Kezdőlap Egyebek Magyar-olasz kulturális találkozások: Európai Hidak fesztivál

Magyar-olasz kulturális találkozások: Európai Hidak fesztivál

407
0

Pénteken kezdődik az Európai Hidak fesztivál. Fellép: Antonio Castrignano, Roberta Gambarini, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara és Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A Müpa és a BFZ szeptember 27-ig tartó közös rendezvényén a zenei kínálat mellett kiállítással, előadásokkal, filmvetítésekkel várják az olasz kultúra iránt érdeklődőket.

 

Minden út Rómába vezet. Róma sem egy nap alatt épült. Rómát látni és meghalni. Rómában tégy úgy, mint a rómaiak. Róma a világ köldöke
Római Santa Cecilia Akadémia Zenekara/Fotó: mupa.hu

 

Róma és Budapest

    Az Európai Hidak 2023-ban Budapestet Rómával köti össze, a fesztiválon a két helyszínt, a két kultúrát képviselő alkotók és előadók találkoznak.

 

 

A filmzeneszerzőként is sikeres zenész legutóbbi albumával, a 2022-ben megjelent Babilonia című lemez anyagával érkezik a Müpába, és ad elő sokszínű, szokatlan hangszerelésű dalokat, amelyek egyszerre hatnak a végtagokra és a szívre is
Antonio Castrignano az olasz csizma sarkának, Puglia déli régiójának zenéjét játssza/ Fotó: mupa.hu

 

 

Salentói muzsika – Antonio Castrignano

    A pénteki nyitónapon Antonio Castrignano lép fel. Ő a salentói muzsikának, Puglia déli régiója zenéjének kötelezte el magát, és tavalyi lemezének anyagával érkezik a Müpába – emelik ki a Müpa MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

 

Roberta Gambarini dzsesszénekesnő áll a közönség elé, estjét a 25 éves Budapest Jazz Orchestra kíséri. A koncerten nemcsak angolul, hanem anyanyelvén, olaszul is énekel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében
Roberta Gambarini és a BJO/Fotó: mupa.hu

 

Roberta Gambarini dzsesszénekesnő

Másnap Roberta Gambarini dzsesszénekesnő áll a közönség elé, estjét a 25 éves Budapest Jazz Orchestra kíséri. A koncerten nemcsak angolul, hanem anyanyelvén, olaszul is énekel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

 

Miyavi, az emberbarát “szamurájgitáros” ismét Budapesten

Róma-hatás című kiállítás

A nyitónaptól látható a Müpa előcsarnokában A Róma-hatás című kiállítás. 1947-48-ban néhány hónapra az olasz főváros vált a magyar kultúra egyik középpontjává. Hála azoknak az ösztöndíjaknak, amelyek révén írók, költők, képzőművészek, zenészek és bölcsészek sora utazhatott ki Rómába, a Collegium Hungaricum vendégeként.

 

 

Kevéssel a vasfüggöny előtt ez a szépség- és szabadságélmény megannyi művész számára vált meghatározóvá és évtizedek múltán is idilli emlékké.

 

 

 

 

Az idei Európai Hidak-fesztiválhoz kapcsolódó tablókiállítás ezt a tartósnak bizonyuló Róma-hatást idézi meg – áll a honlapon olvasható ismertetőben.

 

 

Kevéssel a vasfüggöny legördülte előtt ez a szépség- és szabadságélmény megannyi művész számára vált meghatározóvá és évtizedek múltán is idilli emlékké
Róma hatás kiállítás – 1947-48-ban néhány hónapra az olasz főváros vált a magyar kultúra egyik középpontjává/Fotó: mupa.hu

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!” 

 

 

Fischer Iván karnagyként is feltűnik

Fischer Iván két zenekar karmestereként is feltűnik az Európai Hidak programjában. Szeptember 24-én és 26-án a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli, amelyet a nemzetközi zenekritikusok a napokban választottak ismét a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé.

 

 

A “híd” másik oldalán

Az ősz folyamán a “híd” másik oldalán, Rómában is felcsendülő koncert programja esszenciálisan magyar, “a friss csárdástól a lüktető modernségig” – fogalmaznak a közleményben. A koncerten elsőként Liszt II. magyar rapszódiáját adják elő.

 

 

Liszt és Bartók művek

    A mű nem egyszerűen zenekari változatában szólal meg, hanem a Lisztet megihlető városi cigányzene jellegzetes hangszerével kiegészülve. A cimbalomszólót Lisztes Jenő játssza. Liszt II. (A-dúr) zongoraversenye a horvát Dejan Lazic szólójával hangzik el. Az esten Bartók egyik legkedvesebb műve, A csodálatos mandarin testi-lelki kérdéseket feszegető cselekménye a Duda Éva Társulat közreműködésével elevenedik meg – olvasható a honlapon.

 

 

Liszt Ferenc két kórusműve is felcsendül

Fischer Iván szeptember 27-én, a fesztivál zárónapján visszatér, hogy a nagy hagyományú római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényelje, a Cantemus Vegyeskarral Liszt Ferenc két kórusművét és Ottorino Respighi Róma-triptichonját adják elő.

 

 

Sokszínű, gazdag kultúra

    A Müpa honlapján olvasható, hogy a 2013-ban útjára indult rendezvény középpontjában minden alkalommal olyan ország, illetve országcsoport állt az elmúlt években, amely sokszínű, gazdag kultúrával és jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik.

 

 

Két ország koprodukciója

2021-től a fesztivál koncepciója megváltozott: bár a fókusz ezután is Európán marad, ezen belül egy-egy jelentős kulturális központtal alakítanak ki partnerkapcsolatot. természetesen közösen szerveznek rendezvényeket mindkét helyszínen, ezzel segítve elő a két ország közötti koprodukciók létrejöttét. Az idén szeptemberben a római Santa Cecilia Akadémia a partner, vagyis Budapest-Róma híd épül – olvasható a honlapon.

 

Bővebb információ és részletes program a https://mupa.hu/programok/europai-hidak-2023 linken érhető el.

 

MTI/Fotók: mupa.hu

 

 

 

Dimash, aki lelkével felemel

Soha nem gondoltam volna, hogy annyira rabul ejt, egyszerűen, megigéz a világ egyedi Hangú, sokunk által is szeretett énekese!

Értékek, érzések, tisztaság

Nem győzöm magasztalni Őt, azt a srácot, aki már több éve olyan értékkel, érzésekkel, lelki tisztasággal ajándékoz meg engem s szerintem Téged is, hogy felülmúlhatatlan!

 

 

Dimash, a Tiszta Lélek

Ő, DIMASH Qudaibergen!

 

Áldott nap

Áldott nap volt, amikor megismerhettem művészetét, csodálatosan szép jellemét!

Legszebb Lélek

Azt kell írnom: a világ egyik legszebb lelke Dimash-é!!!!

Végtelen Szeretet

Egész lénye Isten Végtelen Szeretetét sugározza.

Energiák

Óriási energiát áraszt MAGából!

Emlékezés

Így emlékezhetünk arra, hogy honnan jöttünk, hova tartunk, kik voltunk és kik vagyunk, mivé lehetünk!

Nincs nap Dimash nélkül

Nincs nap, hogy ne hallgatnám, nézném Őt!

Lélek és Lélek!

Egy(s)Ég

Sokszor érzem azt, amikor belemerülök Lényének varázsába: mintha EGY lennék Vele!
Mert hiszem azt, hogy Egy vagyok Vele és Veled is!

Ajánlás

Szeretettel és tisztelettel ajánlom figyelmedbe ezt a dalát is!
Visó

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét