Kezdőlap Egyebek Szeged, Napfény Műterem – Gabriela Iles Örökség című kötetének bemutatója

Szeged, Napfény Műterem – Gabriela Iles Örökség című kötetének bemutatója

205
0

Helyszín:

Napfény Műterem (Széchenyi tér 2/a)

 

Hangolódjunk a Valentin-napra!

Vággyal mérgezett méz címmel Gabriela Iles Örökség című kötetének bemutatója

 

A szerző beszélgetőtársa:

Illés Tibor

 

Közreműködik:

Markella-Márki Kitti

 

 

A titkoknak az a természete, hogy rétegekből állnak – minél több rétegből, annál sötétebbek és annál több mindenre hatással vannak. Az Örökség is egy ilyen titok, amit Veronika Larsen kapott: saját vére és származása, ami nem biztos, hogy egy szerelmes történet boldog beteljesülése és a ház, ahol minden kezdődött.

A könyv szereplőiben eltérő értelmezést nyernek a szerelem és vágy, a teremtés és kötődés fogalmai. Érdemes-e ideologizálni a származásunkat, vagy létezésünk csupán emberi szükségletek kielégítésének eredménye? Meghatároz-e bennünket az örökségünk vagy inkább legyőz?

 

Részlet a könyv fülszövegéből:

Te mit kezdenél egy örökölt házzal? És a titkaival? Veronika Larsen az édesapja halála után értesül arról, hogy egy távoli kisvárosban örökölt egy házat. De a házzal együtt váratlan dolgok is Veronika nyakába szakadnak, amik megváltoztatják a nő múltját és a jövőjét is. Vajon Veronika megszabadul ettől az örökségtől vagy az élete részévé teszi? És az örökség őt? Nyomozás, sötét titkok, arany és vér, teremtés és elmúlás – az Örökség egyre mélyebbre és mélyebbre hatol a rejtélyekben, miközben közeleg az Este. Fedd fel az Örökség titkát! Az Örökség Gabriela Iles bemutatkozó kötete.

 

A könyvbemutatónak helyszínt adó Napfény Műteremről:

1892-ben nyílt meg a Széchenyi tér 2/a alatti napfényműterem, amely akkor korának egyik legkorszerűbb fotográfiai műhelye volt Szegeden. A műterem ma is eredeti állapotában áll a város főterének egyik belső udvarán. A különálló, erre a célra épített földszintes épület mára építészettörténeti és művelődéstörténeti kuriózummá vált. A századforduló környékén, a villanyfény használata előtt, többnyire napfényműtermeket alkalmaztak a fotográfusok, hogy a fényképezéshez elegendő természetes fényhez jussanak. A legtöbb oldalról ablakokkal határolt, a korabeli fényképészeti szakma üvegtetős hagyományos alkotó terét képező épület egy azok közül, melyet sikerült megőrizni eredeti állapotában – a budapesti Mai Manó Ház és a szentesi Fridrich Fényirda mellett. A Popper-ház hatalmas falainak védelmét élvező üvegházikó kulturális értékét az is jól jelzi, hogy 2002-ben elnyerte az országos egyedi műemléki védettséget. A Napfény műteremnek otthont adó Popper-házat Lechner terveinek felhasználásával Jiraszek Nándor tervezte. (forrás: palmculture.hu)

Dátum/Időpont
2023. 02. 13. hétfő
17:00–18:30

A Napfény Műterem egykor fotóstúdióként működött, ma pedig az egyik legfelkapottabb vendéglátó egysége Szegednek.
A Napfény Műterem a közelmúltban nyitotta meg exkluzív rendezvénytermét, amely helyet ad kulturális programoknak, színházi esteknek és könyvbemutatóknak.

 

A Somogyi-könyvtárral együttműködve a Napfény Műterem az elmúlt években helyet adott az Ünnepi Könyvhetek könyvbemutató beszélgetéseinek is. Most pedig az átmenetileg bezárt kulturális intézmények kihelyezett programjai valósulnak itt meg.

 

Szeged, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét