Kezdőlap Egyebek Az alvászavar növeli a stroke kockázatát

Az alvászavar növeli a stroke kockázatát

249
0

Az alvászavarokkal küzdő emberek 16 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok, akik jól alszanak – derült ki egy új amerikai tanulmányból, amelyet a The Guardian csütörtökön ismertetett.

 

Alvászavar/30 ezer ember vett részt a vizsgálatban

Többféle terápia az alvászavar ellen 

Wendemi Sawadogo, a tanulmány egyik szerzője, a Virginia Commonwealth University kutatója felhívta a figyelmet arra, hogy többféle terápiával lehet javítani az alvás minőségén, így ezzel egy későbbi stroke kockázatát is csökkenteni lehet.

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

30 ezer ember vett részt a vizsgálatban 

A kutatásba, amelynek eredményeit a Neurology című szaklapban publikálták, több mint 30 ezer olyan embert vontak be, akiknek korábban nem volt stroke-ja, és kilenc éven át követték az egészségi állapotukat. A résztvevőket, akiknek átlagéletkora 61 év volt a vizsgálat elején. Részletesen kikérdezték arról, hogy mennyire nehezen alszanak el, felébrednek-e éjszakánként vagy túl korán, vissza tudnak-e aludni, illetve mennyire érzik kipihentnek magukat reggelente. Tüneteik súlyosságát egy nyolcas skálán kellett a résztvevőknek osztályozniuk saját maguknak.

 

Miért tart akár évtizedekig a férfiak közötti barátság?

Hajlamosító tényezők

A kutatók a stroke kockázatának megállapításakor az egyes esetekben figyelembe vettek egyéb hajlamosító tényezőket is, mint például a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a testmozgás rendszerességét.

 

A stroke kockázata

Alvászavar/A vizsgálat kilenc éve alatt 2101 résztvevőnél regisztráltak stroke-ot, közülük 1300 esetben az érintetteknek egy-négy alvászavarra utaló tünete volt, 436-nak öt-nyolc tünete volt, 365-nek pedig nem volt alvászavara.

 

Azok esetében, akik viszonylag sok, vagyis öt-nyolc alvászavaros tünetről számoltak be, 51 százalékkal nagyobb volt a stroke kockázata. Az összefüggés még nagyobb arányúnak bizonyult az 50 év alattiaknál, akiknek körében csaknem négyszer akkora volt a stroke kockázata azoknál, akiknek öt-nyolc alvászavarra utaló tünete volt.

 

Egyéb kockázat

A stroke alvászavarral összefüggő kockázata még nagyobb volt akkor, ha valakinek cukorbetegsége, magas vérnyomása, szívbetegsége vagy depressziója is volt.

 

Kedves Látogató!

Sajnos, egyre többen szenvedünk egyéb alvászavarban. Mindenképpen kihat minden szervünk működésére, ha nem tudjuk kipihenni magunkat, nincs regenerálódás. Már több mint egy évtizede én is küzdelmet folytatok az el- és átalvással. Sok módszert kipróbáltam már, de egyelőre nem sikerült módot találnom arra, hogy legalább 5-7 óra átaludt éjszakám legyen. Ha esetleg tudsz valamit, ami neked segített, oszd meg velünk! Köszönjük szépen!/Visó

 

Ide várjuk leveledet: viso@kultkocsma.hu

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét