Kezdőlap Egyebek EKF – A héten indul a veszprémi Művészetek Háza programsorozata

EKF – A héten indul a veszprémi Művészetek Háza programsorozata

42
0

Színes programokkal készül a veszprémi Művészetek Háza a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat esztendejére, közülük néhány már a megnyitó hetében is látogatható – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

 

    Vass László gyűjtemény Strukturális harmóniák című válogatás

 

A közlemény szerint az intézmény az év folyamán ötven kiállítást, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozást, előadást és tárlatvezetést, harminc workshopot szervez, valamint hét könyvet és katalógusokat jelentet meg. Ezen kívül megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint egy közösségi térrel is gazdagodik a Művészetek Háza.

Keddtől új darabokkal kibővítve látható ismét a Dubniczay-palota pincerendszerében a pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény, a Tegularium, amely a római kortól a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be az építőanyag több évezredes múltját.

 

A szintén keddtől látható Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című válogatás a Balatont és az ahhoz szorosan kötődő életérzést mutatja be új szemszögből. A látogatók plakátokon, képeslapokon keresztül ismerhetik meg, hogyan csábították a Balatonhoz a pihenni vágyókat 1930 és 1988 között, a tárgyi emlékek pedig felidézik azt, hogy milyen volt az élet a tó partján. A kiállítás május 14-ig várja az érdeklődőket.

A Csikász Galériában szerdától látható Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló, új művekből rendezett kiállítása. A február 19-ig nyitva tartó tárlat akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát vizsgálják.

 

A Glass Focus című kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell, Alexander Kirkeby, Pattantyús Gergely és Telegdi Balázs legújabb alkotásai láthatók csütörtöktől április 16-ig. A művek jelentős része Dániából érkezett, a több mint 40 alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség.

 

Két kiállítás is nyílik pénteken a Dubniczay-palotában. KULTUR.KONTAKT.KONKRET címmel lesz látható egy válogatás Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből. A több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállítás középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.

 

Szintén a Schroth-gyűjtemény részeként érkezik Magyarországra a CENTURY.idee bauhaus. Az iskola bezárásának 100. évfordulója apropóján a drj art projects kezdeményezésében 100 nemzetközi művészt kértek fel arra, hogy DIN A4 formátumban készítsék el személyes reflexiójukat. Mindkét tárlat március 5-ig látogatható.

 

A Vass László gyűjtemény Strukturális harmóniák című válogatásában a 20. és 21. századi művészet vezető női alakjainak alkotásai kaptak helyet. A kiállítást szintén péntektől május 28-ig láthatják az érdeklődők.

 

A VASS CIPŐTÁR – cipőtörténeti állandó kiállítás a klasszikus lábbelik bemutatásán keresztül enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség titkaiba. A készítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el hagyományos technológiával a VASS CIPŐ. A tárlat május 20. és december 30. között lesz látható.

 

MTI/https://www.muveszetekhaza.hu/Kiemelt -és nyitókép: Vass László gyűjtemény, Strukturális harmóniák című válogatás

 

A www.kultkocsma.hu szerkesztősége ezúton közli, hogy a saját készítésű szöveges tartalmak, továbbá fény- és mozgóképek szerzői jogvédelem alatt állnak. Az oldalon talált bármely tartalmat tilos értékesíteni! Ha újraközlésre alkalmasnak találják, a szerző megjelölésével és a forráscikk linkelésével lehetséges! A szerkesztőség nevében: Visó alapító-főszerkesztő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét