Kezdőlap Egyebek Konok Tamás munkáiból rendez kiállítást a Molnár Ani Galéria

Konok Tamás munkáiból rendez kiállítást a Molnár Ani Galéria

72
0

Architekturális gondolkodása mentén mutatja be a magyar geometrikus absztrakt képzőművészet egyik legismertebb alkotója, Konok Tamás életművét február 10-től a budapesti Molnár Ani Galéria.

   

   Az Architektúra címmel meghirdetett kiállítás az absztrakció egyik szakértője, Mészáros Flóra művészettörténész kurátori koncepciója alapján valósul meg, amely a nemrégiben elhunyt, nonfiguratív alkotót nemzetközi rangjának megfelelően és architekturális gondolkodása mentén tárgyalja. Az életmű kulcsarabjai és eddig még nem kiállított alkotások egyszerre reprezentálják Konok Tamás munkásságát – közölte az MTI-vel kedden a Molnár Ani Galéria.

A közlemény felidézi: Konok Tamás az 1960-as években emigrált Párizsba, ahol a figuratív megközelítésről váltott az absztrakcióra. Egy évtizeddel később Svájcba települt, ahol szerkezetcentrikus szemlélete is otthonra lelt, a párizsihoz képest racionálisabb, a “geometrikus ösvényeket preferáló” területen találta meg kézjegyét.

A svájci példákhoz hasonlóan letisztult, geometrikus elveket közvetített, miközben munkáinál a francia absztrakció hatása, így a metafizikus töltet, a lírai, finomabb hangvétel mindig tetten érhető maradt – emelik ki a szervezők.

 

 

Mint hozzáteszik, Konok Tamás a rendszerváltás utáni hazatérésekor bátran vállalta és tovább érlelte ezt a sajátos nyelvezetet, ugyanakkor saját megfogalmazása szerint továbbra is egy egyre konstruáltabb világ irányába haladt.

 

    A rövidesen nyíló kiállításban nemcsak ezek a nemzetközi vonások és a markáns konoki stíluselemek fedezhetők fel, hanem a kurátori koncepció alapján megvalósulhat a Konok által vizsgált fő problematika (architektúra) egyértelmű megvilágítása, egy pontosabb életmű-meghatározás, valamint a művész és alkotásainak egyértelműbb elhelyezése a nemzetközi absztrakt skálán – hangsúlyozza a közlemény.

 

 

A Molnár Ani Galéria körülbelül két tucat műalkotáson keresztül mutatja be Konok változatos technikai skáláját, miközben a látogató számos eddig ismeretlen művet is felfedezhet az április 15-ig látogatható kiállításban.

 

MTI/konok.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét