Kezdőlap Egyebek Ukrán könyvadomány a szegedi Somogyi-könyvtárnak

Ukrán könyvadomány a szegedi Somogyi-könyvtárnak

221
0

június 10. (szombat) 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér

 

Ukrán nyelvű köteteket és könyvespolcot kap a Somogyi-könyvtár

 

192 darab, összesen 325.750 Ft értékű könyvadománnyal gazdagodik a Somogyi-könyvtár, amely többségében ukrán nyelvű mesekönyvekből, leporellókból, lapozgatós füzetekből állnak. A frissen érkező állomány az ünnepélyes átadó után elérhető és kölcsönözhető lesz a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, a 2. emeleten, valamint a Tápai fiókkönyvtárban is.

Ukrán könyvespolc

Ukrán könyvadomány a szegedi könyvtárnak

 

Ünnepélyes keretek között adják át a Somogyi-könyvtár Dóm téri központjában azt az ukrán könyvespolcot, amelyet Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége adományozott a könyvtárnak. Európa, Ázsia és a Közel-Kelet 35 országában segítik már hasonló szolgáltatással az ukrán menekülteket, hogy anyanyelvi irodalomhoz juthassanak.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

 

Köszöntőt mondanak

Az eseményen köszöntőt mondanak: Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője; Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke; Tóth Károly, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke; Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

 

Lépten nyomon

A Somogyi-könyvtár munkatársai ebből az alkalomból a Lépten nyomon elnevezésű várostörténeti sétamobilapplikációjának szövegét is lefordíttatták ukrán nyelvre, így már a magyar, az angol és az eszperantó nyelv mellett, ukránul is elérhető lesz a mobilapplikáció, amelyet a közeljövőben még német és román nyelvre is terveznek lefordítani.

Fiatal képzőművész-tehetségek a szegedi Somogyiban III.

Az ukrán nemzetiséghez kapcsolódó programok a Dóm téren is folytatódnak majd a 94. Ünnepi Könyvhét keretében.

Koncert a Dugonics téren: Pipacsok (Máky) 

A Dugonics tér színpadán a Pipacsok (Máky), az ungvári művészeti főiskola népihangszer-együttesének koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az együttes már számos folkfesztiválon szerzett hírnevet. Fellépéseiken különleges ukrán népi hangszereket ismerhet meg a publikum. Repertoárjuk a Kárpátalján elő nemzetek hagyományos zenéjére épül.

A program Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szervezésében és támogatásával valósul meg.

 

Az SZTE a 94. Ünnepi Könyvhéten: a kreatív írás és a műfordítás szépségeitől az olvasás gyönyörűségéig Az SZTE öregdiák szerzői, műfordítói és olvasásnépszerűsítő bloggerei kapnak főszerepet a 94. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényein. A Szegedi Tudományegyetem 2023. június 5. és 15. között kéttucatnyi könyves beszélgetésre várja az olvasókat.

 

 

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi program-sorozatát könyves beszélgetésekkel színesíti a Szegedi Tudományegyetem.

 

A hagyományokat követve mutatkoznak be a kutatómunka monográfiákba foglalt eredményei és a tudós szerzők. Szó esik Nagy Sándor uralkodásától kezdve a modernizáció sötét oldaláig, a régmúlt és a távoli jövő problémáiról. Időszerű kérdéseket vitatnak meg a történettudomány, a szociológia, a pedagógia kutatói. A tárgyalt témák horizontja Szegedtől kezdve Magyarországon át Kínáig tart.

 

Részletek:

Az SZTE ünnepi könyvheti kínálata

Szeged, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét