Kezdőlap Egyebek Fiatal képzőművész-tehetségek a szegedi Somogyiban III.

Fiatal képzőművész-tehetségek a szegedi Somogyiban III.

342
0

#Thursday #art #képzőművészet #Szeged #Facebook #Instagram #YouTube #Google #Twitter #hashtag #free #fee #amazing #JuhászGyulaPedagógusképzőKarRajzMűvészettörténetTanszék

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Májusban folytatódott a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének együttműködésében megvalósuló nagysikerű rendezvénysorozat, amely fiatal képzőművészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget és támogatást. A közönség májustól kezdve egészen június közepéig számos kiemelkedően tehetséges művésznövendéket ismerhet meg a programsorozat által. Így a művészet kedvelői megcsodálhatják a festészet, a grafika, vagy éppen a képalkotás területéről érkező alkotásaikat a könyvtár első emeleti közösségi terében.

 

Farkas Kitti PR kép

 

A program további különlegessége, hogy végzős művészeti menedzser-szakos hallgatók nyitják meg a tárlatokat.

Fiatal képzőművész-tehetségek a szegedi Somogyiban II.

A programsorozat harmadik eseményének megnyitójára 2023. június 1-jén 17 órától kerül sor.

 

  1. június 1. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

Farkas Alexandra, Farkas Kitti, Bara Daniella, Kadván Fruzsina és Varga Adrienn közös kiállítása

A kiállítást megnyitja:

Galát Enikő és Szabó Fruzsina Luca design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatók.

 

A kiállításban láthatók plakátok és digitális festmények, anime-illusztrációk és plasztikák.

 

Farkas Alexandra bemutatkozása:

„Rajz-művészettörténet Tanszék másodéves grafikus hallgatója vagyok. Digitális képalkotással foglalkozom, pontosabban digitális festményeket készítek fotórealisztikus stílusban. Témám az ember, a portré. Általában érdekes kompozíciójú, színvilágú képeket választok, viszont a bemutatásra kerülő munkáim között inkább személyes témák, az Én bemutatása kap szerepet.

Farkas Alexandra

Farkas Kitti bemutatkozása:

„Középiskolás éveim alatt kezdett kiforrni a japán animációk által inspirált stílusom, többször részt vettem a Mondocon nemzetközi rajzversenyen. 2019-ben egy, 2020-ban kettő, 2021-ben három, majd 2022-ben újból egy kategóriában végeztem a dobogón, ebből négyszer lettem első és kétszer második helyezett, egy alkalommal pedig Nívó különdíjat kaptam. A nyertes munkáim többször is szerepeltek a szervező társaság által kiállított magazinban (Mondo Magazin). Legfőképpen a digitális karaktertervezésben és illusztrálásában találtam meg önmagam, ezzel vagyok jelen a közösségi térben is, ahol több platformon több tízezres követőtáborral rendelkezem. 2021-ben a „Stay Cold Apparel” német ruhacég kért fel, hogy tervezzek karakter illusztrációt egy pólójukra. A kampányt siker övezte, a gyártott ruhadarabok pedig mind elkeltek. 2022-ben jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszékére, képi ábrázolás szakra, ahová maximális pontszámmal vettek fel. Stílusomat talán legerősebben a japán Kyoto Animation animációs stúdió és könnyűregény-kiadó munkái ihlették, ettől persze az évek alatt jócskán eltértem. Illusztrációimban hatalmas szerepe van az atmoszférának, az arckifejezéseknek. Minden középpontjában a karakter áll, akit a nézőnek sokszor egyetlen képből kell megismernie. A mű hangulatától függően előszeretettel használok ragyogó vagy intenzív színeket. Kiállított műveim szereplői nem saját szülemények, a Genshin Impact című videó játék szereplői – egy kicsit újragondolva.”

A mesterséges intelligencia is jelen lesz a dalszerző táborban

Kadván Fruzsina bemutatkozása:

„Szabadkán születtem, jelenleg is itt élek. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Általános szakán végeztem. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karán vagyok Képalkotás szakos harmad éves hallgató. A képzés során a művészet több formájával is megismerkedtem. Különféle festészeti eljárásokkal, üveggel való munkával, mozaik-, és animáció készítéssel, grafikai tervezéssel és hasonlókkal: többek között mintázással és formatannal, ami kapcsolódik a kerámia készítéséhez. Jelenlegi alkotásom is egy kerámia plasztika. Ezen nagyon sokat dolgoztam, azonban a végeredmény megérte a fáradságot, és rengeteg tapasztalatot szereztem a munkafolyamat során.”

 

Kadván Fruzsina

 

A kiállításban látható alkotás címe: A Föld jövője

„Agyagból készült, különböző formázási és égetési technikákkal. Több verzión ment át mire sikeresen elkészült. Az inspiráció hozzá még a covid időszakból származik, egy órai feladattal kapcsolatban készült. Időközben átalakult a jelentése, és a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

Varga Adrienn

Varga Adrienn bemutatkozása:

„A Szegedi Tudományegyetem másodéves képi ábrázolás szakos hallgatója vagyok. Életem során mindig is óriási és meghatározó szerepet játszott a művészet. Gyermekkoromtól kezdve kísérleteztem, igyekeztem a kertben és az erdőkben látott természeti formákat papírra vetni, adaptálni. A tanulmányozások és megfigyelések sorozata fontos következtetéshez vezetett. Az életben maradás záloga a környezetünkhöz való alkalmazkodás. Munkámmal az ember és természet különös együttélését szeretném megfogalmazni. Parazitizmus helyett a Földdel szimbiózisban kell, hogy éljünk. A kiállításban látható Oszthatatlan című plasztika-alkotásom, amely mint geometrizált mákgubó is erre utal.”

 

A kiállítás megtekinthető 2023. június 14-ig.

 

A rendezvénysorozat tavaszi fordulója jelen kiállítással ér véget.

Szeged, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét