Kezdőlap Egyebek Kádár (játék)katonái címmel nyílt időszaki kiállítás a BTM-ben

Kádár (játék)katonái címmel nyílt időszaki kiállítás a BTM-ben

162
0

#kiállítás #kádárjátékfigurái #btm #kultkocsma

A 20. század fröccsöntött műanyag játékfiguráinak világába repíti vissza a látogatókat a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) új kiállítása, amely Kádár (játék)katonái címmel pénteken nyílt a BTM Vármúzeumban.

 

 

 

A BTM tájékoztatása szerint kiállítás több egységen keresztül mutatja be azt a világot, amely 1945 után egybeesett a hidegháború időszakában a műanyagjátékok robbanásszerű elterjedésével.

 

    “Az 1960-as évektől kezdve francia, angol, olasz és amerikai mozifilmeket és tévésorozatokat néztünk. A ’tilt, tűr, támogat’ rendszerben az épphogy megtűrt hazai kisvállalkozók az eredetileg ezekhez a ‘nyugati’ filmekhez készített amerikai, nyugat-német, francia és olasz játékfigurák másolatait gyártották a fiataloknak” – idézik fel az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a kiállítás a játékfigurákat izgalmas és látványos módon mutatja be a különböző korszakokban megjelenő eltérő társadalmi, politikai és kulturális viszonyokat is megjelenítve. A tárlat arról is mesél, hogy miről és hogyan készültek, illetve nem készültek játékfigurák szerte a világban és Magyarországon, hogyan nyomult be a valóság a játéktankok és -katonák világába, és volt-e különbség a mesebeli lovagvilágban vagy az akkoriban nagyon divatos western ihlette játékokban.

 

A kiállításhoz, amelyen életnagyságú 2D-s tankok, korabeli filmplakátok és különböző terepasztalok is láthatók, számos kísérőprogrammal készülnek: lesznek szubjektív vezetések történészek, művészettörténész, esztéta és közéleti szereplők részvételével, valamint filmklub, tematikus napok és workshopok.

 

A kiállítást azoknak ajánlják, akik nosztalgiáznának, hiszen gyermekkorukat meghatározták ezek a játékok, amelyeket akár még gyermekeik is örököltek, de azoknak is, akik nem élték át ezt az korszakot, ugyanakkor kedvelik a társadalomtörténet könnyedebb bemutatását.

    A Kádár (játék)katonái című tárlat egészen március végéig várja a látogatókat a Budavári Palota E épületében.

 

 

MTI/muemlekem.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét