Kezdőlap Egyebek Több mint 550 program szombaton és vasárnap

Több mint 550 program szombaton és vasárnap

124
0

Országszerte több mint 200 helyszínen mintegy 550 program és 190 kísérőrendezvény várja a közönséget szombaton és vasárnap a Kulturális örökség napjain. Mondta el a rendezvénysorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára.

 

 

A Sándor grófok egykori magánpalotája 1806-ban épült. Az 1867-es kiegyezéstől a második világháború végéig miniszterelnöki rezidencia volt, ma a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad helyet. A Kulturális Örökség Napjai rendezvényen – melyet 1999 óta általában szeptember hónapban tartanak meg és része az Európai Unió hasonló témájú rendezvénysorozatának – az érdeklődők is meglátogathatják a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, helyszíneket
Érdeklődők a Budai Vár Szent György terén álló Sándor-palota Tükörtermében/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!” 

 

 

 

Sándor-palota, várak, kastélyok

Lánszki Regő közölte: idén először az ÉKM rendezi az országos programsorozatot. Olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri szakasza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is.

 

 

 

A műemléképületek élettel telnek meg

Mint hozzátette, a Kulturális örökség napjait ebben az évben már Európa 50 országában ünneplik, túllépve az EU határait is. Az eseménysorozatnak köszönhetően a műemlék épületek megtelnek élettel, sokan ismerik meg belülről is a máskor nem látogatható kastélyokat, palotákat, egyes intézmények közönségforgalom elől elzárt részeit.

 

 

 

Funkciót kell találni a műemléképületeknek

Lánszki Regő emlékeztetett arra, hogy a műemlékeket akkor lehet fenntartható módon gondozni, ha azok nincsenek elzárva, ehelyett sikerül – tőlük nem idegen – funkciót találni számukra.

Zöldmezős beruházások

A zöldmezős beruházások mellett érdemes a meglévő épületek hasznosítására koncentrálni – emelte ki, hozzáfűzve: a műemlékekbe fektetett pénz az egyik legjobban megtérülő befektetés, ha megfelelő szabályozás is van mellette.

 

 

Nyerési stratégiák: Hogyan illeszkedik az életstílusodhoz az online sportfogadás?

 

NÖRI: szakmai partner

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a megalakulása óta eltelt egy évben tárcája komoly jogalkotási munkába kezdett. Az egységes szemléletű országos műemléki rendszer részeként készítik el a hazai és a külhoni műemlékek teljes, egységes szemléletű, mindenki számára elérhető értéktárát. Szakmai partnerük a a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri).

 

 

Operabemutató: Puccini remekműve Szegeden

 

Élményadás

Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója arra mutatott rá, hogy nem elég az örökségi helyszíneket méltó állapotban tartani, élményt is kell adni rajtuk keresztül.

 

Pedagógiai programok

Ennek érdekében az intézet pedagógiai programot indított, és számos kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet az örökségi helyszínekre.

 

Sírkert és népzene

A Fiumei úti sírkertben például csütörtökön nyílt kiállítás Klösz György fotográfiáiból, szombaton adják át Arany János felújított síremlékét, aznap délután pedig népzenei koncertet is tartanak.

 

Helyi közösségek ajánlásai

A készülő Kárpát-medencei digitális műemléki értéktárról szólva elmondta, hogy annak összeállítása során figyelmebe veszik a helyi közösségek ajánlásait is.

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

https://www.instagram.com/kultkocsma/

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Jegyzék készítése

A jegyzék célja lesz emellett a műemlékek megtalálhatósága, valamint a dokumentáció is, különösen a határon túli, pusztulóban lévő magyar örökségi elemek esetében. Közölte Móczár Gábor, aki a helyszínen együttműködési megállapodást is aláírt Lánszki Regővel.

 

 

 

UNESCO – 20. évforduló

Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy 2023-ban ünneplik az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezmény huszadik évfordulóját.

 

Jó példák

Az egyezmény magyarországi végrehajtásának fontos lépése volt a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének létrehozása. A jelenleg 48 tételből álló listán szerepelnek társadalmi szokások, szóbeli hagyományok és tradicionális kézművesség, valamint az örökség megőrzésének jó példái is – jegyezte meg.

Lakodalom hagyománya és egyebek

A KIM munkatársa bejelentette, hogy négy új elemet vettek fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Többek közt a lakodalom élő hagyománya Boldogon: viselet, népdal, tánc, lakodalmi sütemények. Szent Márton tisztelete Magyarországon; a deszki szerb aranyhímzés élő hagyománya, továbbá a Szent Vér hagyománya Bátán.

 

 

 

Népművészet

A jó megőrzési gyakorlatok közé bekerült a helyi kulturális örökség megőrzésének modellje a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség keretében.

Jegyzéki oklevél

A jegyzékbe vételről szóló okleveleket Kiss Szabolcstól és Csonka-Takács Esztertől, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatójától vehették át a hagyományőrző szervezetek képviselői.

 

MTI

 

 

Dimash, aki lelkével felemel

Soha nem gondoltam volna, hogy annyira rabul ejt, egyszerűen, megigéz a világ egyedi Hangú, sokunk által is szeretett énekese!

 

Nem győzöm magasztalni Őt, azt a srácot, aki már több éve olyan értékkel, érzésekkel, lelki tisztasággal ajándékoz meg engem s szerintem Téged is, hogy felülmúlhatatlan!

 

 

 

Dimash, a Tiszta Lélek

Ő, DIMASH Qudaibergen!

 

Áldott nap volt, amikor megismerhettem művészetét, csodálatosan szép jellemét!
Azt kell írnom: a világ egyik legszebb lelke Dimash-é!!!!
Egész lénye Isten Végtelen Szeretetét sugározza.
Óriási energiát áraszt MAGából!
Így emlékezhetünk arra, hogy honnan jöttünk, hova tartunk, kik voltunk és kik vagyunk, mivé lehetünk!
Nincs nap, hogy ne hallgatnám, nézném Őt!

Lélek és Lélek!
Sokszor érzem azt, amikor belemerülök Lényének varázsába: mintha EGY lennék Vele!
Mert hiszem azt, hogy Egy vagyok Vele és Veled is!
Szeretettel és tisztelettel ajánlom figyelmedbe ezt a dalát is!
Visó

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét