Kezdőlap Egyebek Hász Róbert Fábián Marcell és a Hét nővér című regényének bemutatója a...

Hász Róbert Fábián Marcell és a Hét nővér című regényének bemutatója a szegedi Somogyi-könyvtárban

155
0
  1. december 7. (szerda) 17.00  Helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

 

Hász Róbert újabb Fábián Marcell-kötettel jelentkezik. A Fábián Marcell és a Hét nővér című regényről a szerzővel Kovács Krisztina irodalomtörténész, kritikus beszélget a Somogyi-könyvtárban.

 

  1. Hogyan fejtődnek fel egy New Yorkban legépelt emlékirat lapjain egy szövevényes zombori bűneset szálai? Amelyek jogilag még csak nem is zombori illetőségűek, mert egy másik vármegyében van az események gócpontja? Fábián Marcell detektív dermesztő téli mínuszokban kezdi meg nyomozását, melybe véletlenül csöppen bele, hogy felettesét helyettesítse. Azonban ahogy tőle már megszokhattuk, az eseményeknek nem csupán külső szemlélője a mű során, hanem azok részesévé is válik. A bűnügyet nosztalgikus isztambuli úti élmények, egy vidéki birtok rendezetlen viszonyai, álruhás utasok, titkos kapcsolatok, kártyaadósságok, teátrális vallomások, mérgezés, zsarolás, emberrablások, úriemberséggel leplezett aljasságok szövedéke bonyolítja. Marcell különös társra lel munkája során egy köpenyes, lovaglónadrágos, koravén, de kotnyeles kamaszlány személyében. És mindezek tetejében ott a titokzatos Hét nővér is! – Hász Róbert Fábián Marcellről szóló újabb történetét immár a trilógia harmadik köteteként, az előzmények után jogosan izgatott várakozással veheti kézbe az olvasó. És természetesen az is, akinek ez lesz az első találkozása a közkedvelt detektívvel!

Az újvidéki, doroszlói születésű Hász Róbertet 2011-ben, Olasz Sándor halála után választották a Tiszatáj főszerkesztőjének, előtte mint korrektor, majd 1996-tól mint a próza rovat szerkesztője vett részt a folyóirat életében. Hász Róbert első novelláit a zágrábi Sirius közölte horvát fordításban, majd a vajdasági magyar lapokban és antológiákban publikált. Első regénye, a Diogenész kertje 1997-ben jelent meg. Nagysikerű eddig két résszel büszkélkedő krimi-sorozatát, amely Fábián Marcell pandúrdetektív kalandos nyomozásaiba avatja be olvasóját, a Somogyi-könyvtárban is bemutatták. Regényeit, elbeszéléseit német, francia, olasz és angol nyelvre is lefordították. 2019-ben József Attila-díjjal jutalmazták munkásságát.

 

Fábián Marcell pandúrdetektív történeteinek első része 2017-ben jelent meg Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja címmel, a folytatás pedig 2019-ben Fábián Marcell és a táncoló halál címen. A magyar Poirot-ként is emlegetett detektív a századforduló Vajdaságában ered rejtélyes bűnesetek nyomába. A helyszín a harmadik kötetben is a jól ismert kisváros, Zombor.

 

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható.

szegedi Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét