Kezdőlap Egyebek Szeged – Emlékkönyvtár-látogatás az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve

Szeged – Emlékkönyvtár-látogatás az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve

252
0

2023. március 17. 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Emlékkönyvtár

 

A bibliotéka újranyitásával itt a március, s itt a tavasz!

 

 

Az új év, s az új évszak első meghirdetett Emlékkönyvtári bemutatója keretén belül ezúttal az 1848-as szabadságharcra emlékezünk.

 

 

A 2023-as évet Petőfi-emlékévvé is nyilvánították – tehát részben a nagy magyar költő munkásságáról is lesz szó, valamint a magyar történelemben fontos szerepet játszó forradalomról, amelyben Petőfi szerepe meghatározó.

 

Az eredeti köteteken, nyomtatásban megjelent dokumentumokon, irodalmi és történelmi munkákon kívül, a látogatók megtekinthetik Tóth Molnár Ferenc (1867, Szatymaz – 1936, Berlin) szegedi származású művész, szabadságharcos katonákat, nemzetőröket ábrázoló ifjúkori rajzait is.

A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás.

A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei. A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra.

 

Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.

 

A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.

 

Találkozás:

a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál

Fotózásra nincs lehetőség. Időtartam: 1 óra

 

Részvételi díj: 500 Ft

A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik.

 

Szeged, Somogyi-könyvtár

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét