Kezdőlap Egyebek Várostörténeti tematikus séták Szegeden

Várostörténeti tematikus séták Szegeden

295
0

2023. szeptember 1617 (szombaton és vasárnap), a szegedi Somogyi-könyvtár központi épületében, valamint Szeged utcáin

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!” 

 

 

Várostörténeti tematikus sétákra hív a szegedi Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai keretében

 

 

A szegedi Somogyi-könyvtár változatos programokat kínál az örökségnapokhoz kapcsolódóan a bibliotéka épületén belül és „házon kívül” egyaránt: rendhagyó városi sétákkal, épületbejáró túrával várja az érdeklődőket.

 

a Somogyi-könyvtár soron következő programjára:Várostörténeti tematikus sétákra hív a Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai keretében
Idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár

 

Izgalmas programok

Idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a szegedi Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva. Már 1999 óta, számos európai országhoz hasonlóan Magyarországon is évente megrendezik az őszi időszakban.

 

 

Többféle tematikus séta

A programsorozat célja, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, az építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. Ennek szellemében többféle tematikus sétával készülnek Szegeden a szervezők, s mind-mind más, eddig kevésbé ismert aspektusból mutatja be a várost.

 

 

Az „Üvegpalota” titkai

Szeptember 16-án, 16 órától az „Üvegpalota” titkai címmel, a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei nyílnak majd meg a látogatók előtt egy egyórás bemutató keretében.

 

 

„Rájuk emlékezünk” – Szegediek sírjai

A Kulturális Örökség Napjai keretében két izgalmas városi sétára is várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár munkatársai. „Rájuk emlékezünk” címmel Szeged legismertebb temetkezési helyén, a Belvárosi temetőben egy másfél órás séta keretében híres szegediek sírjait látogatják meg. Ezzel egy sorozat indul útjára, amelynek első alkalmával a Belvárosi temető I-V. számú parcellájában nyugvó ismert szegediekről emlékezhetnek majd meg.

 

Kortárs Ékszerhét Budapest – A hordható művészeté a főszerep

Hősi halottak

Szeged legismertebb temetkezési helye a város szélén található Belvárosi temető. Az 1830-as évek közepétől napjainkig működő sírkert szegedi családok több generációjának nyújt végső nyughelyet. A városlakók mellett, Szeged jeles személyei, a vallási felekezetek tagjai (zsidó, református, evangélikus, ortodox), a háborúk hősi halottai, fegyintézet elhunytjai… sírjai itt találhatók.

 

 

A séta időtartama:

1,5 óra

 

A részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Indulás:

2023. szeptember 16.

(szombat) 10 óra

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

https://www.instagram.com/kultkocsma/

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Találkozás:

Belvárosi temető régi részének bejáratánál,

a Bajai út és a Fonógyári út sarkán

 

Nyerési stratégiák: Hogyan illeszkedik az életstílusodhoz az online sportfogadás?

 

Az elveszett kupolák városa

Az elveszett kupolák városa címmel egy másik városismereti sétára is invitálnak a könyvtárosok. Régi szegedi fotók között böngészve olyan csúcsokkal, kupolákkal, tornyokkal díszített palotákra csodálkozhatnak majd rá az érdeklődők, amelyeket ma már hiába keresünk, vagy ha mégis, alig hasonlítanak egykori formájukra.

 

Inkább bontás

A nagyárvíz (1879) utáni újjáépítés és a szecesszió idején látványos elemekkel ékesített paloták sora épült a városban. A később megjelenő új, modern irányzatok azonban csak egy letűnt korszak céltalan hivalkodását látták benne, így a költséges helyreállítás helyett inkább a bontást választották.

 

 

Elveszett tetődíszek helyreállítása

Ezek visszaállításának igényéről sokszor hallunk a szakma és városimádók körében is, hiszen jelentős építészeti értékük mellett a tetőkre épített „funkciótlan” díszítőelemek adják meg egy város hangulatát. Az elvesztett tetődíszek helyreállításával óriásit nyerhet a városkép, az utóbbi években egyre több épület nyeri vissza eredeti pompáját.

 

Miért tűntek el az égbe nyúló csúcsok?

Mikor készültek, majd miért tűntek el a palotás város égbe nyúló csúcsai? A séta során ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők, megismerve az épületek és építtetőik sorsát is.

 

 

 

 

FONTOS!

A Kulturális Örökség Napjai programsorozatvalamennyi programja ingyenes, azonban regisztrációhoz kötöttek.

 

Részvételi szándékukat jelezhetik a könyvtár adminisztrációs pontján személyesen, a 62/425-525-ös telefonszámon a 2-es melléken, a honlapon található űrlap kitöltésével:

 

A Kulturális Örökség Napjai a Somogyi-könyvtárban – szeptember 16–17.

 

A bejelentkezéshez megadott adatokat a szervezők kizárólag a program szervezéséhez használják fel, majd törlik. A programokkal kapcsolatos részletes információk telefonon, valamint a könyvtár honlapján érhetőek el.

 

Somogyi-könyvtár, Szeged

 

 

Dimash, aki lelkével felemel

Soha nem gondoltam volna, hogy annyira rabul ejt, egyszerűen, megigéz a világ egyedi Hangú, sokunk által is szeretett énekese!

 

Nem győzöm magasztalni Őt, azt a srácot, aki már több éve olyan értékkel, érzésekkel, lelki tisztasággal ajándékoz meg engem s szerintem Téged is, hogy felülmúlhatatlan!

 

 

 

Dimash, a Tiszta Lélek

Ő, DIMASH Qudaibergen!

 

Áldott nap volt, amikor megismerhettem művészetét, csodálatosan szép jellemét!
Azt kell írnom: a világ egyik legszebb lelke Dimash-é!!!!
Egész lénye Isten Végtelen Szeretetét sugározza.
Óriási energiát áraszt MAGából!
Így emlékezhetünk arra, hogy honnan jöttünk, hova tartunk, kik voltunk és kik vagyunk, mivé lehetünk!
Nincs nap, hogy ne hallgatnám, nézném Őt!
Lélek és Lélek!
Sokszor érzem azt, amikor belemerülök Lényének varázsába: mintha EGY lennék Vele!
Mert hiszem azt, hogy Egy vagyok Vele és Veled is!
Szeretettel és tisztelettel ajánlom figyelmedbe ezt a dalát is!
Visó

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét