Kezdőlap Egyebek Megjelent Hajós Kristóf új szólólemeze, a Geography

Megjelent Hajós Kristóf új szólólemeze, a Geography

337
0

Geography címmel megjelent Hajós Kristóf új szólólemeze. Az Unbending Trees egykori énekesének friss anyaga egyfajta önelemzés, “lélekföldrajz”. A zenék többségét Tövisházi Ambrus szerezte, aki a producer is volt.

 

 

"Egyfajta szembenézésnek mondanám önmagammal, arról, hogy hol voltam, hol tartok most, és mi történt közben. 2018 óta Amszterdamban élek, szerintem az országváltás mindenkinek okoz egyfajta traumát, hiszen messze kerülünk a gyökereinktől, és alkalmazkodni próbálunk egy új környezethez.
Hajós Kristóf lemeze, a GEOGRAPHY november 09-én jelent meg/Fotó: Photo: the wonderful @ab.altamini/Kristóf Hajós Fb oldala

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

 

 

Lelki utazások térben és időben

    A dalszövegeket jegyző, Hollandiában élő Hajós Kristóf második albuma egy évvel követte bemutatkozó lemezét, a Good Morning, Nothingness-t. A vinylen és digitálisan elérhető Geography dalai lelki utazások időben és térben, a felidézett emlékek egészen gyerekkorához nyúlnak vissza.

 

 

 

www.kultkocsma.hu

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

Egyfajta szembenézés – érzelmi feltolulás

“Egyfajta szembenézésnek mondanám önmagammal, arról, hogy hol voltam, hol tartok most, és mi történt közben. 2018 óta Amszterdamban élek, szerintem az országváltás mindenkinek okoz egyfajta traumát, hiszen messze kerülünk a gyökereinktől, és alkalmazkodni próbálunk egy új környezethez. Ez olyan érzelmi feltolulást okoz, amit nem lehet a napi gondolkodásból kizárni. Az elmúlt egy évben éreztem azt, hogy megtaláltam önmagam” – fogalmazott az énekes.

 

 

 

Távmunkában dalírás

Mint elmondta, a Havasival közös Unbending Trees után, amely Angliában is ismert csapat volt, hosszú éveken át nem foglalkozott zenéléssel. Civil munkája mellett (ami jelenleg a fenntarthatósághoz köti) persze írt dalszövegeket, majd 2021-ben a járvány idején Németh Róberttel (ex-Heaven Street Seven) készített távmunkában néhány dalt. Mindez a tavalyi lemezhez vezetett, amelyet alapvetően Németh zenekara játszott fel.

 

 

Inspiráló közeg

“Már a megjelenés után alakult egy csapat körülöttem, inspiráló közegbe kerültem, miközben Tövisházi Ambrussal régóta terveztünk egy albumot. A szálak összeértek” – idézte fel Hajós Kristóf az MTI-nek.

 

Liszt zenéje áthatja szépunokája, Michael életét

 

Szanyi, a gitáros

Az Erik Sumo zenekart, valamint a Péterfy Bori & Love Band-et is vezető Tövisházi a 2010-es évek elején már dolgozott duóban Hajóssal The Gomb néven. A Geography-lemezhez Tövisházi és Németh Róbert mellett írt dalt a Hajós köré alakult együttes, a Bitterfly Collective gitárosa, Szanyi Sándor.

 

 

 

Stefan Breuer

Az első albumon is közreműködött a holland kísérleti művész, Stefan Breuer, illetve a brazil énekes-dalszerző, Bemti is, aki tízhúros gitáron, a viola caipirán játszik egy számban.

 

Lemezborító

Breuer készítette a Geography borítóján látható kollázst is, a tipográfia és a logó pedig a korábban a világhírű Eurythmics lemezborítóit megalkotó grafikus dizájner, Laurence Stevens műve.

 

 

Brazíliai képek

“A sokféle zenei világ egységes hangzást kapott Ambrus hangszerelésében. Vele most előfordult az is, hogy zenére írtam szöveget, nem pedig fordítva; erre a nyitódal, az I’m Making Waves, valamint az Alien a példa. A Bemti által írt Imaginary World-höz ő forgatott klipet, amelynek csodálatos természeti képei Brazíliában készültek egy nemzeti parkban– fejtette ki Hajós Kristóf.

 

 

 

Bitterfly Collecive

    A Bitterfly Collecive, amelyben Hajós és Szanyi Sándor gitáros mellett a brit Jack Kenney (basszusgitár, háttérvokál) és a szír-holland ütőhangszeres, Modar Salama játszik, adott néhány klubkoncertet Hollandiában az elmúlt egy évben.

 

BEMUTATÓ:

 

A Geography bemutatója december 1-jén lesz Amszterdamban, a De Roode Bioscope-ban. Hajós Kristóf nagyon szeretné a lemezanyagot Budapesten is eljátszani.

 

Madách 200 – Kiállítás nyílik az évforduló alkalmából Szolnokon

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Két stúdiólemez a Unbending Trees-zel

Hajós Kristóf korábban két stúdiólemezt készített az Unbending Trees-zel. A Chemically Happy (Is the New Sad) című debütanyag a világhírű Everything But The Girl duóból ismert Ben Watt kiadójánál, a Strange Feeling Recordsnál jelent meg 2008-ban.  2013-ban pedig a Meteor követte.

 

MTI/Photo: the wonderful @ab.altamini/Kristóf Hajós

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét