Kezdőlap Egyebek Sorsfordítók: középiskolásoknak szóló animációsorozat

Sorsfordítók: középiskolásoknak szóló animációsorozat

229
0
Sorsfordítók: középiskolásoknak szóló animációsorozatot indított a Nemzeti Örökség Intézete

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

instagram.com/kultkocsma

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

tiktok.com/@kultkocsma

Különleges kisfilmsorozatot mutatott be a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) keddi sajtótájékoztatóján. A három-négy perces, Sorsfordítók címet viselő animációs kisfilmek olyan magyar hősökről szólnak, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni.

 

Sorsfordítók – bemutató

Amiről szó az animációs film

Az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác; az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábori kórházainak főápolója, Kossuth Zsuzsanna; a vészkorszak idején üldözött embereket mentő Salkaházi Sára; a hosszú időn keresztül igaztalanul árulónak tartott 1848-49-es honvédtábornok, Görgei Artúr és Olofsson Placid atya, aki tíz évig raboskodott a Gulagon, és küldetésének tartotta, hogy rabtársaiban végig tartsa a lelket – róluk szól a Sorsfordítók című animációs kisfilmsorozat első öt része, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete kedden mutatott be a Piarista Rend Magyar Tartományának székházában, ahol Zsódi Viktor tartományfőnök atya köszöntötte a megjelenteket.

 

Legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozni a fiatalokhoz

Fontosnak tartjuk, hogy legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozzuk a mai fiatalokhoz, ezért kezdtünk egy, kifejezetten a középiskolás korosztálynak szóló, a közoktatásban is jól használható animációs kisfilmsorozat készítésébe” – mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Életet adunk a falaknak, mennyezeteknek és tereknek 

Krisztusi példa követése

A főigazgató így folytatta: Rengeteg olyan hős élt köztünk, akinek az életében volt egy olyan fordulópont, amikor megtehette volna, hogy a könnyebb utat választja, ő azonban nem ezt tette, helyette a krisztusi példát követte: embertársaiért életét, biztonságát, egzisztenciáját áldozta.

 

Valójában ők viszik előre a világot

 – emelte ki a főigazgató, aki bízik abban is, hogy a videók alkalmat teremtenek arra, hogy a diákok tanáraikkal ezekről a sokszor nehéz döntési helyzetekről beszélgetni tudjanak a tanórákon vagy akár azokon kívül.

 

Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 nyarán indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek egyik célja, hogy segítse a fiatalokat, különösen a 12-18 éves korosztályt a nemzeti múlt megismerésében, a hazához való kötődés erősítésében. Emellett olyan hasznos eszközökkel igyekeznek támogatni a pedagógusokat, amelyek gazdagíthatják, valóban élményalapúvá tehetik az oktatást – ezek közé tartozik a Salt Communications munkatársaival közösen készített kisfilmsorozat is, amelynek első öt epizódját már meg lehet nézni a Sorsfordítók Youtube-csatornáján.

 

Nánay Mihály is részt vett a rendezvényen

A rendezvényen részt vett Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, történész, gyakorló történelemtanár. Arról is beszélt, hogy a mai oktatásban nagy szükség van a most bemutatott animációkhoz hasonló eszközökre, amelyeknek népszerűsítésébe az egyesület saját szakmai kapcsolatrendszerén bekapcsolódik majd.

A diákok nyitottak

Számos remek történelemórát láttam már, hatalmas szellemi konstrukciókkal és fogalmi rétegekkel, de egyik sem vette fel a versenyt a jól megválogatott, példaszerű és értéket képviselő személyes sztorikkal. Ma mintha egyfajta mítoszrombolás zajlana, pedig az a tapasztalatom, hogy a diákok nagyon nyitottak a mély és példaszerű történetekre, értékekre, sőt keresik is ezeket – a hitelesség azonban mindennél fontosabb számukra. Örömmel látom, hogy a NÖRI-s kollégák is hasonlóan gondolkodnak erről: a most bemutatott öt kisfilmből három olyan személyről szól, aki a kerettantervnek is része – magyarázta Nánay Mihály.

 

 Idén bővül a sorozat 

Idén várhatóan további részekkel bővül a sorozat, a kisfilmeken keresztül többek között az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma; Apor Vilmos vértanú püspök; Tóth Potya István válogatott magyar labdarúgó és edző életét ismerhetjük meg jobban – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

 

Kollázstechnikát alkalmaztak az alkotók

A kisfilmek megalkotása során kollázstechnikát alkalmaztunk. Ezzel a módszerrel nemcsak jól ismert hőseinket, de a kevésbé közismert történelmi nagyságok arcképét is megmutathattuk a közönségnek. A kollázs alkalmas arra, hogy absztrakt fogalmakat, gondolatokat, vagy akár érzelmeket egy-egy szimbolikus motívumba sűrítve jelenítsen meg, ugyanakkor lehetőségünk volt egy-egy gaget és némi humort is beleszőni a kisfilmek vizualitásába – mondta a kisfilmek levetítését megelőzően Burus Botond, az animációkat készítő Salt Communications art directora.

Évadot hirdetett a Szegedi Nemzeti Színház

Különleges történelemóra 

A vetítést követően a budapesti Piarista Gimnázium diákjai egy különleges történelemórán vehettek részt Nánay Mihály vezetésével – egy kifejezetten erre az alkalomra készített kvízt is kitölthettek, amelyben a kisfilmeken látható nemzeti hősök életéhez kapcsolódó kérdések is szerepeltek.

 

Öt epizód a YouTube-on

A Sorsfordítók animációs kisfilmsorozat első öt epizódja a Youtube-on megtekinthető.

 

 SALT.HU

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét