Kezdőlap Egyebek Kós Károly és Bánffy Miklós munkássága a Pesti Vigadóban

Kós Károly és Bánffy Miklós munkássága a Pesti Vigadóban

310
0

Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás szombaton az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKK) támogatásával a Pesti Vigadóban.

 

A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállításon a két alkotó életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint olyan Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok láthatók, mint például a Csaba Királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora.
A Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt tárlat december 31-ig látható/Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

 

Vitraliumok

    A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállításon a két alkotó életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok láthatók. Olyan Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok is megtekinthetők, mint például a Csaba Királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora.

 

Liszt zenéje áthatja szépunokája, Michael életét

 

 

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

 

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

 

Bábanimáció: A Tomi, Polli és a Varázsfény

 

Méltatás 

E két alkotó olyan minőséget képviselt, ami a mai, funkcionalista, szakterületekre szűkített tudásra épülő világunkban szinte elképzelhetetlen. Hangzott el Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkárától a tárlat szombati megnyitóján.

 

 

 

Erdélyi polihisztorok

Mint mondta, közös volt az erdélyi polihisztorokban az a kérlelhetetlen hűség és kitartás, ami a nemzetükhöz és szűkebben vett szülőföldjükhöz kötötte őket.

 

 

Csillagszerűség 

    “A semmi mással össze nem hasonlítható, élő erdélyi kultúrantropológiai hagyomány és történelmi feszültség teszi alakjukat, művészeti látásmódjukat összehasonlíthatatlanul ragyogóvá, csillagszerűvé” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Gyergyói mese és néhány fényes gomb is befigyelt

 

Inspiráció

    “Meggyőződésünk, hogy a magyar építészeti hagyományok és a kompromisszumokat nem ismerő – ha tetszik modern –  nyugati minőségteremtés ötvözete. Szinergiája kimeríthetetlen inspirációt jelent a jelen és a jövő magyar építészete számára” – mondta Lánszki Regő.

 

 

Páratlan egyéniségek

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke is felszólalt.

 

Kiemelte, hogy két olyan páratlan egyéniség ismerhető meg közelebbről a tárlaton, akikben a tehetség közösségi, nemzeti elkötelezettséggel párosult, a legnehezebb időkben is.

 

 

 

Szellemi erők koncentrálása

    Az akadémia küldetése szándékunk szerint ugyancsak ez: összegyűjteni azokat az alkotókat. Továbbá koncentrálni azokat a szellemi erőket, ahol a magas művészi minőség nemzeti elkötelezettséggel vegyül fogalmazott az MMA elnöke.

 

Liszt’s music pervades his great-grandson, Michael’s life

 

 

Művészbarátság, küzdelmek

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által küldött írásos összegzés szerint a kettős évforduló alkalmából tartott kiállítás bemutatja Kós Károly és Bánffy Miklós művészbarátságának legfontosabb mozzanatait.

Hamarosan olvasható lesz magyar és angol nyelven a PIET Arionnal készült interjúnk!

 

 

Feleleveníti közös küzdelmeiket, valamint teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot, méneseket feltámasztani.

 

 

Díjátadó 

A Kós-Bánffy kiállítás felvezető eseménye a Magyar Építészet Napja alkalmából rendezett díjátadónak.

 

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

 

A Magyar Építészet Napja

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslata nyomán az Országgyűlés úgy döntött, hogy december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává nyilvánítják.

 

 

Kós Károly-életműdíj 

Ugyanezen a napon adják át az Építési és Közlekedési Minisztérium Kós Károly-életműdíját is. Ezt az elismerést évente egy, a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakembernek ítélnek meg.

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

    A december 31-ig látható tárlat kurátora Szebeni Zsuzsanna történész.

 

MTI/Hegedűs Norbert

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét