Kezdőlap Egyebek Artisjus díjátadó: Tátrai Tibor supergroupja az év produkciója

Artisjus díjátadó: Tátrai Tibor supergroupja az év produkciója

404
0
#tuesday #MagyarZeneHáza #Artisjus #TörökÁdám #copywriter #TátraiTibor #composer #darvasiLászló #irodalom #literature #szövegíró #zeneszerző #MenyhártJános #Artisjusdíjátadó #concert #koncert #music #song #zene #dal #life #free #fee #amazing #life #Facebook #Instagram #hashtag #TikTok #YouTube

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

instagram.com/kultkocsma

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

tiktok.com/@kultkocsma

 

Török Ádám és Menyhárt János életműdíjat kapott

Idén is kiosztották könnyű- és komolyzenei kategóriákban az Artisjus-díjakat: összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, valamint alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.

 

Az Év Produkciója díjat a godfater. formáció kapja

 

A többi könnyűzenei kategóriában Szendőfi Péter, Molnár Tamás, Takács Dorina (Deva), Vörös Cintia (Sisi), valamint a godfater. és a Nagy Emma Quintet tagjai vehették át a díjat június 5-én a Magyar Zene Házában. A komolyzene területéről Balogh Máté, Kutrik Bence és Dobri Dániel részesült az elismerésben. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

Az Artisjus 23 éve díjaz

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére.

Pályatársak ítélik oda a díjakat

Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság – nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Jónás Vera, Kocsák Tibor és Sebestyén Áron – készítette elő.

Könnyűzenei junior kategória

A könnyűzenei junior kategória idén több szempontból is kivételes: most először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat, emellett a 22 éves Takács Dorina (Deva) az Artisjus-díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja Menyhárt Jánost életműdíjjal, Török Ádámot posztumusz életműdíjjal, Szendőfi Pétert az év könnyűzeneszerzője címmel, Molnár Tamást pedig az év könnyűzenei szövegírója díjjal tüntették ki.

Az év produkciójának Tátrai Tibor supergroupja

Az év produkciójának Tátrai Tibor supergroupját, a godfater. zenekart választották. Junior Artisjus-díjat kapott Takács Dorina (Deva), Vörös Cintia (Sisi), valamint a Nagy Emma Quintet tagjai, azaz Nagy Emma, Cseh Péter, Dénes Ábel, Klausz Ádám, Oláh Krisztián. Az év magyarnóta-szerzője Horváth Péter lett.

Az év komolyzenei műve

 Az év komolyzenei műve kategóriában idén két alkotást is díjaztak: Balogh Máté Sinfonia Nr. 1, valamint Kutrik Bence Tavasz-esti dal című műve érdemelte ki az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Dobri Dániel kapta.

 

2023-ban az alábbi kategóriákban osztottak ki Artisjus-díjakat:

 

KategóriaDíjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíjMenyhárt János
Török Ádám (posztumusz)
Az Év KönnyűzeneszerzőjeSzendőfi Péter
Az Év Könnyűzenei SzövegírójaMolnár Tamás
Az Év Produkciójagodfater.
Az Év Junior Könnyűzenei AlkotójaTakács Dorina ‘Deva’
’Sisi’ Vörös Cintia
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közösségeNagy Emma Quintet
Az Év Komolyzenei MűveBalogh Máté: Sinfonia Nr. 1

Kutrik Bence: Tavasz-esti dal

Az Év Junior Komolyzenei AlkotójaDobri Dániel
Az Év MagyarnótaszerzőjeHorváth Péter

 

Irodalmi díjasok

Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére előző héten került sor. Az irodalmi nagydíjat Darvasi László kapta, a többi irodalmi díjazott Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor.

Az irodalmi díjasokról szóló sajtóanyag itt található.

 

Az Artisjusról 

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.

 

Akit a rossz dolgok is tudnak tanítani, segíteni

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 22 ezer magyar szerző jogait kezeli, 527 ezer magyar művet tart nyilván, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

www.artisjus.hu

Tóth Klára Fanni/Próbakő Kommunikáció

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét