Kezdőlap Egyebek Első helyezést ért el egy magyar diák a YAGP nemzetközi balettverseny párizsi...

Első helyezést ért el egy magyar diák a YAGP nemzetközi balettverseny párizsi elődöntőjén

207
0

Első helyezést ért el korosztályában Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában a Youth America Grand Prix (YAGP) nemzetközi ifjúsági balettverseny párizsi elődöntőjén.

 

 

A Magyar Állami Operaház MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) második évfolyamos növendéke a 9 és 11 év köztiek úgynevezett prekompetitív klasszikus balett kategóriájában végzett az első helyen 71 induló közül.

 

Pollák Julianna Éva felkészítő mesterei – Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics – betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány-koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball című balettjéből mutatott be egy-egy részletet.

 

A közlemény kitér arra, hogy az MNBI növendéke – egyedüli magyar indulóként – a kortárs prekompetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a 36 indulóból a 12. helyen végzett.

A díjak odaítéléséről döntő 11 fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater (ABT) szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója.

 

Mint a közleményben kiemelik, a Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított YAGP mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. A verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre.

 

A vasárnap zárult párizsi megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában.
A közleményben felidézik, hogy a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban Solymosi Tamás balettigazgató koncepciója nyomán hívta életre az intézmény önálló balettképzését. A 2018 óta Radina Dace művészeti igazgató által vezetett intézmény növendékei az elmúlt években számos nemzetközi versenyen arattak sikert.

 

Az MNBI növendékeivel a nagyközönség itthon legközelebb A diótörő operaházi sorozatában találkozhat 2022. november 27. és 2023. január 15. között.

 

MTI/Radina Dace – Táncélet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét