Kérjük, kövess minket ezeken a felületeinken is:
youtube.com/@kultkocsmamumag2597
Különleges, új arculatot és nevet kaptak a Veszprémi Érseki Pincészet borai
Az Érseki Palota mennyezeti kifestésének angyalalakjai is feltűnnek a címkéken
Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel. A Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 elnevezésű borcsaládokhoz tartozó borokat május közepétől bárki megkóstolhatja.
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet
1277 – mostantól ezt a nevet viseli a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládja.
Az évszám fontos mérföldkő:
az érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) 1277 óta, vagyis majdnem 750 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Idén boraik új nevet és címkéket kaptak, az üzletek polcaira három borcsaládba sorolva kerülnek majd.
A pincészet fehér, rozé és vörös alapborait Vesprim Infula névre keresztelték.
Az új név az érsekségre utal, az infula szó ugyanis püspöksüveget jelent. A borok címkéjén a veszprémi Érseki Palota dísztermének festményein feltűnő puttók jelennek meg játékos, modern grafikai megoldással.
A középkategóriás borcsalád a Mandorla elnevezést kapta.
Ez a kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. Ebbe a kategóriába a fajtaborok tartoznak, például az Olaszrizling, a Rajnai Rizling vagy a Savignon Blanc.
A Mandorla-borok csomagolásához az inspirációt szintén az Érseki Palota dísztermének mennyezeti kifestése adta, az azon szereplő alakok kerültek az új címkékre.
A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, például a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée tartoznak. „A név – 1277 – kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a múlt és a hagyományok iránt” – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.
A három borcsalád ízvilágban és dizájnban is különbözik egymástól. „Alapboraink csomagolását és ízvilágát a könnyedség, míg a prémium kategóriát már a testesebb íz, címkéjét pedig a letisztultság és az elegancia jellemzi” – hangsúlyozta a főborász.
Benesch Antal két éve vezeti a Veszprémi Érseki Pincészetet, borai azóta több elismerést is kaptak.
2022 tavaszán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei borversenyén a legjobb bor díját nyerte el a 2021-es Sauvignon Blanc.
Az országos borversenyen pedig a pincészet 2021-es Olaszrizlingjét díjazták aranyéremmel.
Az új borok is hasonló gondossággal, szakmaisággal készültek, a pincészet számára azonban fontos mérföldkő az idei arculatváltás és az új borcsaládok kialakítása.
salt.hu
Fotók: Veszprémi Érseki Pincészet