Kezdőlap Egyebek Ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamást

Ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamást

105
0

Kilencvenedik születésnapja alkalmából ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) vasárnap, a Zeneakadémián. Az eseményen az ünnepelt Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte.

 

 

Kilencvenedik születésnapja alkalmából ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) vasárnap, a Zeneakadémián. Az eseményen az ünnepelt Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte
Az egyetem rektora egy Zsolnay eozin gömböt ajándékozott Vásáry Tamásnak/Fotó: MTI/Lakatos Péter

Védjegy

    A zenén túl – ez a cím összeforrt Vásáry Tamás nevével és kicsit a védjegyévé is vált. Nem csupán a nagysikerű rádiózenekari ismeretterjesztő koncertsorozata kapcsán – emelte ki a hangversenyt megelőző köszöntőjében Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója.

 

“OLTSD VELÜNK SZOMJADAT!”

Magazinunk anyagainak elkészítéséhez, oldalaink fejlesztéséhez támogatókat keresünk!

“KORTYOLJ BELÉNK!”

 

Lélek birodalma

Elmondta, Vásáry Tamásnak a zenélés és a másokkal együtt muzsikálás egyrészt a zenén túli világ megismerését jelentette, a lélek birodalmát, másrészt, hogy ezt a világot mindenkivel – legyen zenekari vagy énekkari tag, vagy a közönség – minél mélyebben megismertesse.

 

 

Zenén túli világ

Vásáry hitvallása, hogy a művészetek közül a zene segít leginkább megismerni a zenén túli világot, mint ahogy azt Kodály Zoltán, atyai támogatója és példaképe is hirdette. Ezért kellene minden gyermeknek zenét tanulnia – tette hozzá.

 

Videóinterjúk – Carson: “Mindegyikőnknek van bőröndje…” – belenéztünk a Carson Comáéba, de Hegedűs Józsiéba is

 

Tudás és értő fülek

“Ennek a zenén túli világnak a megismeréséhez tehetségre, tudásra és értő fülekre van szükség. A megismertetésére pedig csak a legnagyobb muzsikusok képesek és hivatottak, a zenén túli világ jó ismerői, ezek közé tartozol te is!” – mondta az ügyvezető igazgató.

 

Osztálytabló az ünnepeltnek

Ünnepi beszédét követően Devich Márton a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának osztálytablóját nyújtotta át Vásáry Tamásnak.

 

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Kodály tanársegédje

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy Vásáry Tamás 10 évesen lett Dohnányi Ernő tanítványa, 14 évesen nyerte el a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. A zongora tanszéken szerezte művészdiplomáját, majd Kodály Zoltán tanársegédjének nevezték ki a Zeneakadémia szolfézs tanszékén.

 

Transzcendentális hatás

Emlékeztetett: Vásáry karmesterként és zongoraművészként egyaránt megkerülhetetlenné vált a világ klasszikuszenei élete és az egyetem polgársága számára. Mesterkurzusai a felfedezés ritka élményét nyújtották a fiatal muzsikusoknak, befolyásolva egész életpályájukat. Olyan szemléletet és zenei hozzáállást kaptak tőle, amelyről utólag kimondható, hogy szinte transzcendentális hatást gyakorolt az őt hallgatókra – mondta.

 

 

Pillér

“Vásáry Tamás élete és hivatása számunkra olyan, mint egy széles, akár távoli partokat is átívelő híd: összeköt múltat és jövőt, szilárdan tartva, mintegy pillérként a jelent” – fűzte hozzá az egyetem rektora.

 

Ösztöndíj

Vigh Andrea kiemelte: Vásáry Tamás számos területen segíti a tehetségeket, a nevével fémjelzett ösztöndíjat a fenntartó a Zeneakadémia közreműködésével adományozza.

 

Az egyetem rektora egy Zsolnay eozin gömböt ajándékozott az ünnepeltnek.

 

 

MTI/Kiemelt -és nyitókép: Lakatos Péter

 

Dimash, aki lelkével felemel

Soha nem gondoltam volna, hogy annyira rabul ejt, egyszerűen, megigéz a világ egyedi Hangú, sokunk által is szeretett énekese!
Nem győzöm magasztalni Őt, azt a srácot, aki már több éve olyan értékkel, érzésekkel, lelki tisztasággal ajándékoz meg engem s szerintem Téged is, hogy felülmúlhatatlan!

 

Dimash, a Tiszta Lélek

Ő, DIMASH Qudaibergen!

 

Áldott nap volt, amikor megismerhettem művészetét, csodálatosan szép jellemét!
Azt kell írnom: a világ egyik legszebb lelke Dimash-é!!!!
Egész lénye Isten Végtelen Szeretetét sugározza.
Óriási energiát áraszt MAGából!
Így emlékezhetünk arra, hogy honnan jöttünk, hova tartunk, kik voltunk és kik vagyunk, mivé lehetünk!
Nincs nap, hogy ne hallgatnám, nézném Őt!
Lélek és Lélek!
Sokszor érzem azt, amikor belemerülök Lényének varázsába: mintha EGY lennék Vele!
Mert hiszem azt, hogy Egy vagyok Vele és Veled is!
Szeretettel és tisztelettel ajánlom figyelmedbe ezt a dalát is!
Visó

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét