Kezdőlap Egyebek Budapest 150. születésnapját ünneplik a fővárosban péntektől

Budapest 150. születésnapját ünneplik a fővárosban péntektől

296
0

Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest. Az évforduló  alkalmából változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a fővárosban.

 

 

Az évforduló alkalmából változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a fővárosban.
Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest

 

 

Budapest 150. születésnapja alkalmából újranyit a Merlin Színház, az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között.

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

 

www.kultkocsma.hu

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

 

Díszközgyűlés

    Budapest 150. születésnapja alkalmából a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tart pénteken a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen adják át a Budapestért-díjakat, a Pro Urbe Budapest-díjakat és a Budapest Díszpolgára elismeréseket.

 

Közeleg a Fekete Péter bemutató a 20 éves Centrál Színházban

 

Városháza park passzázs

Az évforduló alkalmából péntektől megnyílik a Városháza park passzázsa, amely összeköti a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Az új sétányt sötétedés után fényinstalláció teszi még látványosabbá az ünnep alkalmából.

 

 

    A születésnapra megnyílik a Városháza udvara is

 

Az idelátogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit: 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig a főváros történetéből.

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

The Budapester

A The Budapester alkotásai mellett Budapest Hősei is bemutatkoznak. A főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki egy-egy elismert kollégájukat, akik plakátokon keresztül mesélnek munkájukról.

 

    A pénteki programokat gálaest zárja a Vígszínházban  

 

    A Városháza is megnyitja kapuit

Az emlékév alkalmából huszonhárom kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény fejezeteit a TÁP Színház közreműködésével egy felolvasáson mutatják be a közönségnek szombaton.

 

A legjobb online kaszinó magyar játékosoknak

Merlin Színház

Az ünnepre tizenkét év után újra megnyitja a kapuit a Merlin Színház, ahol színházi előadás, slam poetry est, kiállítások, beszélgetések várják az érdeklődőket.

 

Dj Palotai és Barabás

Az esti órákat zenei produkciók töltik meg a Városháza udvarán Dj Palotai és Barabás Lőrinc közreműködésével.

 

 

Bulivillamos és tánc

Emellett a hétvégén is közlekedik a bulivillamos a 49-es vonalán, ahol dj-szettekre lehet táncolni.

 

Ingyenesség

A Merlin Színház programjai ingyenesek, de regisztrációkötelesek az ÉnBudapestem applikáción keresztül, ugyanez vonatkozik a bulivillamos járataira.

 

Egyén intézmények is ünnepelnek 

A szervezők tájékoztatása szerint a Főváros egyéb intézményei is ünnepelnek. Különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar és születésnapi program lesz a Budapesti Történeti Múzeumban is.

 

BKK: 150 forintos születésnapi jegy

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig 150 forintos születésnapi jegyet kínál az ünnep alkalmából pénteken a BudapestGO alkalmazásban.

 

 

 

 

Filmek

A Filmió is készül a születésnapra, kínálatában vasárnapig három film, a Budapest retro első része, a Budapest, amiért szeretem című alkotás, valamint az I love Budapest című film ingyenesen látható.

 

 

Budapest születése

    Egy különleges, a főváros történelmét bemutató film is készült az évfordulóra. Az Animatiqua stúdió Budapest születése című mintegy negyedórás, több száz régi fényképből készült alkotása a https://youtu.be/FnuDMr7QCDo linken is megtekinthető.

 

Viber

Az ünnep alkalmából a Viber alkalmazásban fellelhető “Budapest150” matricacsomaggal pedig humoros, történelmi és romantikus matricákkal üzenhetnek egymásnak a felhasználók.

 

     További részletes információk a születésnapnak dedikált weboldalon, a boldogszuletesnapotbudapest.hu-n találhatóak.

 

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét