Kezdőlap Egyebek Irodalmi szövegek és a mesterséges intelligencia

Irodalmi szövegek és a mesterséges intelligencia

240
0

 


A múlt irodalmának szövegeit vizsgálják a mesterséges intelligencia segítségével az ME munkatársai

 

A Miskolci Egyetemen (ME) azon dolgoznak, hogy létrehozzák a nemzeti kulturális örökség mesterséges intelligencia alapú feldolgozásának, kutatásának, oktatásának és a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát. Így legyen szó különböző nyelvfeldolgozó algoritmusok fejlesztéséről vagy a 18-19. századi kézírást felismerő eszközökről – tájékoztatta az MTI-t az egyetem.

 

Mesterséges intelligencia

 

Szemantikus adatbázisok

    Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Levéltár összefogásával működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium konzorciumi partnereként a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének, valamint az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának munkatársai felelnek a a 2022 és 2026 között megvalósuló projektben egyebek mellett azért, hogy a mestereséges intelligencia elegendő tanítóanyaggal rendelkezzen egy adott korszak kézírásának felismeréséhez. Így például Arany János akadémiai titoknoki, majd főtitkári működésének időszakából (1865-1977) -, de részt vesznek különböző szemantikus adatbázisok építésében is, mint amilyen a Barokk lelkiség elnevezésű projekt, melynek keretében 17-18. századi imádságos és egyéb szakrális könyvek feldolgozása zajlik.

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Kritikai kiadások digitalizációja

A Miskolci Egyetem munkatársai foglalkoznak továbbá Kölcsey Ferenc esztétikai tárgyú írásainak digitális térbe emelésével és Hajnóczy Péter (1942-1981) fennmaradt hagyatékának digitális feldolgozásával is. A program jelenlegi ütemében az ME felel a Born digital című részprojektért is, melynek egyik fő célja a Magyarországon nyomtatásban megjelent kritikai kiadások digitalizációja. Így a már említett nevek mellett olyan szerzők életműveinek digitális hozzáférhetőségén dolgoznak, mint Petőfi Sándor vagy Babits Mihályné – olvasható a közleményben.

Intelligens hozzáférés 

Az egyetem közreműködésével megvalósuló projekt legfontosabb célja, hogy a digitális örökség kutathatóvá tételével szélesebb felhasználói kör számára nyújtson célzottabb, intelligens hozzáférést a nemzeti kulturális örökséghez.

 

 A ködlovag-jelenség

Az egyetem azt is közölte, hogy a 2026-ig tartó projekt indulásához kapcsolódóan könyvbemutatót tart a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolája Budapesten, a Kelet Kávézóban június 12-én este;  “A rejtelem volt az írósága.” – A ködlovag-jelenség történeti, poétikai és biografikus vetületei a századfordulótól napjainkig című kiadvány a 2022-ben tartott országos irodalomtudományi konferencia előadásainak szerkesztett, lektorált változatait tartalmazza.

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét