Kezdőlap Film- és színházművészet Román film nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Román film nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

52
0
#film #alternativerövidfilmfesztival #andreiepure #talánasötétségeltakar #marosvásárhely #kultkocsma

Egy román film, Andrei Epure Talán a sötétség eltakar című alkotása nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját – közölték vasárnap a szervezők.

 

 

A seregszemle versenyszekcióiban több díjat is kiosztottak. A nemzetközi versenyben a diákzsűri díját egy francia alkotás, Mikaël Gaudin Csirke című filmje kapta, és a zsűri dicséretében részesült az oroszországi Jelena Jemeljanova A végtelen kék ég alatt, valamint a kirgizisztáni Ilgiz-Sernijaz Turszunbek és Szoronbek Turgunmamat Alaman című alkotása.

 

A zsűri különdíjában részesült a szintén orosz Varja Jakovleva Oneluv című filmje. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat egy kínai alkotás, Luo Zsun-hsziao Hajszalag, tojás, feladatfüzet című filmje kapta. A román kulturális minisztérium díját az észt Priit Tender Kutya-ház című filmje nyerte.

 

Az idén először megszervezett regionális filmek versenyében a zsűri dicséretében részesült a magyarországi Simó Ibolya Nem volt igazi szerelem. 52 év hűség című munkája, valamint a romániai Miklós Mátyás Levente Csak ide című alkotása.

A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Nagy Márton kapta a román-magyar koprodukcióban készült Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című filmért.

 

Az idén összesen 841 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, ezek közül 42-t választott ki az előzsűri, majd a zsűri ebből a 42-ből választotta ki a díjazott alkotásokat. A beválogatott filmek 17 országból érkeztek, a legtöbb közülük – hét-hét – Romániából és Franciaországból, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviselte.

#film #alternativerövidfilmfesztival #andreiepure #talánasötétségeltakar #marosvásárhely #kultkocsma

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét