Kezdőlap Egyebek Szeged – Neves szerzők a 94. Ünnepi Könyvhéten

Szeged – Neves szerzők a 94. Ünnepi Könyvhéten

204
0
Neves szerzők a 94. Ünnepi Könyvhét Dugonics téri színpadán

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

A 94. Szegedi Ünnepi Könyvhét vendégei között idén is szép számmal kaptak helyet országos hírű, népszerű szerzők.

 

Nagy Bandó András nyitja meg az idei könyvhetet

 

Szegeden a Könyvhetet az idei Pro Urbe-díjas Nagy Bandó András nyitja meg.

 

Az író, előadóművész, humorista az alábbi sorokat fogalmazta meg az esemény kapcsán az olvasás fontosságáról:

„Sajnos könyvgyűjtőként egyre óvatosabb lettem, nem kevés a könyvtáramban várakozó restanciám, és sejthető, hogy előbb-utóbb a szemüveg sem lesz elég a látásom jobbításához. Ma még bírok olvasni és írni, és fohászkodom, hogy sokáig tehessem. Régi mondatom most vált valósággá: öregszem, romlik a szemem, de a szemem romlásával egyenes arányban javul a látásom. Ha pedig ez igaz, akkor amíg látok, írnom és olvasnom kell, mert (Pompeius szavait átigazítva) olvasni és írni szükséges, élni meg nem muszáj. De jó! Továbbra sem tudok nemesebb, örömtelibb és hasznosabb elfoglaltságot, mint az olvasás. Örvendek, hogy az Ünnepi Könyvhét szegedi programsorozatát én nyithatom meg.”

 

 

Nagy Bandó Andrással nem csak a megnyitóünnepségen találkozhat a közönség, a Somogyi-könyvtárban Kosztolányi-Németh Marianna könyváros kérdezi majd az írót egy könyvheti beszélgetés keretében.

 

Dreher-szimfónia

Dreher szimfónia

A 94. Ünnepi Könyvhéten sokféle műfaj képviselteti magát, így például a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Iglódi Csabát köszönthetjük majd városunkban, akinek az Athenaeum kiadó gondozásában 2023 májusában jelent meg első kötete, Dreher-szimfónia címmel. Egy kétszáz évet, négy generáció életét átölelő családregény ez, amelyben megtudhatjuk, hogyan építette fel híres sörbirodalmát a neves família.

 

Kollár-Klemencz László: Öreg banda

Kollár-Klemencz László a Kistehén zenekar énekeseként, dalszerző szövegírójaként vált ismertté, azonban több kötet is fűződik a nevéhez, legutóbb a Magvető Kiadó jelentette meg Öreg banda című regényét, amely szintén egy több évszázadot átívelő családregény. Nemzedékek adják át egymásnak a regény lapjain a sváb hangszereket és a családi legendákat ugyanúgy, mint a recepteket és a beceneveket. Erről az izgalmas történetről kérdezi majd a szerzőt Száraz Ferenc kommunikációs szakember.

 

Lévai Katalin: Az örökhagyó

Lévai Katalin

 

Lévai Katalin politikus, európai parlamenti képviselő, szociológus, író ugyancsak egy – Szegeden vitathatatlan jelentőséggel bíró – családról írta meg Az örökhagyó című kötetét. Az írónő különös érzékenységgel eleveníti meg Munkácsy Mihály leszármazottjainak mozgalmas életét, a szegedi Reök-palota egykori lakóinak nem mindennapi sorsát. Szinte belebújik hősei bőrébe. A szerző Reök Györggyel és Regős Istvánnal, a Reök család ma élő utódaival együtt kutatta a család múltját és történetét, amely mélyen összefonódik Szeged és Horgos történelmével és a világhírű festő, Munkácsy életével. A könyvbemutató helyszíne – stílusosan – a Reök-palota lesz, az író beszélgetőtársa pedig Kertész Lilla, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK sajtóreferense.

Jövőre “új kezdet” az egri Gárdonyi Géza Színházban

Temesi Ferenc: Miért nem lettem…?

Temesi Ferenc életmű-sorozata a Scolar Kiadó gondozásában ezúttal Miért nem lettem…? című történetfüzérének vadonatúj kiadásával folytatódik. A szerzővel a Dugonics téren Viola Szandra költő, író beszélget majd.

 

Réz András: PARA

 

 

Szegedre érkezik a filmesztéta, forgatókönyvíró, műfordító Réz András is, akinek legfrissebb kötete májusban jelent meg, Para címmel a Trend Kiadó gondozásában. A karcos hangú, humoros, szatirikus regényben mind a ködösebb múltról, mind a felénk settenkedő jövőről izgalmas gondolatokat tudhat magáénak az olvasó. A szerzővel Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője beszélget a téren.

 

Peller Mariann: Szerelemszövetség

Peller könyvek

 

Peller Mariannt televíziós-, és rádiós műsorvezetőként már megismerhette a közönség, a Szabados Ági nevéhez fűződő Libertine Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetein keresztül azonban írói vénája is megmutatkozik. A Végtelen kísértés után a történet folytatása Szerelemszövetség címmel jelent meg és egy igazi spirituális kalandot ígér az olvasónak. Mariann beszélgetőtársa a színpadon Bobkó Anna újságíró lesz.

 

Zajácz D. Zoltán Retró Balaton krimi sorozata

A krimi műfaja is terítékre kerül az Ünnepi Könyvhéten. A Generál Press Kiadónál debütáló Zajácz D. Zoltán Retró Balaton krimi sorozata már három kötetet tartalmaz, a Könyvhét idejére azonban egy előzménykötet is érkezik a sorozathoz Gyilkos Balaton címmel, amelyben a hetvenes évek Magyarországának tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel találkozhat az olvasó. A frissen megjelent kötetben a korábbi történetekben megismert nyomozó, Adorján Máté legelső ügyébe nyerhetünk bepillantást.

 

Szijj Ferenc Ritka események

Szijj Ferenc

 

A Grand Caféban mutatják majd be a József Attila-díjas író, költő, műfordító, könyvtáros, szerkesztő, Szijj Ferenc Ritka események című legújabb verseskötetét a Ráolvasás zenés irodalmi sorozat keretében. A kötetben a szerző változatos módon szólaltatja meg egy öncélúvá züllött hatalom, egy világ elől elzárkózó közösség és egy lelki egyensúlyát vesztett individuum egyszerre hétköznapian groteszk és álomszerűen költői hangjait, amelyek végső soron az élet véletlenszerűségéről, törékenységéről és egyszeriségéről beszélnek.Szijj Ferenc beszélgetőtársa Mikola Gyöngyi irodalomtörténész lesz.

 

A programok részletei elérhetőek a programfüzetben, valamint a Somogyi-könyvtár honlapján.

 

https://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét