Kezdőlap Egyebek Egy falat menyország – Kötetbemutató Szegeden

Egy falat menyország – Kötetbemutató Szegeden

222
0

Időpont:

2023. 11. 24. (péntek) 17.00

Helyszín:

1. emeleti zeneszoba

 

A magyarországi Lengyel Gimnázium és Líceum krónikájának bemutatója

 

 

Az Egy falat menyország című kötet megjelenése kapcsán a szegedi Somogyi-könyvtár vendége lesz a kötet szerkesztője, Szentes László. A szerzővel Mikó Valér, a Szegedi Lengyel Önkormányzat tagja beszélget majd. A kötet kiadója a Magyar-Lengyel Baráti Társaság Somogy Megyei Csoportja.

 

Az Egy falat mennyország című könyv a Lengyel Gimnázium és Líceum 1939-1944 között vezetett krónikájának eredeti lengyel és annak az eredetiből fordított magyar szövegét tartalmazza magyarázatokkal és mellékletekkel kiegészítve.
Az olvasó számára a szöveg mellett több mint száz eredeti, képaláírásokkal ellátott fotó teszi még inkább megélhetővé a történetet

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

www.kultkocsma.hu

 

Futó Mária kozmetikus Földeák

 

 

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

Egy napló

Az Egy falat mennyország című könyv a Lengyel Gimnázium és Líceum 1939-1944 között vezetett krónikájának eredeti lengyel és annak az eredetiből fordított magyar szövegét tartalmazza magyarázatokkal és mellékletekkel kiegészítve. Ez nem egy regény, hanem egy napló, melyet tanárok és diákok közösen írtak.

 

Megjelent Hajós Kristóf új szólólemeze, a Geography

 

Csodálatos és igaz történet

Ebből következik, hogy stílusában, szövegezésében nem egységes, de a végére az olvasónak mégis összeáll egy csodálatos és igaz történetté. Főszereplői a kéttucatnyi önfeláldozó tanár, a több mint ezer kiváló oktatáshoz jutó fiatal és a magyar segítők.

 

Megélhető történések

Az olvasó számára a szöveg mellett több mint száz eredeti, képaláírásokkal ellátott fotó teszi még inkább megélhetővé a történetet. A könyv végén pedig egy összeállítást talál az egykori helyszínek és történések mai emlékezetéről.

 

Liszt zenéje áthatja szépunokája, Michael életét

 

Ajánlás

A kötetet mindazoknak ajánlják, akiket érdekel a történelem, a magyar-lengyel kapcsolatok, vagy éppen az oktatás, a fiatalok ügye.

 

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

 

 

Tankönyv is

Kiváló tankönyv is lehet a magyarul tanuló lengyeleknek, vagy a lengyelül tanuló magyaroknak.

 

 

Barátkozás évszázadok óta

„Van valami rendkívüli Magyarország és Lengyelország történelmében! Barátkozunk és évszázadok óta támogatjuk egymást. Sőt, több mint ezer éve! És tesszük ezt, az egymással szüntelenül küzdő, másokat – főként a szomszédokat – sanyargató világban. 1939., II. világháború! Lengyelországot leigázza Németország és a Szovjetunió. Közel kétszázezer lengyel menekül megszállt hazájából Magyarországra, és ott is marad. A hatalmas menekültáradatot kenyérrel, borral, munkával fogadják. Sőt! A menekültek között sok a gyerek és a fiatal. Említést érdemel, hogy a magyarok, a menekülthullám kezdetétől fogva segítettek nekünk lengyel iskolákat alapítani – ilyen a világhírű, balatonboglári Lengyel Gimnázium és Líceum. Lengyelország egész területéről érkezve, több száz fiatal tanult itt a háború idején. Barátságunk különleges korszaka volt ez. Én is menekült voltam. Én voltam az egyik diák. Soha nem felejtem el! A könyv, amit most ön a kezében tart, a magyarországi Lengyel Gimnázium és Líceum tanárai és diákjai által vezetett és eddig még soha nem publikált krónika szöveghű kiadása. Egy embertelen korszak emberi oldalának leírása, ami akkor tényleg olyan volt nekünk, lengyeleknek, mint egy falat mennyország.” – írta Tadeusz Olszański „Boglárcsik” író, újságíró.

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

 

 

A rendezvény a Szegedi Lengyel Önkormányzat szervezésében valósul meg.

 

 

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét