Kezdőlap Egyebek Idén is 19 település amatőr színjátszócsoportjai mutatkoztak be a Pajtaszínházi Szemlén

Idén is 19 település amatőr színjátszócsoportjai mutatkoztak be a Pajtaszínházi Szemlén

92
0

Ebben az évben is 19 vármegye 19 településének egy-egy amatőr színjátszócsoportja mutatkozott be a Pajtaszínházi Program záróeseményén a Pajtaszínházi Szemlén, Budapesten, a Nemzeti Színházban.

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) együttműködésével és a Nemzeti Színház támogatásával útjára indított program célja a régen igen jelentős magyar falusi színjátszó hagyományok újraélesztése – közölte a Magyar Teátrumi Társaság az MTI-vel.

A projektben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése vesz részt. A színjátszó csoportok minden évben január végén, a magyar kultúra napja előtt is tisztelegve, a Nemzeti Színházban mutathatják be előadásaikat. Ebben az évben az amatőr társulatok január 21-én és 28-án léptek színpadra.

 

A produkciók megvalósulását az MTT színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotófolyamat állomásait a tervezéstől a próbafolyamatokon át a megvalósulásig.

 

A VIII. Pajtaszínházi Szemlén a legkisebb település, a 229 lakosú
Sorkikápolna (Vas vármegye) volt.

 

 

Az elmúlt 8 évben 138 település vett részt a programban. Ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újraszerveződtek a helyi színjátszókörök és új közösségi aktivitások indultak – áll a közleményben.

 

MTI/Fotó forrása: https://nemzetiszinhaz.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét