Kezdőlap Egyebek Dalszerzők napja a mesterséges intelligencia jegyében

Dalszerzők napja a mesterséges intelligencia jegyében

270
0

Az Artisjus annak kiderítésére vállalkozott, meg tudjuk-e különböztetni az igazi szerzők által írt dalokat a mesterséges intelligencia által kreált számoktól. A kísérletben bárki részt vehet október 8-ig, a dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon.

 

 

Október 8-án ismét a Dalszerzők Napját ünnepeljük. Arra kérünk, hogy írd be ezt a napot a naptáradba már most
Dalszerzők Napja október 08-án/A mesterséges intelligencia és a zeneipar jövője

 

MI, közönség, előadók, zenei szakemberek

    A közönség, valamint a zeneszerzők, szövegírók és zenei producerek körében már el is készült a felmérés arról, miként viszonyulnak a mesterséges intelligencia (MI) használatához a zenében. (Artisjus)

 

 

Ez egy K-POP SHOP oldal! 

Kattints rá a képre, ha szét akarsz nézni! 

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!” 

 

 

 

A dalszerzők, producerek nyitottak az MI-re

A dokumentum megállapítja: a magyar dalszerzők széles köre nyitott az MI-re. A kérdőívet kitöltő zenei alkotók 19 százaléka már kipróbált legalább egyszer valamilyen mesterséges intelligencia alapú programot, köztük többségben vannak a zenei producerek (49 százalékuk használt már ilyet).

 

 

Palotanegyed – ¡Hola Budapest! – Spanyol-magyar fesztivál

Szövegírók és az MI

A szövegíróknak eddig csak 15 százaléka hívta segítségül a mesterséges intelligenciát az alkotáshoz, a ChatGPT berobbanásának dacára.

 

 

Hitelesség: szívvel-lélekkel lehet jó dalt írni

Ugyanakkor a szerzők többsége egyelőre nem használná az MI eszközöket az alkotói folyamatokban, mivel a kreatív alkotást maguknak tartanák meg. Emellett azt gondolják, az önkifejezés csak emberi munkával lehet hiteles (64 százalék), és jó dalt szívvel-lélekkel lehet írni (45 százalék).

 

“Kiszervezés” az MI-nek

A dalszerzéshez kapcsolódó egyéb feladatokat viszont szívesen “kiszervezik” az MI-nek a hazai dalszerzők, hogy több idejük maradjon a kreatív folyamatokra.

 

 

Marketing, lemezborító: MI

A többség (66 százalék) támaszkodna a mesterséges intelligencia segítségére. A legtöbben a zenei utómunkában dolgoztatnák (29 százalék). Igénybe vennék a marketing anyagok előállításában (28 százalék), a lemezborító megtervezésében (27 százalék) is.

 

MI térnyerés?

A felmérésben résztvevők 25 százaléka tartja lehetségesnek, hogy az MI megoldások felvehetik a versenyt az igazi dalszerzők munkájával, de alig 8 százalék fél attól, hogy a jövőben elveszítheti a munkalehetőségét az MI térnyerése miatt.

 

 

MI fejtörés

“A zeneiparban az egyik legnagyobb fejtörést a kizárólag mesterséges intelligencia által létrehozott termékek okozzák. Az MI képtelen értékelhető tartalmat generálni anélkül, hogy előtte az emberiség zenei kultúrkincsét megemésztette volna, ugyanakkor egy-egy konkrét mű felhasználását nem lehet beazonosítani ezekben az esetekben. E probléma megoldásán dolgozunk európai és globális ernyőszervezeteinkkel közösen, nem csak szakértői, döntéshozói szinten is.” Szinger András, az Artisjus főigazgatója.

 

Kíváncsiság – szkeptikusság

A közönségkutatás szerint a magyarok többsége (59 százalék) ugyan kíváncsi az MI által írt zenére, de az így válaszolók harmada jelentősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tetszik-e neki. A lakosság 13 százaléka elvből elutasítja és kifejezetten nem szeretne MI által generált dalokat hallgatni.

 

 

Nincs ember a dal mögött

Az ellenérzések között szerepel, hogy nincs ember a dal mögött, és ez a tudat zavarná őket.

 

 

Zenei csatangolás – Inapoi – (Vissza) A Csángók fővárosából érkezett Ambrosie Stefan és Iulian Ambrosie dala

Bizalmatlanság – ellenérzések

Összességében megállapítható, hogy a közönség egyszerre kíváncsi és bizalmatlan. A legnagyobb arányban a tizenéves korosztály vélekedik így – minden harmadik fiatalnak ellenérzései vannak az MI által készített dalokkal kapcsolatban -, míg a harmincas éveikben járók 19 százaléka, az ötveneseknek pedig 16 százaléka ért velük egyet.

 

“HÚS-VÉR”-küzdelem 

A magyarok fele lát rá esélyt, hogy ki tudná szúrni az MI-t a dalokban. Hogy mindez kiderüljön, az Artisjus kísérletre vállalkozott: egy hús-vér dalszerző páros szerzeménye “küzd meg” egy részben és egy teljesen MI által írt dallal.

 

 

MI kéznyom? 

Vajon, ha a dalszerzést gép végzi, de az elkészült művet egy zenekar játssza el, akkor még felismerhető a mesterséges intelligencia “kéznyoma”?

Csatlakozz!

A kísérlethez bárki csatlakozhat, és beküldheti tippjét a kösziadalt.hu oldalon a dalszerzők napjáig, azaz október 8-ig.

 

Dalszerzők Napja

A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és az alkotókra.

 

 

Óh, mondd

A kiválasztott nap azért van októberben, mert 1965-ben ebben a hónapban, a kultikus Bosch klubban játszottak először közönség előtt magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát, az Illés-együttes előadásában.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

https://www.instagram.com/kultkocsma/

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

A Dalszerző az első

A dalszerzők napja idei mottója: a dalszerző az első, ezzel az emberi dalszerzők elsődleges szerepére hívják fel a figyelmet a generatív mesterséges intelligenciával szemben.

 

MTI

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét