Kezdőlap Egyebek A Revizorral nyit a Békéscsabai Jókai Színház

A Revizorral nyit a Békéscsabai Jókai Színház

213
0

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után március 31-én újra nyit a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja. A darab zenéjét Varga Gábor jazzmuzsikus szerezte, és játssza élőben a színpadon egy mobil, tologatható zongorán. A művész az adott este érzelmeire reflektál zenéjével.

 

 

Pataki András szerint Gogol műve kortalan, nem aktualizálták direkt a mára, “mert aktuális magától is” – fogalmazott a díszlettervezői feladatokat is ellátó rendező, aki szerint az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat tudják virtuóz módon megragadni, színesen bemutatni.A szereplőkről szólva azt mondta: A főhős nem igazi főhős, “valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet”. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura.

 

 

Szélyes Andrea jelmeztervező kiemelte, mivel az előadás nem kötődik korhoz, így a ruhák sem.  A szereplők arca festett, ami a commedia dell’arte eszközrendszerére utal. A darabot Morcsányi Géza fordításában láthatja a publikum.

 

Gondolatok egy Igaz Lélekről – Beninket hívja a titkos végtelen

A műben Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember csaknem két hete vesztegel már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik.Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban?

 

A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket. A társadalmi szatíra mulatságos helyzetek során keresztül mutatja be a sokszínűség és a kétszínűség közötti különbséget.

 

Kép és szöveg: Békéscsabai Jókai Színház

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét