Kezdőlap Egyebek A cukrászatról szól a Gyula régen és ma könyvsorozat újabb része

A cukrászatról szól a Gyula régen és ma könyvsorozat újabb része

258
0

A cukrászatról szól a Gyula régen és ma könyvsorozat újabb része, amelynek a bemutatója december 5-én lesz a városi könyvtárban.

 

 

A Gyulai Évszázadok Alapítvány új, 17. kötete! A sok száz fotóval, dokumentummal illusztrált album 208 oldalon dolgozza fel - az egyetemes és hazai cukrász történeten keresztül - a gyulai cukrászat történetét.
A Nefelejcs (Sári) Cukrászda előtt…/Fotó: Gyulai Évszázadok Alapítvány

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

 

Gyula cukrásztörténelme

    Durkó Károly, a 208 oldalas, több száz fotóval és dokumentummal illusztrált, régi recepteket is közlő könyv egyik író-szerkesztője.  Az MTI-nek elmondta, a Százéves Cukrászdában jelenleg is zajló felújítási munkálatok kapcsán jutott eszébe a város polgármesterének, hogy könyvet lehetne írni az országszerte híres helyről. Az ötletet azonban “kiterjesztették” az egész város cukrásztörténelmére.

 

Liszt’s music pervades his great-grandson, Michael’s life

 

Egyetemes cukrásztörténelemtől indul

Sőt, a könyv egy egyetemes cukrásztörténettel indul. Az első édesség, a méz felfedezésétől az ókori Mezopotámián át a gyarmatokról érkező finomságok, majd az ipari forradalommal a gasztronómiába berobbanó cukrászipar kialakulását dolgozza fel. Ezt a részt a húszéves Durkó Áron írta – mondta a kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke.

 

 

Gyula vendéglátóipara

A levéltárban már korábban rábukkantak Wegroszta Gyula tanulmányára, “aki szinte évről évre lebontva dolgozta fel a háború utáni időszak – amelynek részese is volt – gyulai vendéglátóiparát”.

 

EURO2024-Németország – Dibusz és Nagy Ádám revánsra vágyik

 

Interjúk és relikviák

Forrásként használták Kóhn Dávid helytörténetíró helyi vásárokról szóló kutatómunkáját. Székely Árpád pedig felkutatta az egykori cukrászcsaládok még élő tagjait, leszármazottait, interjúkat készített velük és dokumentumokat, valamint relikviákat gyűjtött be.

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

 

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

Liszt zenéje áthatja szépunokája, Michael életét

 

Életrajz és szakmai történetek

Így álltak össze a család- és cukrászdatörténetek. Az életrajzzal egybekötött szakmai történetek egyebek mellett “az ősökről, a sütőkről, mézeskalácsosokról, akik az elmúlt évszázadokban a vásárok, piacok elmaradhatatlan résztvevői voltak” – fogalmazott Durkó Károly.

 

 

Külön fejezet

Az 1840-től működő patinás Százéves (Reinhardt) Cukrászda történetét külön fejezetben dolgozták fel.

 

 

Popp-tól kezdve

Részletesen foglalkoztak a Popp családtól a Lindenberger, a Berényi és a Nefelejcs (Sári) Cukrászdán át a második világháborún túl a Szikes és Borek Fagyizóig.

 

Hamarosan olvasható lesz magyar és angol nyelven a PIET Arionnal készült interjúnk! 

 

 

 

“Mesébe illő ízvilágú fagyi”

Felidézték Abdula bácsi “mesébe illő ízvilágú fagyiját”, amelyre már csak az idősebb gyulaiak emlékeznek, és bemutatták napjaink édes vállalkozásait is.

 

 

Megújuló cukrászipar

“A sors furcsasága, hogy éppen a magántulajdont legyűrő államosítás utáni években tudott megújulni a gyulai cukrászipar. Az új vezetők, Wegroszta Gyulával az élen, bölcsek voltak abban, hogy több régi cukrászmester – ha kezdetben lefokozva is -, de tovább dolgozhatott, taníthatott. Így a Gyulai Vendéglátó Vállalat szárnyai alatt a cukrászat mesterfogásait jól kitanuló cukrászok vihették tovább a szakmát” – mondta Durkó Károly.

 

Gyergyói mese és néhány fényes gomb is befigyelt

 

Támogatók

A kötetet – amely saját és pályázati forrás mellett a város, helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatásával jelent meg – több éves kutatómunka előzte meg. Természetesen besegített a Békés Vármegyei Levéltár, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és sok gyulai polgár is.

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

A fotósok

A fotókat Rusznyák Csaba és Málik István készítette; az archív fotók szerzői között megtalálható Fái Izidor, Székely Aladár, Békés Gyula, Misley Ervin, Pölöskey Mihály és Béla Ottó is.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

20 év 16 kötet

A Gyula régen és ma sorozatnak 2003 óta 16 kötete jelent meg, a mostani a tizenhetedik. Egyebek mellett feldolgozták benne a gyulai kolbász, a várfürdő, a gyulai művésztelepesek, a kis Szilágyi, Dobos István, legutóbb pedig a helyi zsidóság történetét.

 

   Az új album december 6-tól megvásárolható vagy megrendelhető.

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét