Kezdőlap Egyebek Kolumbiai költők versei magyar nyelven és Cortázar műveit elemző olvasóklub

Kolumbiai költők versei magyar nyelven és Cortázar műveit elemző olvasóklub

185
0

A gerillamozgalmakról, a drogkereskedelemről ismert Kolumbia költészetének egyik fő témája az erőszak számtalan formájának ábrázolása lett, ugyanakkor a békevágy, a történelmi emlékezet kifejezőeszközévé is vált. Mint a vigyázó istenek arca címmel 20 kortárs kolumbiai költő verseit tartalmazó antológiát mutatnak be a március 16-án a Cervantes Intézetben.

PARIS, FRANCE – november 27. Argentinian writer Julio Cortazar at home in Paris. Photo Ulf Andersen / Getty Images

 

Húsz kortárs kolumbiai költő műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Cervantes Intézet, a Kolumbiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a kötet kiadója, a Petőfi Kulturális Ügynökség közös eseményén.

A kolumbiai költészet gazdagsága és sokfélesége mellett kétségkívül számos olyan témával is foglalkozik, amely már évtizedek óta sújtja az országot, mint a gerillaháborúk, a drogkereskedelem, és mindaz az erőszak, amely ezekkel jár. Ugyanakkor a kortárs költészet egyfajta fegyverré is vált az ez elleni küzdelemben, hitelességével, kifejezett békevágyával, és a történelmi emlékezetre való törekvéssel.

A többségükben női költők új színt hoztak a kolumbiai költészet világába, hiszen műveik gyakran innovatívabbak és merészebbek férfi költőtársaikénál. Az antológia napjainkban is aktívan publikáló, rangos szakmai díjakkal kitüntetett szerzők verseiből válogat.A versválogatást Halmosi Sándor költő és Fernando Rendón-Rómulo Bustos költő, irodalomtanár készítette.

 

A bemutatón Halmosi Sándor, valamint néhány fordító, Lakatos-Báldy Zsuzsanna, Boda Benjamin és Balázs F. Attila személyesen beszélgetnek a kolumbiai kortárs költészetről.

 

Imrei Andrea fordító, szerkesztő vezetésével március 14-től kéthetente kedden olvasóklub indul, melynek célja, hogy a 20. század egyik leghíresebb írójának, Julio Cortázarnak a munkásságát más szemszögből vizsgálja meg.

 

A résztvevők Cortázar novelláiból válogatva olyan témákat fognak elemezni, amelyek ma is központi jelentőségűek az ember számára.

 

A klub bizalmas légkörében az irodalom és róla folytatott beszélgetés kiépít egy olyan utat, amelyen érdekes és eddig nem ismert kérdéseket tehetünk fel magunknak, miközben elmélyedünk a spanyol nyelvű irodalom remekműveiben. Ezek mellett a Cervantes Intézetben Juan Pablo Bertazza író vezetésével március 21-től heti rendszerességű Mikronovella workshop indul.

 

Az online írásműhelyhez legalább B2-es spanyol nyelvtudás szükséges.

 

Cervantes Intézet

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét