Kezdőlap Egyebek Első alkalommal rendezik meg a Hungarian Ballett Grand Prix nemzetközi balettversenyt 2023...

Első alkalommal rendezik meg a Hungarian Ballett Grand Prix nemzetközi balettversenyt 2023 nyarán Veszprémben

179
0

Első alkalommal rendezik meg a Hungarian Ballett Grand Prix elnevezésű nemzetközi balettversenyt a gyermek- és ifjúsági korosztály számára 2023. június 26. és július 1-je között a veszprémi Acticity-ben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként.

 

 

 

 

    A szerdai budapesti sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a dalszínház kiemelt céljaként jelölte meg, hogy a balett jelentőségét az opera mellé emeljék előadásszámban és repertoárépítésben is.

A veszprémi nemzetközi balettverseny is azt a célt támogatja, hogy idővel a nagy hagyományú Magyar Nemzeti Balett hazai bázisra épüljön, a magyar balettképzésen és a magyar növendékeken alapozódhasson meg és a melléjük szerződtetett külföldi művészek inspirációs forrásként jelenjenek meg – fogalmazott a főigazgató.

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója rámutatott, hogy egy ehhez hasonló verseny az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások mellett hazánk kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentőségű. Megjegyezte, egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint 10 éves álma, a terv eddig minden balettigazgatói pályázatában szerepelt. “Hálás vagyok azért, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF program keretein belül most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére” – fogalmazott.

 

Egy romos épület újraálmodásával készül el a mozgásművészeteknek, így e nemzetközi balettversenynek otthont adó ActiCity is – mondta Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az első alkalommal megrendezendő Hungarian Ballett Grand Prix nemzetközi balettverseny a várost tartósan beemelheti a nemzetközi táncművészeti vérkeringésbe.

 

A versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat, és a verseny magas színvonalát az együttműködő partnerek mellett egy 8 fős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri biztosítja majd.

 

A balettverseny a 7-18 éves fiatalok korosztályára fókuszál, ezen belül pedig 5 korcsoportban, pre-competitve, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek a fiatal tehetségek.

 

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk. A versenyzőknek egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, duett és csoportos számaikat.

 

A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkciójukat mutatják majd meg a közönség számára. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy nagyszabású gálaműsor részeként jelentik majd be.

 

A verseny 15-18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 10-14 éves korosztályok nyertese a Junior Grand Prix elismerést nyeri el.

 

A tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés céljából létrehozott rendezvény a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával valósul meg.

 

    Bővebb információk a balettversenyről, valamint a veszprémi döntővel és gálaműsorral kapcsolatban a www.hbgp.hu weboldalon, valamint a verseny Facebook-oldalán találhatók.

 

MTI/szinhazonline.hu

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét