikus, önálló, mi több igazán nőies nő. Megbizonyosodtam arról, hogy szakmai felkészültsége, türelme, emberi hozzáállása példaértékű lehet mindenki számára, nemcsak szakmai berkeken belül! Az ügyes, fiatal “családtagom” úgy mert vállalkozni, hogy tudta, rajta kívül még két “kollegája” is tevékenykedik az alig több mint 3 000 főt számláló faluban.

 

Futó Mária 2018-tól 2023-ig volt a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Technikum diákja, kozmetikus szakon.
Futó Mária, a Százszorszép Kozmetika tulajdonosa

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!

Marcsi, the beautician: “…To gather the tiny pieces of the soul together…”

#Február03 #Saturday #facialcare #arc #arcápolás #FutóMária #SzázszorszépKozmetika #Földeák #EötvösJózsefTechnikum #Hódmezővásárhely #wine #face #CsalaSándorBenjámin #Visó #kultkocsma #bőr #love #szeretet #követők #Hungary #light #Facebook #reklám #advertising #Instagram #TikTok #YouTube

 

Marcsi messzire jutott

Marcsi 2018-tól 2023-ig volt a hódmezővásárhelyi Eötvös József Technikum diákja, kozmetikus szakon. Tanulmányai során egy új irányt nyitott meg a vásárhelyi középiskola számára, ahol addig nem is remélték, hogy egy diákjuk egyszer ilyen messzire el fog jutni.

 

Szépségápolás, kozmetika és testápolás Dózsa György utca 62., Földeák, Hungary (70) 732 5962
A Százszorszép Kozmetika Földeákon

www.kultkocsma.hu

MŰMAG – Művészeti Magazin Mindenkinek!

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

2022-ben Marcsi és osztálytársa, Kamilla indította el az iskolát a kozmetikus tanulók versenyeztetése útján.

 

Szépségápolás, kozmetika és testápolás
A Százszorszép Kozmetika Földeákon

 

 A lélek apró darabkáit összébb szedni

Visó: Azt gondolom, hogy a kozmetikus szakma nem véletlenül olyan népszerű. Senkinek sem lehet könnyű ezen a területen dolgozni, hiszen sokan vannak. Egyre többen végzik el a szakmát, azonban kevesen akarják kiváltani a vállalkozóit. Félnek a kudarctól, talán attól is, hogy nem állnak még annyira készen erre a munkára? Amiben biztos lehetek: a kozmetikus hasonlít a pszichológushoz, az orvoshoz, hiszen bizalmi szakma. Ha nincs meg a kölcsönös bizalom a kozmetikus és a vendég között, akkor nem működik a jó kapcsolat.

Futó Mária kozmetikus Földeák

Nem hiszem, hogy bizalom nélkül lehet együtt munkálkodni. A bizalom mellett persze a  szakmai tudás, kedvesség és hatalmas kitartás még szükséges!  Marcsiban mindezeket felfedeztem, amikor magam is megtapasztaltam “kezeinek a nyomát”. Korábban abban a hitben ringattam magam, hogy a kozmetikus leginkább csak sminket rak fel az arcra, rúzsoz, meg szemöldököt szed, fest. Persze, ez egy óriási tévhit volt részemről! Korántsem csak erről szól egy kozmetikus tevékenysége. Rá kellett jönnöm, hogy a kozmetikus nem csak sminkes. A bőr külső, látható tünetei mellett,  a vendég lelkét is kezeli. Hogyan lehet és tudsz egy arcot ,,széppé varázsolni”?

- műszempilla, szempilla, volume
3-4D műszempillaszett

Marcsi: Ha szépségipari szolgálatásokról beszélünk, manapság már a témában jártas emberek számára nagyon sokat mond a szó: kozmetika. Egy kezelés során nemcsak a bőr, de a lélek apró darabkáit is próbáljuk kicsit összébb szedni, mivel a kettő szorosabb kapcsolatban áll egymással, mint azt gondolnánk. Az idegrendszer, a hormonrendszer, az emésztőrendszer (és még sorolhatnám) működése (avagy működésének valamiféle zavara) leghamarabb a bőrünkön fogja megmutatni magát, különféle tüneteket produkálva. Mi, kozmetikusok nemcsak a tünetet kezeljük és tárjuk fel, hanem próbáljuk megismerni vendégünk szokásait, lelki folyamatait, hogy az okot feltárva hosszútávú segítséget tudjunk nyújtani. Ez az átfogó test-lélek (holisztikus) gondolkozásmód az, ami a mai kozmetikust jobbá, a szolgáltatásokat személyre szabottabbá, a felhasznált termékeket pedig hatásosabbá teszi. Egyben ez a titka annak, hogy a vendégeim felé minden kezelés alatt a maximális minőséget nyújthassam!

- műszempilla, szempilla, volume
3-4D műszempillaszett

 

Marcsi az ÁSZÉV versenyén országos II. helyezést ért el, osztálytársa pedig országos aranyérmes lett.

 

- műszempilla, szempilla, volume
3-4D műszempillaszett

 

Visó: Mennyi idő és mi kell ahhoz, hogy megfelelően érvényesülj szakmádban?

Folyamatosan benne lenni a szakma körforgásában

Marcsi: Manapság népszerűvé váltak a rövidebb, 1-1,5 éves képzések, ezek persze sosem fogják azt a tudásanyagot nyújtani, mint az 5 éves képzések. Én még a régi, azaz az 5 éves OKJ-rendszerben tanultam, ezt már megszüntették. Miután egy kozmetikus kikerül az iskolából, választania kell akár több márkát is, amivel később dolgozni fog. El kell járnunk továbbképzésekre, folyamatosan benne kell lennünk a szakma körforgásában. Nem szabad hagyni, hogy a szakma lehagyja a tudásunk. Mindig a vendégkörünknek megfelelő képzéseket, tanfolyamokat kell választani, illetve később, 5 szakmában eltöltött év után mestervizsgát is tehetünk!

 

- szempilla, 1D szempilla, műszempilla,
1D Műszempillaszett

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Visó: Az arc nagyon kifejező tud lenni, főleg akkor, ha egy szép, helyesen ívelt szemöldök még ki is emeli. Ha eszembe jut, amikor nekem “szedted ki” a szemöldökömet, jókat nevetek magamon. Soha nem gondoltam, hogy egy kollegám, egyben szeretett Barátom (nekünk is írt a magazinunkba) rávesz arra, hogy elmenjek szalonodba. Jó, könnyebb  volt, mintha egy idegen kozmetikushoz jelentkeztem volna be. Beni által még könnyebbé és humorosabbá vált számomra ez az egész! Nem bántam meg,  Nem annyira lepődtem meg, ahogyan kezeltél! Türelmes voltál, figyelembe vetted nyögéseimet, szisszenéseimet, amikor elsőként (pedig elmondtad javaslatodat!) a csipeszt választottam. Majd inkább a gyanta volt a gyors és fájdalommentesebb. Szinte semmit sem érzékeltem, amikor gyöngéd, de határozott kezeid által érzékeny búcsút vehettem “Brezsnyev”-i szemöldökömtől! Tudod, hogy mire jöttem rá: fiatalabbnak látszottam, amikor megszabadítottál eme szőreimtől! Ennek lehet igazságalapja? Sajnos ismét megvastagodott eme “szőrzetem”, így időpontot kell egyeztetnem veled, hogy “lekezeljél”! 🙂 Melyik módszert választják többen: csipesz vagy gyanta? 

 

Női szemöldökszedés
Női szemöldökszedés előtt és után

Marcsi csipeszpárti 

Marcsi: Én azt tapasztalom, hogy nagyon megoszlik a vendégeim véleménye erről a témáról, mindenkinek megvan a saját, személyes preferenciája. Vannak, akik konkrét kéréssel érkeznek hozzám, akár a szemöldök formáját, akár a  depilációs technikát (A depilálás az egyik módszer a szőrszálak eltávolítására.) illetően. Napjainkban nagyon trendivé vált a kettőt ötvözni a még precízebb végeredmény érdekében, azonban ha az én véleményem kérdezed, én még mindig csipesz párti vagyok😊. Férfiak esetében viszont minden esetben gyantát szoktam használni, nemcsak a szőr mennyisége, de a nőies megjelenés elkerülése  miatt is! Hölgyeknél viszont a kisebb szálakat gyantával esélytelen lenne eltávolítani, így ott a csipesz lesz a befutó. A szemöldökszedés mellé a még látványosabb hatás érdekében szoktam ajánlani a tartós szemöldökfestést is, az egyik képen ez is látható!:)

szépségápolás, arc, arcápolás, Futó Mária
Szemöldökfestés
Visó: Amit látok, hallok, egyre több srác, férfi is igényesen szeretne kinézni, tenni akar a bőrének egészségéért, szépségéért. Az életmódjuk mellett azzal is, hogy rendszeres vendégei a kozmetikai szalonoknak.  Kért már fel téged arcápolásra fiú, férfi? 

Már volt több fiú vendége is

Marcsi: Igen, volt már több fiú vendégem is. Természetesen legnagyobb arányban tisztításos nagykezelésre jöttek, amit az ő bőrük általában igényel is 2 havonta:). Ezek a nagykezelések (persze minden kozmetikusnál más érzés) a hiedelemmel ellentétben nem fájnak és abszolút tűrhetőek. Ha megfelelő szakember végezte, akkor a gyógyulási fázis is pár nap alatt végbemegy. Sokan a pattanások nyomai miatt erre inkább a hétvégéket választják, amire a Százszorszép Kozmetikában van is lehetőség:). Szerencsére már sok fiútól, férfitól kaptam pozitív visszajelzést a kezelésekkel kapcsolatban. Volt olyan vendégem is, akinek rendszeresen begyulladt a szakáll résznél az arca borotválkozás után, viszont a tisztítást követően (azóta 3 hónap telt el) ez nem jelentkezett.

Gyakorlati hely, Hódmezővásárhely
Marcsi felkészülése az OSZTV középfordulójára – Porfóliómunkája 1.

Azt gondolom, hogy mindenki, aki csak ismeri és szereti Marcsit, büszke lehet rá, ugyanis tavaly indult az OSZTV versenyén, ahol a 2. fordulóba, a 366 induló közül 9. helyezettként jutott be. Innen egy mesterkozmetikusokból álló zsűritestület döntése alapján a  Szakma Szár Fesztivál döntőjébe kerülhetett. A  három napos rendezvényen pedig, amely Budapesten, a Hungexpoban került megrendezésre, országos bronzéremmel, 3. helyezettként távozott.

 

Gyakorlati hely, Hódmezővásárhely
Marcsi felkészülése az OSZTV középfordulójára – Porfóliómunkája 2

Visó: Biztos vagyok abban, hogyha a bőrünk egészséges, jobban érezzük magunkat. A bőr szépsége, rugalmassága, nedvessége nem elhanyagolható szempontnak kell(ene) lennie! A bőrünk egészségért sokat tehetünk! Nem mindegy, hogy milyen életmódot folytatunk! Mit eszünk, iszunk, stb. Mégis: mik a legfontosabb dolgok, amiket meg kell tennünk azért, hogy ápolt, egészséges bőrünk legyen?

Én a Százszorszép Kozmetikában Ilcsi, Biola termékekkel dolgozom, így biztosítva vendégeim számára az aromaterápiás, nyugtató, kényeztető élményt, így a lélek is szárnyakra és erőre tud kapni a kezelések során.
Ilcsi termékek

Ilcsi és Biola termékek

Marcsi: Ez egy nagyon összetett kérdés. Minden szervezet, génállománya, sejtjeinek, faggyúállományának összetétele, mennyisége,  hidratáltsága különféle, egyedi és meghatározza a bőrünk jellemét, azaz a bőrtípusunkat. Általános tanácsokat tudnék adni, azonban itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy kihangsúlyozzam: a professzionális, drogériákban nem kapható termékek minőségibb, kifizetődőbb megoldást nyújtanak. Emellett a kozmetikus, mint szakember konkrét, célzott megoldást tud nyújtani!

 

- műszempilla, szempilla
3-4D műszempillaszett
A Százszorszép Kozmetikámban Ilcsi, Biola termékekkel dolgozom, ezzel biztosítva vendégeim számára az aromaterápiás, nyugtató, kényeztető élményt, így a lélek is szárnyakra és erőre tud kapni a kezelések során. Másrészt pedig a minősített bio- és Ecocert tanúsítvánnyal rendelkező termékek biztosítják azt, hogy a bőrre akár hosszútávon ártalmas vagy mesterséges vegyi anyag nem fog kerülni. A termékpalettámat hamarosan bővítem új termékekkel is.  Azt gondolom, a krémjeim illata és összetétele által a vendégeim picit visszatalálhatnak a természethez, amiről a rohanó hétköznapjaink során oly sokszor megfeledkezünk, pedig mennyi kincset is rejt:)!

 

- smink, báli smink,
Marcsi által készített alkalmi smink

Visó: Mely kezeléseket szereted a leginkább végezni? Hogyan épülnek fel az arckezelések?

Személyes kezelés – bőrdiagnosztika

Marcsi: A kezeléseim mindegyike egy protokoll szerint halad, de mégis mindenki egy picit személyes kezelést kap, attól függően, hogy mire van szüksége a bőrének. Minden új vendég kezelését egy bőrdiagnosztika előz meg. Ennek  segítségével én is tágabb képet kapok a vendég bőrállapotáról, otthoni bőrápolási szokásairól, egészségi állapotáról, érzékenységeiről, stb…, ezután kezdem csak az arckezelést.

Nagyon szeretem többek között a hidratáló és pórustisztító kezelésemet, a ,,Hydrofacial hidratáló” kezelést. - hydrofacial, arckezelés, hidratálás, arcbőr
Hydrofacial kezelés led-fényterápiával

Hidratáló és pórustisztító kezelés

Marcsi: Nagyon szeretem többek között a hidratáló és pórustisztító kezelésemet, a ,,Hydrofacial hidratáló” kezelést. A specialitása más hidratáló kezelésekkel szemben abban rejlik, hogy beépítettem a hidrodermabrázió készüléket is, mely vákuum  segítségével tisztítja a pórusokat. A vízhez tudunk adni hámlasztó hatású savakat is, így fokozva a kezelés hatását. Ezt az arckezelést a 20-35 éves hölgyeknek és uraknak ajánlom, nagy szeretettel!

 

- hámlasztás, arckezelés, arcápolás,
Enzimes hámoldó kezelés bőrbarát hatóanyagokkal

 

Visó: Kompetencia. Hol van a határ, amikor már orvosi segítség kell, amit nem “kezelhetsz”?

Sokan áthágják a határokat

Marcsi. Ez egy érdekes téma, sajnos manapság sokan áthágják ezeket a határokat. Alapvetően kozmetikus nem végezhet olyan kezelést, amely során a bőr irharétege alá hatolunk, vagy maradandó sérülést okozhatunk. Ilyenek a tűvel végzett kezelések, pld.: mesotűs eljárások, a bőr alatt összefüggő gyulladások kezelése, hyaluronsavas feltöltések, természetesen a botox és társai. Ide sorolható még a magas koncentraciójú savak alkalmazása is, melyek már ú.n. orvosi hámlasztásnak minősülnek. Ezeket az eljárásokat plasztikai sebészek, orvosok végezhetik. Számos példát találunk azonban arra, hogy előszeretettel végzik a kozmetikusok ezeket a veszélyes, steril körülményeket igénylő szolgáltatásokat az esztétikai szalonoknál olcsóbban. Természetesen ameddig erre lesz kereslet, addig ez a probléma nem tűnik el a szépségipar világából.

 

Visó: Kérlek áruld el Látogatóinknak, hogy miért is jó kozmetikusnak lenni? 

Emberszeretet, odaadás és kreativitás

Marcsi: Az én szakmám abszolút az emberszeretetről, az odaadásról, és a kreativitásról szól. Mindegy, hogy esztétikai problémával, önbizalomhiánnyal, vagy csak egyszerűen fáradtan érkeznek hozzám, én minden esetben tudok segítséget nyújtani a Vendégeim számára. A  szalonból mindig önbizalommal, kipihenve, mosollyal az arcukon távoznak, ami engem is ösztönöz a fejlődésre.
Gyakorlati hely, Hódmezővásárhely
Marcsi felkészülése az OSZTV középfordulójára – Porfóliómunkája 3

Hódmezővásárhely Város Közgyűlése is díjazta

Az OSZTV versenyen nyújtott eredménye Hódmezővásárhely városa számára is kimagaslónak bizonyult, hiszen 2023-ban a  város közgyűlése Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége címet adományozott részére.

 

- smink, báli smink,
Marcsi által készített alkalmi smink

Marcsi műszempilla stylist versenyeken is indul a jövőben 

Visó: Milyen távlati tervek lebegnek szemed előtt a szakmában?

Marcsi: Két országos éremmel a hátam mögött indultam a kozmetikus karrieremnek, így ez egyfajta szakmai önbizalmat és biztonságot is adott nekem. Büszke vagyok az eddig elért eredményeimre is, de a versenyzést sem szeretném abbahagyni. Úgy gondolom, hogy a szépségipar folyamatosan újabb versenyek elé állítja a művelőit, ezért a szakma megszerzése után már mindannyian magunkat fejlesztjük, marketingeljük a munkánkat. Másodsorban pedig tervezek indulni műszempilla stylist versenyeken is, ahol a munkám kreatív részét vihetem majd a versenytérre bemutatni. Mivel ezek lesznek életem első pillás versenyei, így egyelőre sok elvárásom nincsen még, minden verseny egy új tapasztalat, sok gyakorlás, ami hosszú távon mindig meg is térül!:)

 

Visó, a kultkocsma.hu egyik alapítója
Visó/Photo: Mihály István

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét