Kezdőlap Egyebek A mesterséges intelligencia is jelen lesz a dalszerző táborban

A mesterséges intelligencia is jelen lesz a dalszerző táborban

250
0

#thursday #music #Artisjus #SongwritingCamp2023 #Budapest #hashtag #Facebook #Twitter #Instagram #YouTube #free #fee #amazing #élet #life #love #szeretet #song #dal #TikTok

 

Kaly Rolandnak, Juhos Zsófinak és az EFOTT fesztiválnak írnak dalt a nemzetközi dalszerző táborban

 

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

instagram.com/kultkocsma

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

tiktok.com/@kultkocsma

 

A résztvevőknek a mesterséges intelligencia is feladja a leckét

Tizenegy országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők és producerek az Artisjus Songwriting Campre, hogy három napon át közösen alkossanak a hazai dalszerzőkkel, idén először lesz svájci résztvevője a programnak. Az Artisjus évente szervezi meg Budapesten nemzetközi dalszerző táborát. Célja a magyar zenei export fellendítése, valamint a hazai és a külföldi szerzők közötti együttműködés ösztönzése. A tábor résztvevőinek Kaly Roland, Juhos Zsófi és az EFOTT fesztivál mellett a mesterséges intelligencia is feladatot ad.

 

Artisjus Songwriting Camp 2022 Budapest

 

A magyar zenei export fellendítése, valamint a hazai és a külföldi szerzők közötti együttműködés ösztönzése céljából az Artisjus 2018-ban és 2019-ben Budapestre hozta az ABBA-tag Björn Ulvaeus kezdeményezéséből született svéd dalszerző tábort.

 

Az Artisjus támogatásával tartották meg 2017-ben és 2018-ban a Songbook Songwriting Camp rendezvényeket is. 2020-tól már saját dalszerző tábora van a szerzői egyesületnek Artisjus Songwriting Camp néven, ahova eddig 17 országból jöttek dalszerzők.

BIG BANG: Still Life – Amikor virágok nyílnak

 

Az Artisjus adatai alapján 10 év alatt összesen 4 068 olyan dal született, amely magyar és külföldi dalszerző koprodukciójában készült. Az elmúlt évtizedet tekintve az összes újonnan bejelentett magyar dal 2,3% százalékának megírásában működött közre legalább egy külföldi szerző.

 

 

Tizenegy ország képviseli magát az idei táborban

Idén először lesz svájci résztvevője a programnak, rajta kívül Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Norvégiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkeztek dalszerzők Budapestre.

 

Május 24-től három napon át akár a nap 24 órájában nyolc produceri stúdióban merülhetnek el a kreatív munkában. A 21 résztvevő naponta változó felállású háromfős csapatokban dolgozik azon, hogy a nap végére egy-egy dalkezdemény vagy akár kész dal szülessen.

 

Kaly Roland, Juhos Zsófi és az EFOTT is feladatot ad idén

Az első napon a résztvevőknek olyan egyedi zenét kell írniuk, amilyet jó eséllyel a mesterséges intelligencia nem lenne képes: törekedniük kell a szokatlan, újszerű hangzásokra például a természetből felvett effektekkel.  A második napon a nemrég Majkával közös dallal jelentkező, a Sztárban sztár leszek-ből ismert Kaly Rolandnak, valamint Az ének iskolája győztesének, Juhos Zsófinak írnak új dalt a csapatok.

 

EFOTT-himnusz

A tábor utolsó napján pedig az EFOTT fesztivál egyik himnuszát alkotják meg közösen a magyar és külföldi szerzők. A tábor szervezői és állandó résztvevői Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar dalszerző-frontembere, az Artisjus Egyesület elnökségi tagja, és Johnny K. Palmer dalszerző-énekes.

 

X-faktorosok

Az idei tábor nyolc magyar résztvevője között szerepel az X-faktorból ismert Patocska Olivér, énekes, dalszerző, az OliverFromEarth zenekar frontembere, aki számos hazai előadóval dolgozott már együtt szerzőként, úgy, mint Wolf Kati, Rácz Gergő, Freddie, Vastag Csaba, Opitz Barbi, Dér Heni.

 

Gyarmati Fanny

A Berklee College of Music egyetemen diplomázott, a Flanger Kids és Triola Gang formációk dalszerzője és gitáros, Gyarmati Fanny, aki többek között Ohnodyval és Noira-val is dolgozott szerzőként.

 

Trip-hop

Csatlakozik még Csapó Krisztián (KRIZ) jazz-harsona művész, zeneszerző; Fegyverneky Levente, a trip-hop műfaj hazai fellendítésén dolgozó énekes, dalszerző; a 2021-es Kikeltetőből ismert Dóczi Péter (TOWPE) producer, dalszerző; Törőcsik Hanna (Kozmofobe) producer, dalszerző; Hildebrand Dorothea és Hugai Dominika énekes-dalszerzők.

 

Külföldi résztvevők

A tábor külföldi résztvevője többek között a 2023-as Eurovíziós dalfesztivál osztrák versenyzője, Teodora Špirić (TEYA) énekes, dalszerző. Lettországból érkezett Kaspars Ansons dalszerző, producer, aki több évben is a Eurovíziós dalfesztiválon induló lett versenyző dalának szerzője. Vinko Ćemeraš énekes, dalszerző, a 2019-es The Voice nyertese Horvátországban. Tamara Niznanska énekes, dalszerző, a The Youniverse frontembere, aki 2020-ben Az év művésze és Az év énekese díjat kapta Szlovákiában. Svájcból pedig Dana Burkhard (DANA), énekes, dalszerző érkezett, akinek első albumát nemrég a Swiss Music Award-ra jelölték.

 

Az Artisjus Songwriting Camp technikai partnereként a Sennheiser és a Neumann Berlin magyarországi forgalmazója, az Audio Partner Kft. támogatja az alkotás folyamatát felső kategóriás eszközökkel.

 

 

 

 Próbakő Kommunikáció

 

Az Artisjusról

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus kül1detésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő-szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.

 

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 22 ezer magyar szerző jogait kezeli, 527 ezer magyar művet tart nyilván, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

www.artisjus.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét