Kezdőlap Egyebek Magyar Zene Háza – Olivier Messiaen: Madárkatalógus

Magyar Zene Háza – Olivier Messiaen: Madárkatalógus

45
0

Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:

youtube.com/@kultkocsmamumag2597

Maratoni zenei program várja az érdeklődőket május 13-án a Magyar Zene Házában; Magyarországon először mutatják be nyilvános koncert keretében, teljes egészében Olivier Messiaen monumentális művét, a Madárkatalógust Borbély László zongoraművész előadásában – tájékoztatták az MTI-t a szervezők hétfőn.

 

Az előadás plakátja/Kép: Magyar Zene Háza

 

Csaknem 80 madárfaj éneke

    Olivier Messiaen (1908-1992) francia komponista a 20. századi zene egyik különleges alakja, aki egyben madarász is volt. A csaknem nyolcvan madárfaj énekét kottában megörökítő, több mint kétórás Madárkatalógusa a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak – hangsúlyozzák a közleményben.

 

A szervezők kiemelik, hogy a kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő a komplett kompozíciót.

 

A művész két éve már lemezre is rögzítette a művet, így annak legavatottabb hazai előadójának tekinthető.

 

Mint írják, Messiaen zenéje ritmusaival, filmszerű változékonyságával, szín- és karaktergazdagságával, érzékiségével egyedülálló.

Honvédelem és kultúra: Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban

13 madárélettér 

A Madárkatalógus című zongoraműve a csaknem nyolcvan európai madárfaj énekét “szó szerint” idézi meg, hiszen a mű a madarak kottába írt éneke, és a szerző pontos jegyzetei alapján íródott. Ezen felül megjeleníti az adott fajok életterét is, összesen tizenhármat, legyen szó akár egy alpesi gleccserről vagy pedig a Riviéra partjairól.

 

Zenei ábrázolás

A szombaton délután öt órától este fél tízig tartó előadás további különlegessége, hogy az egyes tételek részletes tartalma, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges megjegyzése is követhető lesz majd a kivetítőn.

Zeneszerzők a madarak? 

    A teljes mű három részletben hangzik el. Az egyes részek között pedig Fazekas Gergely zenetörténész, valamint Orbán Zoltán ornitológus szakértő, az MME szóvivőjének előadását hallgathatja meg a közönség. Fazekas Gergely többek között arról beszél, hogy tekinthetők-e zeneszerzőknek a madarak, Orbán Zoltán pedig a madarászokról tart madárhangokkal és fotókkal is kísért előadást – áll a közleményben.

 

Az eseményről további részletek találhatók az MME honlapján, a https://www.mme.hu/messiaen-madarkatalogusa-magyar-zene-hazaban-az-mme-kozremukodesevel-majus-13-szombaton-17-00-21-30-kozott internetes oldalon.

 

Magyar Zene Háza

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét