Kezdőlap Egyebek Új bemutató – Duna Művészegyüttes: Apák és fiak

Új bemutató – Duna Művészegyüttes: Apák és fiak

252
0
Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes. A darab bemutatóját szeptember 21-én a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség. 
Apáról fiúra szállt tovább a tudás, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink. A hagyományt ugyan a falusi közösség gyakorolta, de az átadásnak és átvételnek mégis megvoltak a kimagasló mesterei
A tánc nevelői hatással is bír/Fotó: Duna Művészegyüttes

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

 

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

 

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

Hagyományos kultúrákban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. A falusi szokások, táncmulatságok nem csak egyfajta szórakozási formaként funkcionáltak, hanem alkalmat adtak arra is, hogy az idősebb generáció nevelői hatást gyakorolhasson az új nemzedékre– írta az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

 

Kreatív alkotók

Hozzáfűzték, hagyományosan apáról fiúra szállt tovább a tudás, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink. A hagyományt ugyan a falusi közösség gyakorolta, de az átadásnak és átvételnek mégis megvoltak a kimagasló mesterei. Mai értelemben a kreatív alkotók voltak ők, akik tehetségük, művészi érzékük által formálták a nép művészetét.

Szellemi kapcsolatok

A Duna Művészegyüttes új bemutatója, az Apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítéséről és az átvételéről szól. Az előadás a tervek szerint egy sorozat kezdő állomása, amelyben tisztelegni kívánnak a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtők előtt. Elsőként Juhász Zsolt, az együttes művészeti vezetőjének mestere, Nagy Albert munkásságára emlékeznek.

Szeged Táncegyüttes

Nagy Albert gyomai származásúként 1972-ben vette át a Szeged Táncegyüttes vezetését, amelyet hamar az ország legjobb együttesei közé emelt. Saját hitvallása szerint is a Tímár-iskolához tartozott, őt követte koreográfusként és gyűjtőként egyaránt. Emblematikus gyűjtései születtek az évek során, ezekből építkezik a bemutató tánc és zenei anyaga – írják a darab ismertetőjében.

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Leghíresebb táncok

Az előadásban Szeged környéki leghíresebb gyűjtéseit is láthatja a közönség, a szegvári, baksi, hódmezővásárhelyi és kiskundorozsmai cigányság táncait. Láthatók lesznek Kardos István apádfalvi vőfély táncai, továbbá Békés megyéből eleki, méhkeréki, kétegyházi, Mezőségről széki, Kalotaszegről nádasdaróci és inaktelki, Küküllő-mentéről pedig lőrincrévéi táncokat is bemutatnak a produkcióban.

Kölcsey

A darabban Kölcsey Ferenc Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művéből is idéznek részleteket Rubold Ödön színművész tolmácsolásában.

A Duna Művészegyüttes Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című darabja a szeptember 21-én 19 órától tartott bemutató után október 6-án látható újra a Nemzeti Táncszínházban.

 

Az október 6-i előadásra hívja fel a figyelmet ez a cikk, amelyre még jó helyre is kaphatók jegyek.

A szeptember 21-i premierre már elfogytak a jegyek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét