Kezdőlap Egyebek Szeged – Orvosprofesszor fogad örökbe értékes könyvet

Szeged – Orvosprofesszor fogad örökbe értékes könyvet

237
0

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

2023. május 20. (szombat) 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtára

Prof. Dr. Vécsei László fogad értékes kötetet örökbe a szegedi Somogyi-könyvtárban

Szeged Város 2023-ban megválasztott díszpolgára, Prof. Dr. Vécsei László a Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből fogad örökbe egy hozzá illő, értékes kötetet, 2023. május 20-án, szombaton 11 órakor a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárában.

 

Nemzetközi hírű orvosprofesszor

Vécsei László Széchenyi-díjas magyar orvos, neurológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A fejfájás és a sclerosis multiplex kutatásának neves tudósa. 2010-ben a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar dékánjává választották. Több külföldi egyetemen volt vendégkutató, vendégprofesszor: Magdeburgi Egyetem (1982–1984), Lundi Egyetem (1987–1989), Harvard Egyetem (1989–1990). Akadémiai tisztségei mellett számos tudományos társaság vezetőségének tagja volt: 1998 és 2000 között a Magyar Fejfájás Társaság, 1999 és 2002 között a Magyar Fájdalom Társaság, 2004 és 2009 között a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága elnökeként dolgozott.

Szeged – Emlékkönyvtár-látogatás a pünkösd jegyében

Díjai

Munkáját számos díjjal ismerték el, többek között Széchenyi Díjjal, a Magyar Érdemrend Középkeresztjével, Szegeden a Szegedért Alapítvány Szőkefalvi-Nagy Béla Tudományos díjjal 2007-ben. 2023-ban Szeged város díszpolgári címet vehet át.

 

Az örökbefogadott könyv

A Somogyi-könyvtár értékes gyűjteményéből Vécsei László Johann Christoph Andreas Mayer (1747–1801) Anatomisch-physiologische Abhandlung vom Gehirn, Rückmark, und Ursprung der Nerven című kötetét fogadja örökbe, amelyet 1779-ben adtak ki.

 

A kötet szerzője Berlinben és Frankfurtban tevékenykedett, mint gyakorló orvos.

 

Egyedi ujjlenyomataink

A legfőbb felfedezése, hogy munkássága során felismerte: az ember ujjlenyomata egyedi. Így nagyban segítette az igazságszolgáltatás bűnügyi gyakorlatában az azonosításokat. Erről 1788-ban publikációt jelentetett meg. Az idegrendszert már korábban is megkísérelték részletesen leírni, de ő a munkájához hozzáadta a lehetséges legkorszerűbb ismereteket.

***

Több éves hagyomány már az örökbefogadás

Több éves hagyomány, hogy a Szegedért Alapítvány díjazottjai, a város díszpolgárai és más prominens személyiségeik örökbefogadnak köteteket a  Somogyi- könyvtár értékes, régi gyűjteményéből.

2019 óta azonban egy mecenatúra program keretében bárki számára lehetővé vált a könyvek örökbefogadása.

 

Restaurálás

Az örökbefogadók hozzájárulhatnak egy-egy kötet restaurálásához, segítve ezzel a Somogyi-könyvtár értékmentő, értékőrző tevékenységét. Az örökbefogadás tényét egy emléklap igazolja, valamint a könyvtár minden év júniusában és októberében ünnepélyes keretek között bemutatja pártfogóit. Emellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az örökbefogadók örökbefogadott dokumentumaikkal az Emlékkönyvtárban „találkozhassanak”.

 

160 örökbefogadott könyv eddig

A Somogyi-könyvtárban 2003 óta közel 160 könyvörökbefogadás történt, az örökbefogadók díszes sora 2022-ben is szépen gyarapodott.

 

A Somogyi-könyvtár mecenatúra programjának részleteiről a honlapon olvashatnak:

https://www.sk-szeged.hu/orokbefogadas-es-mecenatura/

 

Szeged, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét