Kezdőlap Egyebek Szeged, könyv – Koszka Attila: A Vértes gombavilága 2.

Szeged, könyv – Koszka Attila: A Vértes gombavilága 2.

338
0

Időpont:

2023. június 27. (kedd) 17 óra,

Helyszín: a Somogyi-könyvtár

1. emeleti közösségi tere

 

Újabb mikológiai témájú kötetbemutató a szegedi Somogyi-könyvtárban

A Szegedi Gombász Egyesület több mint 100 tételből álló Mikológiai tárgyú gyűjteményt adományozott a Somogyi-könyvtárnak idén májusban. Ezzel Magyarország első nyílt mikológia gyűjteménye jött létre.

 

 


Újabb mikológiai témájú kötetbemutató a szegedi Somogyi-könyvtárban

 

A mikológiai gyűjtemény azóta is gyarapodik

A mikológiai gyűjtemény azóta is gyarapodik, a Szegedi Gombász Egyesület és a Somogyi-könyvtár együttműködésének következő állomása egy kötetbemutató, amelynek szintén a könyvtár ad otthont.

#monday #Szeged #SzegediGombászEgyesület #Somogyikönyvtár #kötet #könyv #book #volume #gomba #mushroom #mikológia 

#mushroompicking #library #bemutató #presentation #Google #free #fee #amazing #life #Facebook #Instagram #hashtag #TikTok #YouTube #Twitter

Tudományos tartalom, precíz kidolgozottság

A Vértes gombavilága 1. címmel megjelent gombászkönyv gazdag szakmai, tudományos tartalmával, precíz kidolgozottságával hívta fel magára figyelmet a gombák iránt érdeklődő közönség körében, világszerte. A szerző, Koszka Attila, most megjelent, A Vértes gombavilága 2. című kötete nem csak tartalmát, de művészi szépségét tekintve is kiemelkedik a hazai gombász szakirodalomból.

 

Az esemény ingyenes, regisztráció nem szükséges.

#monday #Szeged #SzegediGombászEgyesület #Somogyikönyvtár #kötet #könyv #book #volume #gomba #mushroom #mikológia #mushroompicking #library #bemutató #presentation #Google #free #fee #amazing #life #Facebook #Instagram #hashtag #TikTok #YouTube #Twitter

A gombavilág felől közelítek

A Vértest és gombáit bemutató könyvsorozat második kötetében 18 éve folyó kutatómunkámat igyekszem az Olvasó elé tárni. Hazánk egyik legszínesebb és legértékesebb természeti területébe a gombavilág felől közelítve kínálok betekintési lehetőséget: a vértesi élőhelyek ökológiai és természetvédelmi jellemzése mellett újabb 700 gombafajt érintő bemutatásokat találunk. Bár a leírásokban a fajok étkezési értéke is feltüntetésre került, mégis inkább a szépségre és a tudományra éhes természetbúvárok fogják igazán örömüket lelni e könyvben.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Mikrojellemzők – Parányok világa

A színes albumban továbbfejlesztett mikroszkópos felvételek segítségével betekinthetünk a parányok világába is, amely a gombahatározás haladó szintjéhez elengedhetetlen. A mikrojellemzőket ismertető módszertani útmutató mellett válogatott bibliográfiát, több mint 1500 színes fotót, valamint részletes fajleírásokat találunk, amelyeknek részét képezik a vértesi elterjedési térképek, spórákból és más mikrojegyekből szerkesztett felvételek, de a hasonló fajoktól való elkülönítő bélyegek összegyűjtése is kiemelt hangsúlyt kapott. (Forrás: a kötet fülszövege)

 

Három kontinens gombavilága 7 nyelven

A nemrégiben, a Szegedi Gombász Egyesület jóvoltából a Somogyi-könyvtárhoz került gyűjtemény már csak azért is különleges, hiszen három kontinens – Európa, Észak-Amerika és Afrika – gombavilágát ismerhetjük meg hét nyelven – magyar, angol, olasz, német, francia, szlovák, görög – a kötetekből. A határozókönyvek mellett kézikönyvek, mikológiai tankönyvek, periodikák, valamint ifjúsági ismeretterjesztő- és szakácskönyvek is helyet kaptak a gyűjteményben. Fungi Europaei, Fungi of Switzerland, Synopsis Fungorum kötetei mellet olyan klasszikusok is gazdagítják a gyűjteménymént, mint a Psilocybin Mushrooms of the World című, Paul Stamets által jegyzett mű. Minden bizonnyal haszonnal forgatják majd a Szegedi Tudományegyetem hazai és külföldi diákjai azokat a mikológiai tankönyveket és kézikönyveket, amelyek az egyetemi könyvtárban sem érhetőek el, és remélhetőleg sok vidám percet szereznek ifjú olvasóiknak ezek a kivételes ismeretterjesztő kötetek.

 

A könyvtár és az egyesület együttműködése

A Szegedi Gombász Egyesület mikológiai gyűjteményét azzal a szándékkal adományozta a Somogyi-könyvtárnak, hogy alapító okiratában meghatározott céljának megfeleljen: a nagygombák védelmét, a gombavilág biológiai változatosságának megismerését, a szakirodalomhoz való hozzáféréssel elősegítse. A könyvtár és az egyesület együttműködése keretében a terv az, hogy a gyűjteményt évről-évre újabb kiadványok beszerzésével gazdagítják majd.

Kamarakiállítás Szegeden – A polihisztor Bél Mátyás

Gombasimogató – A nagygombák védelme, népszerűsítése

A Szegedi Gombász Egyesület célja a természetvédelem, különösen a nagygombák védelmének elősegítése. Céljukat ismeretterjesztéssel, oktatással, kutatással, valamint kutatás támogatásával és természetvédelmi szervezetek munkájának támogatásával érik el. Az érdeklődő közönség találkozhat velük gombász rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Gombasimogatón. Ezentúl az Egyesület YouTube csatornáján követhetik a Mikológia Tanszék tudományos-ismeretterjesztő előadás-sorozatát, részt vehetnek terepi gombász képzéseken, vagy az évi két alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napjaikon. Velük tarthatnak a környéken szervezett nyílt gombaismereti túráikon, önkéntesként bekapcsolódhatnak kutatási programjukba és támogathatják munkájukat.

 

Az Egyesület elkötelezett a természet-, és a gombák védelme iránt, szakértelmükkel hozzájárulnak a szakterület népszerűsítéséhez szélesebb körben is.

 

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét