Kezdőlap Egyebek Ismered Galambos Pétert? Hát persze!

Ismered Galambos Pétert? Hát persze!

263
0

Leghíresebb szerepei

 

 

Talán elsőre nem ugrik be a név, pedig milliószor hallottad már, mikor a filmek végén a magyar hangokat sorolják. Galambos Péter nem más, mint az egyik legnépszerűbb szinkronhang. De ki ő valójában és miket csinál?

 

Ismerős az érzés, mikor egy ütős akciófilm után hátradőlve már azon gondolkodsz, hogy vacsorázni kellene, vagy megnézni a gyerek leckéjét, de még hallgatod a vége főcím zenét és sorolják a magyar hangokat? Ilyenkor szokott elhangzani Galambos Péter neve, aki többek között olyan szupersztároknak kölcsönzi a hangját, mint Vin Diesel, de ő az egyik legnagyobb telekom csoport állandó hangja is. Galambos Péter szinkronszerepeiről híres, de szakmai munkája tartogat még más fontos elemeket is.

 

Galambos Péter egyik ikonikus szinkronfeladata Dominik Toledo a Halálos Iramban című akciófilmben. Bár a korábban még próbálkoztak más hangokkal, végül Galambos Péter lett Vin Diesel állandó magyar hangja, ami a valódi hang ismeretében telitalálat.

 

Ha felkeressük a Magyar Szinkron Adatbázist, szemezgethetünk további szinkron munkái közül. Innen tudjuk, hogy Galambos Péter elképesztő módon több, mint 1100 alkalommal szinkronizált. A legtöbbet David Schwimmer, Dwayne Johnson, Wesley Snipes és Vin Diesel magyar hangjaként hallhattuk, de olyan sztároknak is kölcsönözte a hangját, mint Samuel L. Jackson vagy Brandon Fraser.

 

Ebből talán azt gondolnánk, hogy Galambos Péter az akcióhős keményfiúk számára ideális hang, ami igaz is. Ugyanakkor sokoldalúságát mi sem mutatja jobban, mint hogy az ilyen akcióhősök mellett tökéletes narrátora volt a kisgyermekek számára készült Pocoyo című mesének, vagy a Lego filmek hőseinek. Rendkívül széles skálán mozgó munkássága mutatja meg igazán a tehetségét.

 

Amiről még ismernünk kellene

 

Galambos Péter elsősorban szinkronszínész. A Színművészeti Főiskolát soha nem fejezte be, de már abban a percben számtalan szinkron feladatot kapott, mikor kimaradt a főiskoláról. Munkásságának nagyrésze így elsősorban a szinkronizáláshoz kötődik. Ez lehet a gyökere annak, hogy Galambos Péter a magyar szinkronszakma egyik meghatározó arca is lett és rengeteget tett érte, hogy a szinkronizálást, mint szakmát elismerjék.

 

Néhány kollégájával együtt 2015-ben megalapította a Szinkron Alapszervezetet, és azóta is rendkívül aktív szerepet vállal a munkában, ami a szinkronszakma kihívásaira próbál választ találni úgy a szinkronpiacon belül, mint a szinkronmunka szerzői jogi védelmében.

Szponzorált tartalom

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét