Kezdőlap Divat, szépség Alacsony nőknek szóló karácsonyi kollekcióval állt elő a magyar tervező

Alacsony nőknek szóló karácsonyi kollekcióval állt elő a magyar tervező

361
0

A szeretet üzenetét a ruhákba ölve int búcsút a gyerekosztálynak a márka

Létezik egy szakkifejezés a divatban arra, ha valaki alacsony. Ez a „petite”, ami egy francia eredetű szó, jelentése nem más, mint az, hogy kicsi, pici. A petite (pötit) női alkat az átlagostól kisebb magassággal és arányokkal párosul, de mit nevezünk átlagosnak? A divatban a választóvonala 162 cm-nél van meghúzva. Aki ilyen, vagy ez alatti magassággal rendelkezik, őket nevezzük alacsonynak. Nemrégiben kifejezetten „petite” nőkre tervezett ünnepi kollekciót mutatott be egy magyar divatmárka.

 

 

Fellelhető egy hazai ruhamárka, melyet ugyanez a név inspirált, ez a Petite <https://petite.hu/> Anita Janik. Napjainkban a hazai divatvilág status quo-ját formáló feltörekvő márka decemberben egy különleges kollekcióval rukkolt elő. A rájuk jellemző rendhagyó módon exkluzív különszámként debütáltak december 8-án egy budapesti showroom divatbemutatóján.

Janik Anita évtizedeken át nem talált olyan, a magasságára szabott nőies ruhákat, amelyekre vágyott. Ha mégis, akkor az első útja azonnal a varrónőhöz vezetett, hogy vegye be, vagy vágja el. Ezek a tapasztalatok vitték abba az irányba a divat világában évekig folytatott tanulmányai után, hogy megalkossa a Petite Anita Janik márkát. Az alapítók célja, hogy a petite size nők is viselhessenek adottságaikra szabott nőies ruhákat.

 

Nem kell kompromisszumot kötni a gyerekosztállyal

 

„Attól, hogy valaki alacsony még nem jelenti azt, hogy egy életen át kompromisszumot kellene kötnie a gyerekosztállyal. A petite size nők is szeretnek csinosan, nőiesen öltözni. Éppen ezért legyen szó ünnepi, vagy hétköznapi megjelenésről, néhány alapszabályt érdemes betartani. A tudatosan öltözködő nők tudják, hogy mi áll jól a testalkatukhoz, színtípusukhoz és a magasságukhoz, és azt is, hogy mi előnytelen. Az alacsony nők közül sokaknak előnyösek: a magasított, vagy normál derekú nadrágok és A-vonalú szoknyák, ahogyan az apró minták is, de a hatalmas minták már nem, mert az összenyom. Jól áll a hosszanti csíkozás, a V kivágású felsők, ruhák és persze a magassarkú, minden mennyiségben” – adja a tanácsot a 155 cm magas Janik Anita, petite szakértő.

 

Love the petite – Szeresd a picit

 

 

A szeretet ünnepére a márka egy új filozófiát is megfogalmazott: „Love the Petite”, azaz „Szeresd a Picit”. „Ennek az üzenetnek többszörös jelentése van. Utal arra, hogy az alacsony nők fogadják el magukat, utal arra is, hogy a magas emberek is fogadják el az alacsonyabbakat, és a szeretet ünnepének időszakában különleges hangsúllyal bír a „szeresd a picit” felhívás” – fűzte hozzá Dajkó György társalapító.

 

 

Exkluzív különszámként mutatta be ünnepi darabjait a magyar divatmárka

 

 

Az innovatív gondolkodású alapítók karácsonyi kollekciója sajátos módon debütált. December 8-án a B72 stúdióban egy több tervezőből álló kollaboráció eredményeként létrejött Trunk Show divatbemutatót tartottak.

 

Ezen az estén a kreációk bemutatása közben tehetséges előadók csillogtatták meg tudásukat, valamint a designerek értékes tombola felajánlásai találhattak gazdára. A kifinomult közönséget a show kellős közepén lenyűgözve mutatkoztak be a Petite Anita Janik alacsony nőkre tervezett karácsonyi kreációi.

 

„Egy divatbemutató mindig izgalmas kihívás, hisz ilyenkor jöhetnek a merészebb, szokatlanabb megoldások. Ez még több ötletelést, kísérletezést igényel, viszont fejleszt is minket. Éppen ezért megtisztelő volt a megkeresés erre a kollaborációra, ahol mindenki hozzá tudott tenni a másik márkájához. Nyitottak vagyunk a jó, közös projektekre és egyre több megkeresést kapunk. Különösen keressük a nem megszokott együttműködések lehetőségét is, ami képes felhívni olyan ügyekre a figyelmet, ami több elismerést érdemel” – mondja a kollaboriációkért felelős Dajkó György.

 

 

„Nagyon menő, hogy ti kifejezetten alacsony nőknek terveztek ruhákat. Vannak olyanok, akik magasakra, mások plus size-ra és ilyen, hogy alacsony nincs – ezt már Tóth Helga főszervező mondja, majd folytatja – Azért hívtalak meg benneteket, mert egyediek vagytok, és ilyen nincs, mint ti és mi egy befogadó közösség vagyunk. Magyarországon nem elterjedtek a saját helyszínen tartott showroom show-k. Nekünk ez az egyik különlegességünk és ebbe jól beilletek. Ezek a gálák itt olyanok, mint egy nagy családi ünnep, amit mindenki izgatottan vár” meséli a rendezvény szervezője.

 

A Petite Anita Janik márkának ez volt a második divatshow szereplése. A legjobb folytatás a nemrégiben aratott siker után. Az első megmérettetésen a közönségdíjas márka alapítói először vittek hazánkban alacsony modelleket rájuk tervezett kollekcióban kifutóra.

 

Ilyen korábban nem volt. Így ezzel a magyar divatszakma nagykönyvébe méltán írták be nevüket.

 

„Az első karácsonyi kollekcióban 3+1 ruhát mutattunk be. A különbség a többiekhez képest, akik hét ruhát mutattak be: Anita rendbontó módon a B72 falai között először bemutatkozó petite modellekkel együtt felvonulva maga is bemutatott egy saját tervezésű izgalmas ünnepi ruhát. Így színesítve a fergeteges gálát” – nyilatkozta Dajkó György a petite.hu-tól.

 

Ragyogás és csillogás jellemzi az új kollekciót

 

A Petite Anita Janik karácsonyi ruháinak a különlegessége, hogy a korábbi darabokhoz képest a ragyogás és a csillogás jellemezte. Ezzel együtt olyan színek és anyagok bukkantak fel benne, ami az ünnepre jellemző.

 

„Megjelent a fenyőzöld, az ünnepi piros, a pompázó arany, de bemutatkozott egy izgalmas kis fekete ruha is, amit gyönyörű kövek ékítettek. A megalkotás során a koncepció az volt, hogy aki ránéz, annak rögtön az ünnep jusson eszébe, a karácsony egyedisége és varázslatossága” – tette hozzá Janik Anita <https://petite.hu/> közönségdíjas tervező.

 

A divatbemutató gálára minden tervező meghívott a VIP vásárlói közül néhányat, megköszönve ezzel, hogy életben tartják a márkát. A B72-ben – a bemutatót követő két napban – egy pop-up store nyitotta meg kapuit. Így mindenki meg is vásárolhatta a kiszemelt ruhákat, táskákat, kiegészítőket.

Fotók: Petite.hu / Veres Ildikó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét