Kezdőlap Egyebek Országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

Országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

219
0

Elkezdődött a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete, amelynek keretében egész héten nyitva tartanak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

 

Harsányi Etelka – húsvéti tojások/Fotó: www.ahazak.hu/

 

A jubileumi eseményhez a rendezvény történetében a legnagyobb számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túl. Vasárnapig kézműves programokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a látogatók a tojásfestés valamely technikájával.

A népi kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva nyíltak meg országszerte.

 

A programsorozat idei mottója: kézművesség a mindennapjainkban. Egész héten a népi kézművesség világába kalauzolják el a látogatókat a mesterek, amellyel céljuk, hogy bemutassák, a kézművességnek helye van a mindennapjainkban, hiszen kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt.

Gondolatok egy Igaz Lélekről – Beninket hívja a titkos végtelen

A programok nagy része hétvégére esik, de bőven találnak érdekes rendezvényeket hétközben is az érdeklődők – emelik ki a közleményben.

 

A kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, csuhé-, szalma- és kákafonást, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovácsmesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést is kipróbálhatják az érdeklődők. Megismerhetik többek között a sárközi gyöngyfűzést, a kalocsai pingálást és írást, vagy könyvet köthetnek egy 200 éves könyvkötő műhelyben.

 

Mint kiemelik, az országos rendezvényen szinte minden helyszínen találkozhatnak a látogatók a tojásfestés valamely technikájával, a tojás berzseléssel, írókázással, karcolással, maratással, rátétes díszítéssel, előadást hallgathatnak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek.

 

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség-bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal várják az érdeklődőket.

 

A programot a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségében hirdették meg – áll a közleményben.

 

A rendezvény részletes programja a www.ahazak.hu oldalon érhető el.

 

MTI

Kiemelt -és nyitókép: www.ahazak.hu/

Harsányi Etelka Alkotó Műhelye

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét