Kezdőlap Egyebek Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Szabadság, szerelem!

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Szabadság, szerelem!

135
0

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Több mint száz táncos lép fel a Petőfi Sándorról szóló előadásban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 4-én; a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka a költő rövid, ám kalandos életébe kínál betekintést.

 

Nemzeti Táncegyüttes: Utat találni Petőfi Sándor életéhez


Petőfi200

    A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából látható táncelőadás a művészházaspár, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös rendezése, alkotása – olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

Életet adunk a falaknak, mennyezeteknek és tereknek 

 

Petőfi népköltészete mindenkire hat

Mint kiemelik, nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor, és nem volt rajta kívül más poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra, a magyar néplélekre.

Interjú Mező Máté táncművésszel, a Budapest Táncszínház tagjával – Máté szerint minden apró gesztus is több dolgot tud mondani, nem pedig csak a gyönyörködtetés és lenyűgözés a lényeg

    

Tánc-színjáték

Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az összekapcsolásuk. “Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait kívánja felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játék, ami nem más, mint prózai szövegekkel, zenével és tánccal kiegészített tánckoreográfia” – olvasható a produkció ismertetőjében.

 

22 táncos és 6-8 fős zenekar

Mint írják, a 22 táncospárból és a 6-8 fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján, több mint százan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget a Margitszigeten.

 

Néptánc és népzene nyelvén szólnak

A táncegyüttes a néptánc és népzene nyelvén mutatja be a 200 évvel ezelőtt született költő életének vidám epizódjait, népdalokká vált verseit és a romantika korának legszebb táncait. A diákévek csínytevései, szerelmek, bordalok és néhány mesebeli hős is megelevenedik A helység kalapácsa és a János vitéz című művéből, valamint megismerheti a néző a Pilvax kávéház eseményeit is.

Interjú a szegedi „vasváris” diákkal, Sun Márkkal – „… a zene vigyen magával, akkor a többi már magától jön…” – mondja az orosházi, tehetséges hiphop táncos

    

Táncjátékban elmesélve

“Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, a küzdelmek, a csaták és végül az 1848-as szabadságharc és forradalom szomorú bukása, mindez egy látványos, színes és szórakoztató táncjátékban elmesélve” – írják a közleményben.

Aki a lélek nyelvén “szól”- A pillanatok művészete a tánc – Interjú Vattai Jenniferrel, a Budapest Táncszínház táncművészével

 

A Petőfi-emlékévben látható produkciót novemberben a Müpában is megtekinthetik az érdeklődők – emelik ki az együttes közleményében.

 

MTI/Magyar Nemzeti Táncegyüttes / Hungarian National Dance Ensemble

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét