Kezdőlap Egyebek Madách 200 – Kiállítás nyílik az évforduló alkalmából Szolnokon

Madách 200 – Kiállítás nyílik az évforduló alkalmából Szolnokon

251
0

Válogatás Kass János illusztrációiból Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából címmel nyílik időszaki kiállítás november 23-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

 

 

Válogatás Kass János illusztrációiból Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából címmel nyílik időszaki kiállítás november 23-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban.
A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel/Fotó: https://mnm.hu/hu/

 

 

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

Eredeti nyomatok

    Horváth László múzeumigazgatótól tudtuk meg azt, hogy  január 21-ig megtekinthető kiállítás, a képzőművészeti tárlaton válogatást láthatnak az érdeklődők Kass János azon illusztrációiból. Madách Az ember tragédiája és a Mózes című drámáihoz készültek 1966-ban. Hozzátette: a hazai grafikatörténet egyik legnagyobb alakjának rézkarctechnikával készült  eredeti nyomatai mellett bemutatják az illusztrált köteteket és a Dilemma című animációs filmet is, amelynek forgatókönyvét Kass János Madách Tragédiája nyomán írta.

 

 

 

www.kultkocsma.hu

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

 

Közeleg a Fekete Péter bemutató a 20 éves Centrál Színházban

Médiatörténeti kuriózum

Az 1981-ben készült kisfilm médiatörténeti kuriózum is, mivel ez a világ egyik elsőként  megalkotott számítógépes animációja.

 

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

 

#Budapest #love

 

“az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb” illusztrátor

    Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat kurátora Kass Jánosról azt mondta, hogy ő a huszadik század második felének “az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb” illusztrátora, mintegy négyszáz könyvet illusztrált. Hozzátette: ezen munkáinak nagy többsége szépirodalmi, illetve gyermekkönyvekhez készültek és valamennyi jelentős művet a hatvanas-hetvenes években illusztrálta.

 

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Öt eredeti rézkarc 

    Az ember tragédiája című drámai költemény illusztrációsorozatból csak a múzeum rendelkezésére állókat lehet megtekinteni eredetiben, de digitálisan valamennyi látható. A Mózes című dráma illusztrációiból öt eredeti rézkarca van a múzeumnak, továbbá egy művészi igényű számozott kiadványnak a teljes oldalait megkapták, hogy bemutathassák a kiállításon – tájékoztatott.

 

“maxikönyv”

  Kass János mindkét művet 1966-ban illusztrálta. Az első Mózes-kiadást követően egy évvel, sorszámozott és a művész által aláírt “maxikönyv” formájában megjelent tizenöt nyomat, amelyeken sokkal jobban láthatóak a részletek – mondta.

 

Nem teljes szöveg

Ez a maxikönyv már nem a teljes szöveget tartalmazza, csak azokat a részleteket, amelyekhez az illusztrációk kapcsolódnak.

 

 

Legnagyobb eredeti grafika

    Kass János nagyon sok bibliai témájú illusztrációt készített, a kiállított sorozatban is helyet kapott egy Ádám és Éva-ábrázolás, amely az egyik legnagyobb eredeti grafika lesz a kiállításon – mondta Képiró Ágnes.

 

MTI/Fotó: https://mnm.hu/hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét