Kezdőlap Egyebek Színházi találkozó Kisvárdán – Tüdő kontra létezés…

Színházi találkozó Kisvárdán – Tüdő kontra létezés…

364
0

Tüdő kontra létezés…

Jól olvastad! Létezés!
Nem! Nem légzés vagy holmi lélegzés!

Kötődünk-e az oxigénhez, a szervezetben lévő sejtekhez vagy az univerzumhoz nélküle? Mármint tüdő nélkül. Van -e valós, őszinte, tiszta létezés? A tüdő lehet-e fontosabb, mint a szív? Játszhatja-e egyik a másik szerepét?

 

Magyar Színházak kisvárdai fesztiválja

Mi van akkor, amikor valaki a kezedbe teszi a tüdejét?

Mennyire vagy neki fontos? Néző vagy élete eposzában vagy talán főszereplő? Ja, és mit szól majd a falu?

Lehetsz te helységed Petőfije?

A kocsmában verekedők, akik éppen saját tüdejüket védve célozzák be a másikét! Törődik valaki veled? S amikor te törődsz velük, csupán magadban írod éppen az ő sorsukat! Lehetsz te helységed Petőfije?
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Németi Színház/ Képkollázs a Helység Kalapácsa című előadásról/A kollázst Szakál Magdolna készítette/Képek forrása: Várszínház és Művészetek Háza saját Facebook oldala

 

Csend és nyugalom lesz-e szívben is oxigén nélkül?

Fontos -e a nyelv, vagy akár a nyelvezet abban az utolsó pillanatban?
Anyanyelveden, angolul, oroszul vagy magyarul álmodod-e a nappalok riadásait? Alkotsz-e maradandót két lélegzetnyi villanás között?

 

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy – Oxigén/Készítette: Szakál Magdolna /Képkollázs az előadásról/A képek forrása: Várszínház
és Művészetek Háza saját Facebook oldala

 

Háború!

A háború belül lüktet oxigéntől hajtva

Amikor odakint békésnek látszol, mert a háború belül lüktet oxigéntől hajtva a  szívben… a lélek hol járhat közben? Kell hozzá tüdő? Eltemetve erdőn vagy kiskertben, netalán egy cserép is elég?

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Gyökér

Lehet, hogy nem is lábaink vannak, hanem gyökereink. Ha igen, miért nem használjuk ki a fotoszintézis gyönyörét? Anyánk, apánk, tanítónk vagy legyen inkább saját döntésünk, ha lépünk?

Színházi találkozó Kisvárdán – Színek, terek, élmények!

Ó, Ősök szelleme, mondd!

Hogyan tudunk kimászni a szívfélelem földjéből és tenni azt, ami jó? Jó vajon lépni? Amikor biztos az összeesés tovább visz -e valaki vagy saját tudásunk kell hozzá?

 

Oxigén

Szív! Háború?

 

Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka – A Föld Fia/A kollázst Szakál Magdolna készítette/Képek forrása: Várszínház és Művészetek Háza saját Facebook oldala

 

Ezen gondolatokkal telt az elmúlt néhány estém

A Föld Fia, A Helység Kalapácsa és lehet, hogy kicsit az Oxigén is tehet róla. A három társulat lendületes előadásából kettő a Zsinagóga falai között került színre.

 

Kocsma, harangtorony, cinegék és hóvihar

A Helység kocsmája és harangtornya éppúgy befért, mint a nehéz sorsú szülői pár madárdalos erdeje a cinegékkel és hóviharral. Vihar volt a Várszínház és Művészetek Háza színpadán is.

 

Amolyan hangfényvihar – Villódzó szívtüdő

3 IGEN, 3 NEM… vagy lehet hogy több? Van vér az ásó peremén, ha öltél vele? Lemoshatja színtiszta oxigén? Hol zajlik ez a fesztivál valójában? Lelkek színpada a világ.

Szív-tüdő vagy lélekút?

Téged kedves Olvasó, melyik húz, a  szív-tüdő vagy lélekút? Játszol csak vagy lélegzel át az életen? Nem könnyű kérdés. Ugye?

Szakál Magdolna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét