Kezdőlap Egyebek Shakespeare Szeget szeggel című művét mutatja be a Vígszínház

Shakespeare Szeget szeggel című művét mutatja be a Vígszínház

59
0

Shakespeare utolsó vígjátékát, a Szeget szeggelt mutatja be pénteken a Vígszínház. A darabot, amelynek középpontjában egy nagy politikai játszma áll, Rudolf Péter rendezésében láthatja a közönség.

 

 

    Egy porond, amely akár cirkusz vagy showműsor helyszíne is lehetne, a jelmezek olykor Bosch világát idézik, és az előadás olyan kérdéseket vet fel, amelyekkel régóta képtelen megküzdeni az emberiség – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A darab ismertetője szerint a nagy tragédiák árnyékában született Szeget szeggel alaphelyzete inkább tragédiát sejtet, mintsem felhőtlen komédiát. “Világa, a kicsapongó Bécs városa egyszerre idézi meg a Shakespeare korabeli Londont és a mai nagyvárosokat, és teszi nyilvánvalóvá számunkra, hogy sem az ember, sem a hatalom működése Jakab király trónra lépése óta túl sokat nem változott” – áll a közleményben.

 

Mint írják, a darab műfaji megjelölése a szakembereket is megosztja. Volt már problémajáték, tragikomédia, szatirikus színmű, december 9-én a Vígszínházban pedig dühös vígjátékként debütál.

 

Rudolf Péter korábban elmondta: régóta foglalkoztatja a darab, amelynek van egy sötét színe és vígjátéki vonulata, és mindig is érdekelte a benne zajló politikai játszma. Mint mondta, a Bécsben játszódó történet nehéz morális kérdéseket vet fel. Az előadást játékosság és közösségi munka jellemzi.

 

A rendező kiemelte: a darab lehetőséget ad arra, hogy a hatalom természetrajzáról, túlkapásairól és összetettségéről beszéljenek. Miként torzítja a hatalmon lévőt, a frissen hatalomra kerülőt és azokat, akik kiszolgálják – mondta.

“Arra törekszünk, hogy bemutassuk, semmi sem fekete-fehér. Meg kell vizsgálnunk az egyéni indítékokat és a körülményeket is” – tette hozzá.

 

Mint mondta, azt is meg szeretnék mutatni, hogy még a legsötétebb pillanatokban is ott lehet a játékosság és fordítva. Ezért a cirkusz világát idéző díszletbe helyezték a történetet. Az összes színész szinte végig jelen lesz a színpadon, így valódi csoportszínházi élményt ad az előadás – emelte ki a rendező.

 

Nádasdy Ádám fordítása alapján a Szeget szeggel vígszínházi változatát Hársing Hilda és Rudolf Péter készítette. Az előadás főbb szerepeiben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.

    A Szeget szeggel a pénteki bemutató után december 11-én és 16-án, januárban 11-én, 20-án, 21-én és 31-én is látható a Vígszínházban.

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét