Kezdőlap Egyebek EKF-kultúra-rendezvények – Ötven kiállítással várják az érdeklődőket a veszprémi Művészetek Házában

EKF-kultúra-rendezvények – Ötven kiállítással várják az érdeklődőket a veszprémi Művészetek Házában

64
0

Ötven kiállítással, művészetpedagógiai foglalkozásokkal, workshoppal várja az érdeklődőket a Veszprém-Balaton 2023 Kulturális Fővárosa program részeként a veszprémi várban található Művészetek Háza. A látogatók a nemzetközi színtéren jegyzett alkotókkal is megismerkedhetnek az évad során – közölte a városban tartott szerdai sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.

 

    Grászli Bernadett elmondta, hogy ötven kiállítással, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozással, tárlatvezetéssel, harminc workshoppal, hét könyv kiadásával készülnek a kulturális programsorozatra.

 

Mint mondta, bővül az intézmény, hiszen megnyitja kapuit a médialabor és kiállítóhely, ahol médiaművészeti kiállításokat tartanak és ehhez kapcsolódó szakkörökön lehet részt venni.

 

    Ezen kívül új funkcióval bővülnek a Művészetek Háza intézményeként működő Csikász Galéria emeleti termei, ahol művészettörténeti előadások és irodalmi rendezvények is helyet kapnak – közölte.

 

A kiállítók között olyan nemzetközi szinten ismert alkotók is lesznek majd, mint Thomas Mailaender francia és Erik Kessels holland képzőművészek, akik a régió bolhapiacain talált tárgyakból fognak alkotni – tette hozzá.

 

A Japán EU-Fest kulturális csereprogram által támogatott pályázat segítségével valósulhat meg Néma Júlia képzőművész projektje, amely a helyi agyagok és nyersanyagok kutatására és felhasználására építő magas hőfokú fatüzes kerámiakészítést állítja a középpontba. Készülnek street art alkotások Művészetek Háza projektmunkája részeként, a kortárs ékszertervezés legfrissebb eredményeit is megismerhetik az érdeklődők egy nagyszabású tárlaton, valamint bemutatkozik az argentin tangó zene- és tánckultúrája is.

 

Megismerhetők lesznek a régióhoz kötődő elsőkötetes szerzők, valamint bemutatkoznak a testvérvárosok alkotói is – mondta az intézmény vezetője.

 

A Európa Kulturális Fővárosa Program nyitó hetére és az azt megelőző napokra is külön készül a Művészetek Háza, egyebek mellett könyvbemutatók, üvegművészeti kiállítás, cipőtörténeti kiállítás várja az érdeklődőket, a megnyitó ünnepségre pedig 2023. január 21-én kerül majd sor.

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy fontos szerepet kap 2023-ban minden városi kulturális intézmény, köztük a Művészetek Háza, amely a képzőművészeten túlmutató sokszínű programsorozattal készül a kulturális évadra.

 

    Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Művészetek Háza, a kulturális programsorozat kiemelt partnereként a művészetek széles palettáját vonultatja fel a jövő év során.

 

MTI/Purger Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét