Kezdőlap Egyebek Már várják az alkotásokat a szegedi Nyári Tárlatra

Már várják az alkotásokat a szegedi Nyári Tárlatra

75
0

Elindult a jelentkezés Szeged kiemelkedő képzőművészeti seregszemléjére, a Nyári Tárlatra. A június 16-án, a Reök-palotában nyíló rangos országos kulturális eseményre április 30-ig nevezhetik be a művészek alkotásaikat – tájékoztatta a szervező Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

 

Fotó: reok.hu

 

Kertész Lilla emlékeztetett arra, hogy a pandémia az előző, 41. Nyári Tárlatot az online térbe kényszerítette, de a kiállítás virtuális formában is komoly érdeklődésre tartott számot.

A Nyári Tárlat a hazai alkotóművészet komoly presztízzsel rendelkező, kétévente visszatérő eseménye, amelynek célja egyfajta keresztmetszeti képet, aktuális áttekintést nyújtani a magyar képzőművészet pillanatnyi helyzetéről, megfigyelhető tendenciáiról.

A tárlat során így a képzőművészet minden ágazatából állítanak ki műveket a szakmai zsűri döntése alapján.

 

A kiállítás a hagyományokhoz híven idén is szabadbeadásos rendszerben valósul meg, azaz bárki nevezheti alkotását. A pályázóknak erre egészen április 30-ig lesz lehetőségük a reok.hu online felülete segítségével.

A rendezők olyan, az elmúlt két évben készült, kiállításra kész műveket várnak, melyeket lehetőleg országos tárlaton még nem mutattak be.

 

Festményekből, grafikákból kettő, legfeljebb háromdarabos sorozatokból egy-egy, kisplasztikából, szoborból pedig szintén kettő adható be, míg érmekkel egy – legfeljebb ötdarabos – sorozattal lehet jelentkezni.

A beadás során az alkotó adatai és az alkotás címe mellett fontos feltüntetni az alkotás méretét, típusát, készítésének évét, az alkalmazott technikát, valamint a biztosítási értékét is a művet ábrázoló nagy méretű fotó feltöltésével együtt.

 

   A jelentkezések lezárultát követően a Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész vezette zsűri állítja össze a tárlat anyagát. A beválogatott alkotások listáját május 19-én hozzák nyilvánosságra a központ honlapján. A kiállítás megnyitóját június 16-án tartják, a művek pedig július 20-ig láthatók a szecessziós palotában.

 

Az első Nyári Tárlatot Szegeden 1962-ben rendezték meg, majd a nyolcvanas évektől – a Táblaképfestészeti Biennáléval váltakozva – kétévente szervezik meg.

 

MTI/https://www.reok.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét