Kezdőlap Egyebek “Az Art Market Budapest nem kevesebb, mint a jövő építése”

“Az Art Market Budapest nem kevesebb, mint a jövő építése”

341
0

Az Art Market Budapest nem kevesebb, mint a jövő építése. A rendezvény az évek során inspirációvá vált, hiszen külföldi és hazai alkotók, feltörekvő képzőművészek számára jelent zsinórmértéket, célkitűzést és vonzerőt rangjával és egyedülálló lehetőségével. 

 

Závogyán Magdolna elmondta, hogy az idei Art Market Budapest kiemelt kísérőeseményeként megvalósuló programsorozat, a SHUKAR.T a kortárs roma képzőművészetet helyezi fókuszba, mely az egyetemes emberi értékek, valamint a nemzeti kultúránk felbecsülhetetlen értékű részét képező cigány-magyar művészet bemutatását célozza.
13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár

 

 Závogyán Magdolna a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára ezt hangsúlyozta a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár (AMB) szerdai budapesti megnyitóján.

 

Újra felpörög a művészeti szcéna és a kiképzőközpontok, egyre többen jelentkeznek Közép-Európa új klasszikus balettversenyére. A világ minden tájáról özönlenek a jelentkezések a Budapest Ballet Grand Prix-re, Finnországtól Kínán át Ausztráliáig.
Nemzetközi Klasszikus balettverseny az idén először lesz/Fotó: Andrea P Merlo

 

 

SHUKAR.T – Egyetemes emberi értékek

    Závogyán Magdolna elmondta, hogy az idei Art Market Budapest kiemelt kísérőeseményeként megvalósuló programsorozat, a SHUKAR.T a kortárs roma képzőművészetet helyezi fókuszba.

 

 

 

Az egyetemes emberi értékek, valamint a nemzeti kultúránk felbecsülhetetlen értékű részét képező cigány-magyar művészet bemutatását célozza.

 

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

 

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

www.kultkocsma.hu

 

 

Alapítók:

CSALA SÁNDOR BENJÁMIN/BENI

Visnyei Ferenc/Visó

 

 

 

Töretlen erősödés a pandémia ellenére is

    “Az elmúlt évek válságos időszaka, különösen a pandémia jelentősen átrajzolta a művészeti seregszemlék és vásárok világát. Ezért is rendkívül örömteli és elismerésre méltó, hogy a nehézségek ellenére töretlenül erősödött az Art Market Budapest nemzetközi pozíciója.”

 

Szeged továbbra is az alföldi retrosok zarándokhelye

 

Komplexitás és egyensúly

Závogyán Magdolna hozzátette még: az Art Market sikerének titka a kortárs képzőművészet bemutatásának komplexitásában, a megközelítési módok egyensúlyában rejlik.

 

Kortárs roma képzőművészet

  Erőteljes és példaértékű a rendezvény hangsúlyos társadalmi szerepvállalása is, a köznevelés szereplőit megszólító múzeumpedagógia, a művészhallgatók részvételének ösztönzése. Idén pedig a kortárs roma képzőművészet bemutatása és népszerűsítése – hangsúlyozta Závogyán Magdolna.

 

Roma kulturális sokszínűség

    Amikor romákról beszélünk, akkor nem a szegénységet, hanem a roma kultúra sokszínűségét kell felszínre hozni. Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos emelte ezt ki. Hozzátéve, hogy a rendezvény lehetőséget biztosít ennek a változatosságnak a bemutatására.

 

 

 

Négy kontinens 30 országa

Négy kontinens harminc országából mintegy száz művészeti galéria, intézmény és egyéb kiállító mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a Bálna Budapest épületében. A 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárhoz Inside Art néven művészeti és műtárgypiaci konferencia is csatlakozik.

 

 

    Az AMB társrendezvényei a régió legjelentősebb designipari seregszemléje, a 360 Design Budapest, valamint Európa kiemelkedő kortárs művészeti fesztiválja, a Liszt Ünnep.

 

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét